Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot hur krögare anlitades till hamnfestivalen: ”Inte gått schysst till”

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
På fredagen och lördagen blir det full aktivitet i Mariestads hamnområde. Då sätts ett mattält upp, som på kvällen blir ett festtält med kända artister som står för musiken. Som krögare har restaurang Sällskapet i Skövde och Mariestads golfkrog anlitats.
På fredagen och lördagen blir det full aktivitet i Mariestads hamnområde. Då sätts ett mattält upp, som på kvällen blir ett festtält med kända artister som står för musiken. Som krögare har restaurang Sällskapet i Skövde och Mariestads golfkrog anlitats. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Kommunen och Mitt Mariestad hade svårt att hitta en krögare till Båt- och hamnfestivalens mattält. Trots att de bjöd in restauranger redan i mars.

Efter näringslivsgalan fick restaurang Sällskapet och Mariestads golfkrog uppdraget i ett muntligt avtal. Nu väcks frågor kring hur det gick till när de anlitades.

– Det känns som att det inte gått schysst till, säger en krögare som vill vara anonym.

I helgen hålls Båt- och hamnfestivalen i Mariestads hamn för första gången med mässa, utställning och aktiviteter. Arrangörerna Mitt Mariestad och Mariestads kommun hoppas på tusentals besökare och väderprognoserna ser lovande ut.

På fredagskvällen spelar Rydell och Quick och på lördagskvällen är det Remind som står för underhållningen i ett festtält i hamnen.

För maten står restaurang Sällskapet i Skövde och Mariestads golfkrog, som drivs av bröderna Albert och Slejman Khalaf. De har anlitats av Mitt Mariestad och ordnade även maten på årets näringslivsgala i Mariestad.

De fick frågan i maj, när arrangören sökte en krögare till det stora mattältet. Tidigare hade man gått ut brett med en inbjudan till ett 40-tal restauranger i kommunen. Då hade bara tre av de tillfrågade svarat och avböjt.

– Tyvärr är det jättetråkigt, när vi hade bjudit in. Vi sträckte verkligen ut handen och hade möten med krögarna om det. Men ingen vågade, för man visste inte hur vädret blir och hur mycket folk som kommer. Det kunde inte vi svara på då, säger Peter Jonsson, näringslivschef.

Muntligt avtal

Tiden rann iväg och arrangörerna var inne på att Mitt Mariestad skulle driva mattältet i egen regi eller ställa in själva festdelen. Då fick Sällskapet och golfkrogen frågan.

– Efter näringslivsgalan frågade vi dem och det var ett problem som löstes då. Det var med kort varsel, säger Peter Jonsson, som beskriver det som en panikåtgärd.

Peter Jonsson, näringslivschef på Mariestads kommun och en av de som arbetat med Båt- och hamnfestivalen som hålls i helgen.
Peter Jonsson, näringslivschef på Mariestads kommun och en av de som arbetat med Båt- och hamnfestivalen som hålls i helgen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Avtalet med de två restaurangerna är muntligt. Anledningen är tidsbrist, menar Peter Jonsson.

En muntlig överenskommelse är bindande precis som ett skriftligt, men eftersom det inte finns nedskrivet kan det vara svårt att bevisa i efterhand vad man kommit överens om.

Kan det inte vara bra att ha ett skriftligt avtal om något inte går som det var tänkt?

– Ja, det kan man lära sig av det hela. Men vi har tagit i hand på det och jag har fullt förtroende för dem, säger Peter Jonsson.

Det är Mitt Mariestad som har skrivit avtalet med restaurangerna. Den är en ekonomisk förening och behöver inte följa de upphandlingsregler som gäller för kommunen.

Synpunkter från krögare

En krögare som vill vara anonym menar att ingen nappade på kommunens inbjudan för att det var svårt att få ekonomi i det med de förutsättningarna som var. Krögarna fick information om festivalen på ett möte i mars, men då var ännu mycket oklart och planeringen i ett tidigt skede.

– Många uttryckte en rädsla för en förlustaffär om det regnar, säger krögaren.

Inbjudan att stå för maten i mattältet skickades ut i början av april till ett 40-tal företag. Då fick de veta att det ska vara bara en krögare i festivaltältet och att det kostar 40 000 kronor att vara med båda dagarna. Krögaren står för personal, bar, kassa, alkoholtillstånd och mat. Biljettpriset till festivalen var 295 kronor, 100 kronor skulle täcka kostnaden för artisterna. Krögaren skulle få 195 kronor för maten, samt vinsten för försäljningen av drycker.

