Trygghet, gemenskap och närhet. Det är tre ord som ofta dykt upp när folk ska beskriva Mariestad. Men stämmer det?
– Vi hoppas att många fler vill komma med inspel i arbetet med vision 2040, säger folkhälsorådgivare Linnéa Wiljén.
Mariestads kommun ska ta fram en ny vision. Den ska vara ett stöd i arbetet för både tjänstepersoner och politiker när beslut ska fattas. Den kan få stor betydelse för hur kommunen utformas i framtiden.
Just nu samlas åsikter in från så många som möjligt som bor och verkar i Mariestadsområdet.
Men det har gått lite trögt. E-tjänsten som skapades för att gemene man skulle kunna delta har använts sparsamt. Hittills har endast omkring 150 svar inkommit den vägen.
– Vi har pratat med fler än vad som kommit in digitalt, konstaterar Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg.
Stolta invånare
Kommunen har hållit workshops med bland annat kulturalliansen, kommunens pensionärsråd, företagsnätverket Mitt Mariestad, idrottsalliansen, lokala handikappföreningar, daglig verksamhet på Maria Nova och med kommunstyrelsen.
– Det har varit spännande att få höra hur besökarna på Träffpunkt Sonja beskriver Mariestads identitet. Som en 85-plussare sa: ”I Mariestad ger man sig fan inte”, berättar Linnéa Wiljén.
Grönskan och vattnet är något som ofta har lyfts fram. Ord som trygghet, gemenskap, närhet, hållbar och framtidstro är andra svar på frågor om vad som är typiskt för Mariestad.
– Som utböling slås man av hur mycket invånarna gillar Mariestad. Det finns en stolthet över trakten, konstaterar Carl-Fredrik Movitz och berättar att kommunen mött en stark önskan om att bevara det unika med Mariestad.
– Samtidigt som vi ska våga utvecklas för att det ska vara attraktivt att flytta hit, tillägger Linnéa Wiljén.
Digital lösning
Kommunen vill att fler ska tycka till. Några andra workshops planeras dock inte, utan hoppet står till e-tjänsten på kommunens hemsida och de vykort som finns till exempel på biblioteket.
Ni har inte funderat på att ha möten med invånarna i de mindre samhällena också?
– Tyvärr har vi en tidsplan att följa. Det ska fattas ett politiskt beslut om visionen i september. Därför gjorde vi utskick till samhälls- och bygdegårdsföreningar, säger Linnéa Wiljén.
– Vi har varit runt lite grand och träffat vissa konstellationer på andra ställen än Mariestad. Men det är klart, det kunde man ju förstås ha kunnat göra mer. Men därför hoppas vi på att e-tjänsten blir flitigt använd, tillägger Carl-Fredrik Movitz.
Mariestads nya vision – då ska invånarna få säga sitt: ”Vi gör det tillsammans”