Hoppa till huvudinnehållet

Frikyrkorna bjuder på pannkaka och samtal: ”Vi finns här och lyssnar”

Publicerad:
Dorothee Ebel, Salemkyrkan,  och Anna Sundqvist, Filadelfia, gräddar pannkakor på läpande band. Det är stor efterfrågan.
Dorothee Ebel, Salemkyrkan, och Anna Sundqvist, Filadelfia, gräddar pannkakor på läpande band. Det är stor efterfrågan. Foto: Malin Bring

”Slå dig ner, ta en kopp kaffe, ät en nygräddad pannkaka och prata bort en stund med oss om du vill”.

Den uppmaningen riktar några frikyrkor till samtals- och/eller pannkakssugna besökare som har vägarna förbi torget en lördagskväll i sommar.

– Vi mjukstartar lite och prövar oss fram. Vi hade tänkt oss att grädda tunna, franska crêpes, men vår elektriska pannkakspanna lutar lite grann så degen flyter ner åt ena hållet. Det blir mer som vanliga pannkakor, säger Ralf Ebel, som har sin hemvist i Salemkyrkan, under premiärkvällen.

Det är lördag kväll på torget i Töreboda, och intill fontänen och bänkarna har frikykorna slagit upp ett evenemangstält. Där inne är Dorothee Ebel och Anna Sundqvist fullt sysselsatta med att steka pannkakor på löpande band. Runt dem på bordet står byttor och skålar med vispad grädde, sylt, socker och andra tillbehör som besökarna kan välja mellan. Allting är gratis, kan man läsa på en skylt.

Inom kyrkorna är vi vana vid att arbeta tillsammans med Festivalkyrkan under Törebodafestivalen. Det finns en telefonlista med namn därifrån som vi kunde använda oss av när vi fick idén till Pannkakor och Samtal, berättar Ralf Ebel.

Idén kom från familjen Ebel, men Filadelfiaförsamlingen i Älgarås och Missionskyrkan i Töreboda var inte sena att haka på.

En av besökarna har kommit ända från Tidaholm för att uppleva torgpannkakorna.
En av besökarna har kommit ända från Tidaholm för att uppleva torgpannkakorna. Foto: Malin Bring

– Vi ville erbjuda en möjlighet för folk att sitta ner en stund och prata - om existentiella frågor, kristen tro eller något helt annat. Eller om man bara vill umgås lite. Här finns alltid någon som lyssnar under timmarna när vi har öppet på lördagskvällarna.

Frikyrkorna har fått polistillstånd för hela sommaren, men vädret får avgöra om det blir pannkakor och samtal varenda lördag. Regnar det stannar gruppen hemma.

– Det här var ett trevligt initiativ, jag blev nyfiken och fick lust att komma hit, säger en herre som åkt ända från Tidaholm till torget I Töreboda, och vars papperstallrik är helt renskrapad.

– Pannkakan var mycket god också, konstaterar han.

Artikeltaggar

ÄlgaråsEtik och religionFrikyrkorFritid och livsstilRegnTidaholmTörebodaTörebodafestivalenVäder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.