Äldre- och omsorgschef Annelie Åberg har en plan. Den ska vara en hjälp för att klara det framtida personalbehovet inom omsorgen i Mariestad.
– Vi behöver en tydlig struktur. Det ska finnas en röd tråd i det vi gör, säger hon.
Redan innan det avslöjades att Mariestad ska få en batterifabrik stod verksamheten inför stora utmaningar. Andelen äldre blir fler samtidigt som intresset för att jobba inom omsorgen är svalt. I Mariestad har också uttryckts missnöje över arbetsmiljön.
Nu ska Annelie Åberg försöka vända den trenden.
– Det handlar om flera perspektiv. Vi behöver fundera på hur vi behåller våra anställda, vilket ledarskap och vilken kultur vi har samt hur vi kan byta arbetssätt, säger äldre- och omsorgschefen.
Steg för steg
Enligt en beräkning från konsultbolaget PWC kommer det att behövas dubbelt så många anställda för att klara äldreomsorgen i Mariestad i framtiden. Kommunen ser det som en viktig del att behålla befintlig personal.
– Vi har en resa att göra med chefer, medarbetare och hr (personalavdelningen, reds anm). Vi behöver ta det steg för steg och jobba för en bättre arbetsmiljö, förklarar Annelie Åberg.
För personalen kan det till exempel innebära att man kan påverka sitt schema.
– Jag tror att vi behöver vara lyhörda. Nu har vi börjat att ha dialoger med medarbetare och anhöriga.
En annan del är kompetensförsörjning. Annelie Åberg understryker behovet av att personalen kan vidareutbilda sig.
– Man behöver lära sig nya saker. Världen förändras och ibland behöver man uppdatera sig, säger hon och konstaterar att äldreomsorgslyftet har varit bra.
Den statliga satsningen innebär att kommunens anställda kan läsa till undersköterska samtidigt som de fortsätter att jobba på deltid.
– Vi vill att de som inte har utbildning ska få det.
Gott ledarskap
Även cheferna kommer att få stöd i att utvecklas i sitt ledarskap.
– Det är viktigt att mina chefer har kunskap att vara bra ledare. Man behöver lära sig om ekonomi, ledarskap och kommunikation. Där måste jag se till att de har den kunskapen, säger äldre- och omsorgschefen.
Hon konstaterar också att gott ledarskap är en kultur som kommer uppifrån och sprids ner genom förvaltningen.
Dessutom ser Annelie Åberg ett behov av att förändra arbetssättet inom äldreomsorgen. Det handlar bland annat om hur arbetsuppgifter fördelas, där städ och inköp kan skötas av andra än undersköterskor.
Att använda sig av digitala lösningar är ett annat exempel.
– Det kan vara en fördel eftersom de äldre då upprätthåller sin självständighet och kan klara sig själva så länge som möjligt. Samtidigt måste den digitala utrustningen vara av hög kvalitet, både vi som ger omsorg och de som behöver hjälp ska känna oss trygga med den.
Kommunen behöver också locka fler att vilja satsa på yrket.
– Nu provar vi introduktion på ett nytt sätt. Det omfattar ett digitalt utbildningspaket med olika moment tillsammans med att bredvidgången har utökats. Jag vill att man ska känna att man vill arbeta hos oss. Att arbeta med människor är världens bästa yrke, säger Annelie Åberg.
Effekt av batterifabriken – kommunen behöver anställa över tusen personerSå ska fler lärare lockas till kommunen: ”Fokus på lärande”