Hoppa till huvudinnehållet

Landets första batterilager på plats i Mariestad: ”Nu har vi något att visa upp”

Publicerad:
Tobias Hansson, vd Hitachi energy, Marco Berggren, vd Recap energy och Ulf Gustafsson, nätchef Vänerenergi fick alla tre äran att klippa bandet.
Tobias Hansson, vd Hitachi energy, Marco Berggren, vd Recap energy och Ulf Gustafsson, nätchef Vänerenergi fick alla tre äran att klippa bandet. Foto: Anna Fröjd

Syftet är att kapa effekttoppar och stödja balansen mellan elförbrukning och elproduktion.

Under torsdagen klipptes bandet och numer är ett unikt batterilager en del av staden.

För några månader sedan var det bara en del av en asfalterad parkering, idag står landets första batterilager på plats utanför Electrolux. Under torsdagseftermiddagen samlades energibolagsrepresentanter från olika delar av Sverige för att se när energilagret invigdes. Detta tillsammans med Vänerenergi, Recap energy och Hitachi energy som står bakom pilotprojektet.

– Vi har jobbat hårt för att komma till den här stunden. Äntligen kan vi starta upp detta batterilager, sa Marco Berggren, vd för Recap energy, i sitt tal.

I en liten inhägnad står nu fyra ljusgrå batteriskåp uppradade. Dessa har sällskap av bland annat en växelriktare, ett styrskåp och en transformator. Samtliga delar inspekterades ordentligt av invigningens besökare som var nyfikna på Mariestads nya tillskott. Energilagret ägs av Recap som kommer leverera tjänster från batteriet till bland annat Vänerenergi.

Recap energys projektledare Jesper Svahn visade upp lagret för besökarna.
Recap energys projektledare Jesper Svahn visade upp lagret för besökarna. Foto: Anna Fröjd

– När Vänerenergi får jättehög konsumtion i det lokala elnätet kan de ta energi från vårt batteri i stället för att ta energi från det regionala nätet, säger Marco Berggren.

Något att visa upp

Under resterande tid kommer lagret användas för att hjälpa Svenskt kraftnät att stötta det nationella elnätet.

Batteriet kommer att kunna lagra 1,3 megawattimmar och kommer att tas i drift redan i slutet av juni.

– För oss betyder det hur mycket som helst eftersom det är första batteriprojektet som vi har installerat. Nu har vi någonting att visa upp. Vi har lärt oss oerhört mycket under resans gång och vi kommer fortsätta att lära oss, säger Jesper Svahn, projektledare på Recap energy.

Totalt består batterilagret av fyra batteriskåp.
Totalt består batterilagret av fyra batteriskåp. Foto: Anna Fröjd

Det dröjer dock inte länge förrän företaget har ännu ett exemplar att visa upp. I Töreboda byggs ett ännu större batterilager.

– Där har vi kommit nästan lika långt, säger Jesper Svahn.

Hur kommer det sig att ni valt att göra den här satsningen nu?

– Batterier är en del av lösningen för att vi ska kunna göra energiomställningen. Ju mer samhället elektrifieras desto större är behovet att balansera konsumtionen med produktionen, säger Marco Berggren.

Artikeltaggar

ElectroluxElproduktionHitachiInvigningarMariestadMiljöParkeringTörebodaUlf GustafssonVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.