Hoppa till huvudinnehållet

Så ska fler lärare lockas till kommunen: ”Fokus på lärande”

Publicerad:
I framtiden behövs fler pedagoger i Mariestads kommun. Bara i grundskolan beräknas det totala personalbehovet öka med 243 månadsavlönade.
I framtiden behövs fler pedagoger i Mariestads kommun. Bara i grundskolan beräknas det totala personalbehovet öka med 243 månadsavlönade. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

I Skellefteå lämnade lärarna kommunen när industrin, med batterifabriken i spetsen, erbjöd andra jobbmöjligheter. I Mariestad försöker kommunen hitta sätt att behålla personalen.

– För en pedagog är det attraktivt med lugna, trygga skolor och att ha fokus på rätt frågor, säger utbildningschef Maria Appelgren.

Om Mariestads kommun ska växa till 40 000 invånare kommer det att behövas två nya grundskolor och nio förskolor. Det har konsultbolaget PWC räknat ut.

Det innebär att många nya pedagoger behövs. I ett värsta scenario kan man under de kommande tjugo åren behöva anställa flera tusen personer för att också klara den personalomsättning och de förväntade pensionsavgångar som finns inom utbildningsförvaltningen.

Konkurrens från industrin

Därför vill kommunen försöka behålla personalen i så stor utsträckning som möjligt. Det kan bli nog så svårt när konkurrensen om arbetskraften ökar. I Skellefteå, där Northvolt byggt en batterifabrik, har många valt att lämna sin anställning i kommunen för ett jobb inom industrin.

Mariestads kommun vill nu hitta nya vägar till att bli en attraktivare arbetsgivare. Men svaret är inte enkelt, säger Maria Appelgren:

– Det finns flera delar i detta. Mycket handlar om att ha trygga och lugna enheter, där vi jobbar med barnens resultat. För en pedagog är det attraktivt när barns och elevers lärande är i fokus.

Utbildningschef Maria Appelgren berättar att kommunen försökt hitta olika vägar för att göra arbetsplatsen mer attraktiv.
Utbildningschef Maria Appelgren berättar att kommunen försökt hitta olika vägar för att göra arbetsplatsen mer attraktiv. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Utbildningsförvaltningen i Mariestad har deltagit i projekt för att hitta vägar till fullföljd utbildning. Att synas på sociala medieplattformar och att presentera sitt arbetssätt på kommunövergripande konferenser är också ett sätt att marknadsföra kommunen.

– Vi har satsat extra på vår elevhälsa. Det tycker många är spännande och har bidragit till att fler har sökt sig till oss, konstaterar Maria Appelgren.

Hon konstaterar att det är fler faktorer än lönen som lockar. En god arbetsmiljö är också viktigt.

– Det behövs struktur, förutsägbarhet och riktlinjer. Vi är stolta över är att vi haft en väldigt bra kontinuitet i chefsledet. Om man vet att skolledaren är erfaren och kunnig är det mycket värt.

Fler utbildningar

Ett annat sätt att locka ny arbetskraft till Mariestad är genom samverkan med högre lärosäten. Linköpings universitet kommer till exempel att anordna en utbildning i Mariestad för den som vill bli lärare i fritidshem. Den blir den enda i sitt slag i Skaraborg.

– De som går utbildningen hos oss kanske gör sin praktik i kommunen och vill förhoppningsvis sedan stanna hos oss, hoppas Appelgren.

Kommunen har också arbetat tillsammans med de fackliga organisationerna för att göra arbetsplatsen mer attraktiv. Det handlar till exempel om arbetsmiljö, lön och karriärmöjligheter.

– Vi vill ta dialogen och gemensamt agera för att få fler att jobba med oss, säger Maria Appelgren.

Effekt av batterifabriken – kommunen behöver anställa över tusen personerTusentals undersköterskor behövs

Artikeltaggar

FramtidsbyggetLärareLinköpings universitetLönerMaria AppelgrenMariestadMariestads kommunNorthvoltSkellefteåSkola och utbildningSkolorUtbildning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.