Hoppa till huvudinnehållet

MEDALJREGN: Blomgren om galna EM-succén: ”En jackpot”

Publicerad:
James Blomgren har staplat medaljerna på hög under bowlings-EM i Wittelsheim. Bland annat spelade Mariestadssonen in tre guld.
James Blomgren har staplat medaljerna på hög under bowlings-EM i Wittelsheim. Bland annat spelade Mariestadssonen in tre guld. Foto: Svenska Bowlingsförbundet

Tre guld och två silver.

James Blomgren var den store dominanten på bowling-EM i franska Wittelsheim.

– Det är svårt att beskriva det som något annat än en jackpot, säger Mariestadsbowlaren.

Hösten 2021 tog James Blomgren guld i singel under VM i Dubai. Under mästerskapet i den Förenade Arabemiraten tog den 35-årige Mariestadssonen även tre brons och under den gångna veckan har han på nytt visat att han tillhör världstoppen.

Under EM i Wittelsheim smällde Blomgren till med fem nya mästerskapsmedaljer.

– Det har varit en jättesuccé såklart. VM i Dubai var otroligt och ett VM smäller alltid lite högre, men min insats den här veckan var snäppet vassare. Som helhet är det här det bästa mästerskapet jag har gjort i min karriär, säger han.

”Fick stäm på en gång”

Ja, redan när EM inleddes den 10 juni visade James Blomgren att han skulle bli att räkna med. I startfältet på närmare 200 bowlare slutade Team Alingsås-spelaren tvåa.

– Singel är en väldigt tuff distans med tanke på att bara fyra stycken går vidare från kvalet för att göra upp om medaljerna. Det gäller att vara på tå och få träff direkt. Jag fick stäm på en gång, blev tvåa i kvalet och tvåa i finalen. Det var skönt att ta en medalj direkt, säger Blomgren.

Silvret i singel följdes upp av en ny andraplats i dubbel i par med Jesper Svensson.

– Efter dubbeln kände jag mig rätt trött på silvermedaljer, skrattar Blomgren.

Andraplaceringen i dubbel blev också Blomgrens sista silver. För i de kommande två distanserna, tremanna och femmanna, blev det svenskt guld.

– I tremanna-finalen slog vi det andra svenska laget, så vi hade på känn att vi skulle ha bra chans även i femmanna.

Dramatisk final

Men femmanna-guldet föranleddes av ett ordentligt drama. Efter att det svenska laget först slagit nytt Europarekord i semifinalen mot Nederländerna (bland annat tack vare en 300-serie från James Blomgren) såg Sverige ut att bli besegrade av hemmanationen Frankrike i finalen.

– Med en ruta kvar var vi 50 poäng bakom, så det kändes kört, men några av Frankrikes yngre spelare fick inte alls till det. Samtidigt gjorde vi en riktigt stark avslutning och när jag satte en strike i mitt första slag var det klart. Det var en stor glädjeexplosion och hela veckans höjdpunkt, säger Blomgren.

Som kronan på verket blev Mariestadaren även krönt till ”All Event-mästare”.

– Guldet i All event går till den som har högst sammanlagd poäng över hela mästerskapet. Det är för mig den mest prestigefyllda tävlingen och verkligen ett kvitto på att jag presterat bra.

Med tre guld och två silver i ryggsäcken gjorde det inte så mycket att lördagens avslutande distans, masters, tog slut redan i kvartsfinal för Blomgren.

– Femmanna-finalen var en sådan urladdning att hela laget hade lite soppatorsk, men det har varit en magisk vecka, avslutar James Blomgren.

Artikeltaggar

BowlingJames BlomgrenMedaljer

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.