Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Ulrika njuter i sitt grönskande paradis: ”Åker hit för att må bra”

Publicerad:
Ulrika Almgren har en kolonilott vid Västeräng och njuter för fullt. Grinden har hennes morbror Staffan i Skagersvik tillverkat.
Ulrika Almgren har en kolonilott vid Västeräng och njuter för fullt. Grinden har hennes morbror Staffan i Skagersvik tillverkat. Foto: Alf Ehn

Ulrika Almgren tittar sig omkring i sin koloniträdgård och ser belåten ut.

– Jag åker hit för att må bra. Det här är mitt paradis.

Fåglarna kvittrar, solen skiner från en himmel där några moln letat sig fram. Vid Västerängs koloniområde råder ett behagligt lugn. I de flesta av de välskötta trädgårdarna frodas blommor och andra växter, även om torkan gör sitt yppersta för att ställa till det.

Där har Ulrika Almgren en stuga på 30 kvadratmeter som hon köpte sommaren 2020. Den står på en 300 kvadratmeter stor tomt som arrenderas.

– Jag bor i en lägenhet sedan 15 år, har för mycket energi för att sitta där under sommarhalvåret. Jag är uppväxt och har levt på landet under flera år. Det här är inget vanligt hus men man får den delen i det lilla formatet. Det passar mig perfekt.

  • Ulrika odlar jordgubbar i trädgården. Nätet skyddar mot objudna gäster.
    Ulrika odlar jordgubbar i trädgården. Nätet skyddar mot objudna gäster. Foto: Alf Ehn
  • Bågen pryds av vildvin och klematis.
    Bågen pryds av vildvin och klematis. Foto: Alf Ehn
  • En eukalyptusvide finns i trädgården.
    En eukalyptusvide finns i trädgården. Foto: Alf Ehn
  • Ulrika Almgren har en kolonilott vid Västeräng och njuter   pioner och honungslök
    Ulrika Almgren har en kolonilott vid Västeräng och njuter pioner och honungslök Foto: Alf Ehn
  • En funkia har en självklar plats.
    En funkia har en självklar plats. Foto: Alf Ehn
  • Ingen tvekan om vilken verksamhet som bland annat finns i området.
    Ingen tvekan om vilken verksamhet som bland annat finns i området. Foto: Alf Ehn
  • Ulrika Almgren odlar smultron i en pallkrage
    Ulrika Almgren odlar smultron i en pallkrage Foto: Alf Ehn
  • Här, på trappan till uterummet, njuter Ulrika av stillheten och laddar inför sina uppgifter.
    Här, på trappan till uterummet, njuter Ulrika av stillheten och laddar inför sina uppgifter. Foto: Alf Ehn
  • Rabarberna är en självklarhet. Bredvid sitter en gurkplanta.
    Rabarberna är en självklarhet. Bredvid sitter en gurkplanta. Foto: Alf Ehn
  • Området vid Västeräng är 46 år.
    Området vid Västeräng är 46 år. Foto: Alf Ehn
  • Köket i stugan är renoverat och är funktionellt.
    Köket i stugan är renoverat och är funktionellt. Foto: Alf Ehn

Hon kikade först efter en stuga på Torsö eller något annat ställe. Av en ren slump fick Ulrika veta att en stuga vid Västerängs koloniområde var till salu. I trädgården fanns det blommor och lite odlingar.

– Det kändes perfekt. Det tog två dagar så var stugan min.

Ingen stress

Ulrika säger att stället passar henne bra. Det är lagom stort, hon hinner med trädgården utan att behöva stressa och det är ett ställe där Ulrika verkligen slappnar av. Bland annat från jobbet som kock på Österåsens förskola.

– Det är kravlöst, stämningen i hela området är bra och när någon behöver hjälp med något är det bara att säga till. Jag åker hit för att må bra, greja lite i trädgården eller umgås med andra stugägare helt på mina egna villkor.

Vad gör du först när du kommer till stugan?

– Jag öppnar upp, sätter i gång radion, slår mig ned på trappan och tar en kopp kaffe. Då tänker jag efter vad jag ska göra under dagen och vad jag känner för. Allt behöver inte ske på en gång.

Omgivningen och miljön väcker känslor hos Ulrika från när hon var barn och besökte sin farmor och farfar på Torsö.

– De bodde mitt ute i skogen, vi fick hämta vatten i en brunn. Det behöver inte vara modernt. Min farmor odlade mycket, min mormor höll också på otroligt mycket med växter. Min moster har också en otroligt fin trädgård. De gröna fingrarna har jag fått med mig, och nu kan jag ta upp det igen.

Ambitionen med trädgårdsarbetet varierar i området. Några vill odla, några vill mest hålla på med blommor.

– Några vill bara vara sig själva. Det finns alla varianter och några har jättefint i sina trädgårdar, men jag vill må bra. Det här stället har hjälpt mig genom svårigheter. Det är en form av grön rehabilitering.

Nästa projekt

Ulrika säger att hon inte haft kolonilotten så länge och att allt inte kan göras på en gång. Hon tar bit för bit och nästa projekt är att få ordning på en rabatt i ena hörnet av trädgården, men först ska det bli lite svalare och komma lite regn.

När lotten togs över var den fylld av blommor och växter. Just nu är antalet cirka 50. Ulrika vet inte namnet på alla men lär sig efterhand. Trädgårdsintresset, som redan var stort, utvecklas hela tiden.

– Jag ändrar och grejar hela tiden. Jag har en plan, men den går att ändra.

Flera lotter

Området, som ligger vid ån Tidan i närheten av DS Smith, består av cirka 40 000 kvadratmeter mark, vilket motsvarar cirka sju fotbollsplaner. Koloniområdet delas in i 76 lotter på 300 kvadratmeter. En stuga på högst 30 kvadrat, samt ett oisolerat uterum på högst 12 kvadratmeter, får uppföras. På 28 lotter, som är 170 kvadratmeter stora får en stuga på högst 10 kvadrat byggas.

Alla stugor har elström indraget, men inget vatten. I föreningsgårdens servicedel har medlemmarna tillgång till duschar och toaletter.

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturDS SmithHus och hemKolonilotterSkagersvikTidanTorsöTrädgårdVäxter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.