I maj, när det fanns ett avtal, hade inträdet höjts. Biljetten för en kväll kostar nu 395 kronor, där mat ingår. Det innebär en större summa till krögaren.

– 295 kronor var målsättningen från början. Det blev en förhandling mellan oss och krögaren. Då var det även klart med artister, säger Peter Jonsson.

Avgiften på 40 000 kronor är fortsatt densamma för krögarna, uppger näringslivschefen.

Fakta

Det händer på Båt- och hamnfestivalen i Mariestad 9-10 juni

Den inre hamnen blir en flytande mässa och fylls med nya båtar av olika märken. Några kan även ses på land. Längs kajen lägger skutorna Vänergaleasen Mina och Slupen Oskar II till och har öppet skepp. Även M/S Marianne är på plats och erbjuder kortare turer på Vänern. Längs kajen finns också Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsten och Sjöpolisen med sina båtar, liksom några charterbåtar och förhoppningsvis fiskebåtar.

I mässtältet medverkar föreningar och företag som visar upp sina marina verksamheter och båt- och fisketillbehör. Det är fri entré till mässområdet, som pågår fredag och lördag.

Det blir också barnaktiviteter med hoppborgar, samt en båtloppis, där privatpersoner kan sälja båtgrejer som de har.

På fredagskvällen spelar Rydell och Quick i festivaltältet och på lördagskvällen gästar bandet Remind. Tältet har entréavgift på kvällstid när det är underhållning, där maten ingår i biljetten. Restaurangerna i hamnen har också öppet.

Ville ha ny chans

Krögaren som MT har pratat med menar att de andra krögarna borde ha fått en ny chans att visa intresse, när de ekonomiska förutsättningarna ändrades. Även om det var kort varsel.

– Om man höjer biljettpriset borde man få chansen att tänka om. Den möjligheten fick man inte, säger krögaren.

Tiden fanns inte till det, svarar Peter Jonsson.

– För att inte behöva ställa in var det här nödvändigt. Vi försöker göra en bra sak för staden och lagt ner fruktansvärt mycket tid för att få ett bra event. Det här är för Mariestadsborna.

Enligt näringslivschefen Peter Jonsson blir det nya möjligheter för lokala krögare att vara med på evenemang som Mariestads kommun och Mitt Mariestad håller i. Om det blir en ny Båt- och hamnfestival kan krögarna också få chansen igen.

– Det kan bli lättare till nästa år, nu är det ingen som vet vad det blir, säger Peter Jonsson.

Sill och dynamit fick ingen inbjudan till att vara krögare på Båt- och hamnfestivalen. På kommunens sida över evenemanget finns de heller inte med på listan över restauranger i festivalområdet, trots att de ligger i hamnen och deras grannar är med.
Sill och dynamit fick ingen inbjudan till att vara krögare på Båt- och hamnfestivalen. På kommunens sida över evenemanget finns de heller inte med på listan över restauranger i festivalområdet, trots att de ligger i hamnen och deras grannar är med. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Bjöds inte in

Förfrågningsunderlaget inför festivalen skickades enligt kommunen ut väldigt brett i branschen lokalt. På mejllistan ingick de flesta restauranger i Mariestad, inklusive snabbmatskedjor som McDonalds och Burger king.

Sill och dynamit fick däremot inte inbjudan att hålla i Båt- och hamnfestivalens mattält. Restaurangen har tidigare ansvarat bland annat för middagen på näringslivsgalan förra året.

– Nej, vi är inte inbjudna. Jag kan säga att det inte känns jättebra, naturligtvis känns det otroligt ledsamt, säger ägaren Anneli Johansson.

Peter Jonsson säger att han inte kan uttala sig om detta.

– Det ligger ovanför mitt bord, jag kan inte yttra mig i det. Det är andra saker som är inblandade, säger Peter Jonsson.

Sill och dynamit har en pågående rättslig tvist med Mariestads kommun om lokalerna i hamnen som restaurangen hyr. Hyreskontrakt har också sagts upp av kommunen, men verksamheten är fortsatt igång. Ärendet finns just nu hos Hyresnämnden för medling.

Läs också

Artikeltaggar

AvtalBåtarFestivalerHandelMariestadMariestads kommunMat och dryckMitt MariestadNäringslivPeter JonssonRestaurangerSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.