Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Kanonsalut och cykelkonster – Göta kanalleden är nu invigd

Publicerad:
Harry Lindström redo att invigningscykla Göta kanalleden från Töreboda till Hajstorp med faster Susanne och farmor Irene Lindström.
Harry Lindström redo att invigningscykla Göta kanalleden från Töreboda till Hajstorp med faster Susanne och farmor Irene Lindström. Foto: Malin Bring

Ett femtiotal cyklister, varav ytterst få var utan hjälm, valde att inviga den sjunde nationella cykelleden genom att cykla från Töreboda till Hajstorp på lördagsförmiddagen.

I Hajstorp invigdes cykelleden med kanonsalut och ett varierat program för både stora och små.

Kommunchefen Michael Nordin med familj har placerat sig i första ledet. De flesta håller för öronen eftersom kanonsaluten strax ska avfyras, men kommunchefen släpper inte sitt cykelstyre i första taget.
Kommunchefen Michael Nordin med familj har placerat sig i första ledet. De flesta håller för öronen eftersom kanonsaluten strax ska avfyras, men kommunchefen släpper inte sitt cykelstyre i första taget. Foto: Malin Bring

Startpunkten för cykelturen har förlagts vid Visthuset och dekorerats med ballonger och beachflaggor av Göta kanalbolag. När kanonsaluten har avfyrats, klipper ks-ordföranden Linn Brandström och kanalbolagets vd Roger Altsäter det breda blågula bandet, och cyklisterna väller iväg.

Det är inte mer än fyra kilometer till Hajstorp, vilket förstås bara är en bråkdel av cykelledens totala sträcka på 22 mil. Men just den här dagen får den lilla bråkdelen symbolisera hela Göta kanalleden, och äran av att inviga Sveriges sjunde nationella cykelled.

Många funderar länge på tipspromenadens sista fråga, som rör hur mycket vatten en kanalsluss rymmer. Linn Brandström resonerar fram och tillbaka med sin man Per innan de lämnar in sitt svar.
Många funderar länge på tipspromenadens sista fråga, som rör hur mycket vatten en kanalsluss rymmer. Linn Brandström resonerar fram och tillbaka med sin man Per innan de lämnar in sitt svar. Foto: Malin Bring

Det tar inte lång tid innan cyklisterna börjar dyka upp i Hajstorp, men på vägen har de stannat till för att lösa ett antal tipspromenadfrågor med anknytning till Göta kanal, som den auktoriserade guiden Amanda Hessle placerat ut.

Solen lyser milt och behagligt över slussområdet, där människor strosar omkring, slår sig ner med en kopp kaffe eller beundrar modellen av kanalbåten Wilhelm Tham, som ligger i kanalen till allmän åsyn.

En garanterad tappa-hakan-upplevelse utlovas och uppfyllds av MTB Freestyle Show
En garanterad tappa-hakan-upplevelse utlovas och uppfyllds av MTB Freestyle Show Foto: Malin Bring

– Hon är byggd helt skalenligt efter ritningar jag fått från Landsarkivet i Vadstena. Det har tagit mig 700 timmar, säger upphovsmannen och modellbyggaren Peder Sterlinge från Linköping, som ägnat sig åt modellbygge under en stor del av sitt liv.

Kanalbåten har det exakt tillåtna antalet passagerare ombord och är radiostyrd, förklarar Peder Sterlinge, som har stämt träff med förlagan, den riktiga kanalbåten Wilhelm Tham, vid tre tillfällen i sommar, så de båda farkosterna kan få mötas.

En besökare som fascineras lite extra av modellen är Thomas Österlund från Töreboda, som samlar på material om Göta kanal och kanalbåtarna. Han har inte cyklat hit idag, för det har han gjort så många gånger förut, förklarar han.

– Jag är mest här för att se ”Thammen”; det är min favorit bland kanalbåtarna. Den är väldigt fin, den liknar verkligen originalet, säger han.

Fanny Gustafsson håller i programmet och kallar upp den ena talaren efter den andra på scenen.
Fanny Gustafsson håller i programmet och kallar upp den ena talaren efter den andra på scenen. Foto: Malin Bring

Nu kallar eftermiddagens konferencier Fanny Gustafson på besökarnas uppmärksamhet från den sommarpyntade lilla scenen.

Linn Brandström och Roger Altsäter avlöser varandra som talare, och Fanny berättar att hon just gått en låtskrivarkurs i Umeå och därför tänker premiärsjunga en sång hon just skrivit om kanalen.

”Vid Göta kanal/ har jag sprungit som barn/ och jag delar det/med mänskor före mej”, sjunger hon, så nästa talare, Amanda Hessle, får gåshud.

– Det är inte lätt att komma upp på scenen efter den vackra sången, säger guiden.

Fast hon har förstås inga svårigheter att ändå kåsera informativt om Göta kanal och människor hon mött på och runt den, samtidigt som hon flätar in många av svaren på tipsfrågorna.

Sedan ännu en kanonsalut har avfyrats är cykelleden högtidligen invigd, och en mer utspridd underhållning tar vid. Patrik ”Knaster” Dahlin håller i en cirkusskola för barn och MTB Freestyle Show visar upp spektakulära och högtflygande cykelkonster.

En garanterad tappa-hakan-upplevelse utlovas och uppfyllds av MTB Freestyle Show.
En garanterad tappa-hakan-upplevelse utlovas och uppfyllds av MTB Freestyle Show. Foto: Malin Bring

– Nu är det invigt och klart och vi är jättenöjda med dagen, säger Roger Altsäter, när han lämnar Hajstorp för att återvända till den östra delen av Göta kanal.

BILDSPEL

 • Linn Brandström och Roger Altsäter klipper bandet och släpper iväg cyklisterna.
  Linn Brandström och Roger Altsäter klipper bandet och släpper iväg cyklisterna. Foto: Malin Bring
 • Modellbyggaren Peder Sterlinge med radiostyrningen av Wilhelm Tham-modellen.
  Modellbyggaren Peder Sterlinge med radiostyrningen av Wilhelm Tham-modellen. Foto: Malin Bring
 • Kanalkännaren Thomas Österlund beundrar sakkunnigt modellen.
  Kanalkännaren Thomas Österlund beundrar sakkunnigt modellen. Foto: Malin Bring
 • Fanny Gustafson sjunger sin nyskrivna sång om Göta kanal.
  Fanny Gustafson sjunger sin nyskrivna sång om Göta kanal. Foto: Malin Bring
 • Linn Brandström håller ett personligt tal, också om kanalen.
  Linn Brandström håller ett personligt tal, också om kanalen. Foto: Malin Bring
 • Roger Altsäter, vd för Göta kanalbolag, talar.
  Roger Altsäter, vd för Göta kanalbolag, talar. Foto: Malin Bring
 • Och så var det Amanda Hessles tur att tala.
  Och så var det Amanda Hessles tur att tala. Foto: Malin Bring
 • Harry Lindström vinner första pris i tipspromenadtävlingen.
  Harry Lindström vinner första pris i tipspromenadtävlingen. Foto: Malin Bring
 • Penny Stensby från Skövde provar på Knasters cirkusskola.
  Penny Stensby från Skövde provar på Knasters cirkusskola. Foto: Malin Bring
 • MTB Freestyle show briljerar.
  MTB Freestyle show briljerar. Foto: Malin Bring

Artikeltaggar

CyklarHajstorpLinn BrandströmNöje/KulturRoger AltsäterSångShowerTipspromenaderTörebodaTurismWilhelm Tham

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.