Hoppa till huvudinnehållet

Kulturpriser delades ut på nationaldagen

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Bengt Bygdén var en glad pristagare. Han prisades för stora insatser i att resa rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka.
Bengt Bygdén var en glad pristagare. Han prisades för stora insatser i att resa rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka. Foto: Per Claesson

På nationaldagen delades Gullspångs kommuns kulturpriser ut. Victor Albertsson Tidestedt (M), ordförande i barn-, utbildning- och kulturnämnden, var på plats vid Södra Råda hembygdsgård för att uppmärksamma pristagarna.

Årets kulturpris gick till Centrumbio och kulturföreningen, som fått igång filmvisning på biografen i Gullspång igen.

– Det är motiverande, inspirerande, sa Tony Karlsson i föreningen om priset.

– Det känns kul att det är något som folk märker av, sa Mattias Oskarsson i föreningen, som också var på plats i Södra Råda.

Även om det inte visas riktigt lika mycket film nu på sommaren så kan de se tillbaka på ett stort antal visningar sedan starten i vintras.

– Det har blivit stort, vi trodde aldrig att det skulle bli så stort, sa Tony Karlsson.

Tony Karlsson och Mattias Oskarsson i Centrumbio och kulturföreningen tog emot pris för föreningens återöppnande av biografen i Gullspång.
Tony Karlsson och Mattias Oskarsson i Centrumbio och kulturföreningen tog emot pris för föreningens återöppnande av biografen i Gullspång. Foto: Per Claesson

Annie Roos och Susanna Troedson var på plats för att motta priset för årets ungdomsaktivitet som gick till Hova IF och aktiviteten Rörelsekul.

– Det känns jättekul, det är en ära, sa Annie Roos.

Det brukar vara mellan tio och trettio barn som är med när det vankas Rörelsekul på lördagar. Antalet beror lite på väder, vind och typ av aktivitet, som varierar från gång till gång.

Det krävs ingen anmälan och man kan avgöra från gång till gång när man är med, vilket kan vara en fördel för småbarnsfamiljer, menar pristagarna. Nu har Rörelsekul nyligen haft säsongsavslutning, men det startar till hösten igen.

Susanna Troedson och Annie Roos prisades för aktiviteten Rörelsekul.
Susanna Troedson och Annie Roos prisades för aktiviteten Rörelsekul. Foto: Per Claesson

Bengt Bygdén prisades för sina stora insatser när det gäller rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka. Under nationaldagen var han på plats i denna timmerkyrka som guide men hann också närvara vid prisutdelningen vid Södra Råda hembygdsgård.

Yvonne Adamsson fick i år priset inom kulturturism, inte minst för hennes insatser för att resa en minnesplats för sjömanskyrkan i Otterbäcken.

– Jag är ju jätteglad, säger Yvonne Adamsson om priset och lyfter fram att hon inte varit ensam i arbetet med att skapa minnesplatsen.

Yvonne Adamsson
Yvonne Adamsson Foto: Per Claesson
Trevlig stämning på nationaldagen i Södra Råda.
Trevlig stämning på nationaldagen i Södra Råda. Foto: Per Claesson
Frälsningsarméns musikkår från Kristinehamn spelade på nationaldagen.
Frälsningsarméns musikkår från Kristinehamn spelade på nationaldagen. Foto: Per Claesson

Motiveringar till årets kulturpriser

Kulturpriset: Centrumbion Gullspång

Föreningen har med engagemang arbetat för att Gullspång med omnejd ska ha kvar sitt bioutbud. Med en lyckad nyöppning av bion har de lyckats få besökare att återkomma till salongen för att uppleva de senaste filmerna tillsammans.

Kulturhistoriska priset: Bengt Bygdén - En drivande traditionsbärare.

Bengt är en hantverkare och eldsjäl utöver det vanliga. Bengt har varit en av de drivande personerna i projektet att rekonstruera Södra Råda Gamla Kyrka som 2001 brann ner till grunden. Arbetet har bestått i att tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Insamlingsstiftelsen Södra Råda och Göteborgs universitet mfl rekonstruera en kyrka med traditionella metoder, innefattande gammal teknik från virkesuttag i skogen, transport och bearbetning av virket, till lyft och skrädning av stockar. Rekonstruktionen har samtidigt ingått i ett forskningsprojekt för att få mer kunskap om medeltidens byggnadsteknik och materialhantering

Årets ungdomsaktivitet: Rörelsekul, Hova IF

Genom arrangemang av aktiviteter för de allra minsta barnen i form av rörelsekul har ledarna och Hova IF skapat en utomhusaktivitet som drar föräldrar och barn från Hova samhälle men också närliggande orter till Movallens aktivitets ”center”. Aktiviteter där barn och föräldrar vistas ute i naturen blir också mycket positivt utifrån ett Folkhälsoperspektiv.

Kulturturism: Yvonne Adamsson

Yvonne Adamsson bör få priset för hennes initiativ att i Otterbäcken skapa en plats till minne över sjömanskyrkan som uppfördes 1923 men förstördes av brand 1939.

Minnesplatsen på den plats där kyrkan stod i centrala Otterbäcken består av en informationstavla, en grundsten från kyrkan, bokskåp och en parksoffa där man kan sitta och läsa historien om kyrkan eller bara vila en stund och njuta av utsikten över småbåtshamnen och Otterbäcksviken.

Yvonne har efter forskning i tillgängliga källor om byggnadens tillkomst, dess syften och verksamhet, varit den drivande kraften för minnesplatsens tillkomst, från projektering och utförande fram till invigningen söndagen den 17 juli 2022.

Samt för hennes eget konstnärskap med återkommande utställningar i anslutning till bostaden i Kvarntorpet söder om Otterbäcken. Utställningarna med visning och försäljning av Yvonnes fotokonst samt andra lokala konstnärers alster har blivit ett populärt utflyktsmål där man även kan ta en fika med hembakt bröd i den vackra omgivningen.

Artikeltaggar

Bengt BygdénFilmerFrälsningsarménGullspångGöteborgs universitetHova IFModeraternaNationaldagenNöje/KulturOtterbäckenRekonstruktionRiksantikvarieämbetetSödra RådaUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.