Hoppa till huvudinnehållet

Moholms Röda Korsetkrets håller avskedsfest – upphör efter 84 aktiva år

Publicerad:
Avskedsfest för Moholm Röda Korsetkrets. Längst till vänster står avgående ordföranden Ann Lindeberg och i andra raden, i beige- och vitblommig klänning, vice ordföranden Gunilla Jonsson.
Avskedsfest för Moholm Röda Korsetkrets. Längst till vänster står avgående ordföranden Ann Lindeberg och i andra raden, i beige- och vitblommig klänning, vice ordföranden Gunilla Jonsson. Foto: Privat

Moholmskretsen av Röda Korset finns inte längre. I förra veckan hölls en avskedsfest för att fira kretsens 84 år av verksamhet.

Eftersom det blir allt svårare att hitta förtroendevalda till frivilligt arbetet har Röda Korsets riksstämma beslutat att föreningen framöver ska organiseras i en krets per kommun, inte flera. Moholmskretsen tillhör numera Törebodakretsen.

– Vad har Moholmskretsen uträttat under alla dessa år, kan man fråga sig, säger Gunilla Jonsson, som var ordförande i kretsen i 20 år, och under de senaste tio åren var vice ordförande.

– Ja, det började med att medlemmarna stickade sockar till skolbarnen, fem par per skola. Barnen behövde ombyten efter att ofta ha gått långa vägar för att komma till skolan.

Kretsen gjorde många insatser för samhället. Man byggde ett varmbadhus vid ån Tidan, sponsrade skoltandvården, gjorde i ordning Hedvigabadet, anställdes en hemsamarit i Moholm med kommunens hjälp och ordnade ett förråd för sjukvårdsmaterial i ålderdomshemmet Valhallas källare.

Kretsens syförening stickade, bakade och sydde för att kunna ha en auktion varje år, och från 1963 och framåt arrangerades Luciafirande med barn och ungdomar från bygden.

– Det var välbesökta tillställningar som ofta fyllde skolans gymnastiksal till sista plats, minns Gunilla Jonsson.

En hemsydd skjorta med ett broderat rött kors, som fanns i förrådet på gamla Valhalla. –  Jag tyckte det var roligt att visa mödan som lades ner av medlemmarna för länge sedan, säger Gunilla Jonsson.
En hemsydd skjorta med ett broderat rött kors, som fanns i förrådet på gamla Valhalla. – Jag tyckte det var roligt att visa mödan som lades ner av medlemmarna för länge sedan, säger Gunilla Jonsson. Foto: Privat

Moholmskretsen har samlat in och delat ut bidrag till en rad behjärtansvärda ändamål under årens lopp - Biafra, neurosedynkatastrofen, Uganda, Bosnien och många fler. På senare år gick pengarna ofta till den så kallade Katastrofhjälpen, där Röda korset centralt fick bestämma var behoven var som störst.

Så kallade ”babypaket” syddes, stickades och distribuerades ut i världen. Det var en populär verksamhet som också fyllde ett socialt behov; man träffades i gemenskap och gjorde samtidigt något nyttigt.

Otaliga evenemang som mannekänguppvisningar, utflykter och lotterier anordnades år ut och år in.

– På senare år uppvisade kretsen ett stort engagemang för de asylsökande som bodde i Moholm. Vi ordnade klädinsamlingar och arrangerade caféer, jul- och sommarfester.

Röda Korset i Moholm upphör dock inte helt.

– Det har bildats en så kallad Röda Korsgrupp i Moholm, som är knuten till Törebodakretsen. Därmed kan vi i Moholm ordna de aktiviteter vi önskar och har möjlighet att genomföra, säger Gunilla Jonsson.

Artikeltaggar

AuktionerLotterierMänskligtMoholmNöje/KulturRöda korsetSkolorSpelStyrelserSvenska Röda KorsetTidanUgandaValhalla

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.