Ett femtiotal cyklister, varav ytterst få var utan hjälm, valde att inviga den sjunde nationella cykelleden genom att cykla från Töreboda till Hajstorp på lördagsförmiddagen.
I Hajstorp invigdes cykelleden med kanonsalut och ett varierat program för både stora och små.
Startpunkten för cykelturen har förlagts vid Visthuset och dekorerats med ballonger och beachflaggor av Göta kanalbolag. När kanonsaluten har avfyrats, klipper ks-ordföranden Linn Brandström och kanalbolagets vd Roger Altsäter det breda blågula bandet, och cyklisterna väller iväg.
Det är inte mer än fyra kilometer till Hajstorp, vilket förstås bara är en bråkdel av cykelledens totala sträcka på 22 mil. Men just den här dagen får den lilla bråkdelen symbolisera hela Göta kanalleden, och äran av att inviga Sveriges sjunde nationella cykelled.
Det tar inte lång tid innan cyklisterna börjar dyka upp i Hajstorp, men på vägen har de stannat till för att lösa ett antal tipspromenadfrågor med anknytning till Göta kanal, som den auktoriserade guiden Amanda Hessle placerat ut.
Solen lyser milt och behagligt över slussområdet, där människor strosar omkring, slår sig ner med en kopp kaffe eller beundrar modellen av kanalbåten Wilhelm Tham, som ligger i kanalen till allmän åsyn.
– Hon är byggd helt skalenligt efter ritningar jag fått från Landsarkivet i Vadstena. Det har tagit mig 700 timmar, säger upphovsmannen och modellbyggaren Peder Sterlinge från Linköping, som ägnat sig åt modellbygge under en stor del av sitt liv.
Kanalbåten har det exakt tillåtna antalet passagerare ombord och är radiostyrd, förklarar Peder Sterlinge, som har stämt träff med förlagan, den riktiga kanalbåten Wilhelm Tham, vid tre tillfällen i sommar, så de båda farkosterna kan få mötas.
En besökare som fascineras lite extra av modellen är Thomas Österlund från Töreboda, som samlar på material om Göta kanal och kanalbåtarna. Han har inte cyklat hit idag, för det har han gjort så många gånger förut, förklarar han.
– Jag är mest här för att se ”Thammen”; det är min favorit bland kanalbåtarna. Den är väldigt fin, den liknar verkligen originalet, säger han.
Nu kallar eftermiddagens konferencier Fanny Gustafson på besökarnas uppmärksamhet från den sommarpyntade lilla scenen.
Linn Brandström och Roger Altsäter avlöser varandra som talare, och Fanny berättar att hon just gått en låtskrivarkurs i Umeå och därför tänker premiärsjunga en sång hon just skrivit om kanalen.
”Vid Göta kanal/ har jag sprungit som barn/ och jag delar det/med mänskor före mej”, sjunger hon, så nästa talare, Amanda Hessle, får gåshud.
– Det är inte lätt att komma upp på scenen efter den vackra sången, säger guiden.
Fast hon har förstås inga svårigheter att ändå kåsera informativt om Göta kanal och människor hon mött på och runt den, samtidigt som hon flätar in många av svaren på tipsfrågorna.
Sedan ännu en kanonsalut har avfyrats är cykelleden högtidligen invigd, och en mer utspridd underhållning tar vid. Patrik ”Knaster” Dahlin håller i en cirkusskola för barn och MTB Freestyle Show visar upp spektakulära och högtflygande cykelkonster.
– Nu är det invigt och klart och vi är jättenöjda med dagen, säger Roger Altsäter, när han lämnar Hajstorp för att återvända till den östra delen av Göta kanal.
BILDSPEL