Hoppa till huvudinnehållet

Här växer nya bostadsområdet fram – monteras i delar: ”Millimeterprecision”

Publicerad:
Det nya kvarteret Ugglan vid sjukhuset i Mariestad tar nu snabbt form. Husen byggs i färdiga moduler som monteras på plats.
Det nya kvarteret Ugglan vid sjukhuset i Mariestad tar nu snabbt form. Husen byggs i färdiga moduler som monteras på plats. Foto: Charlotte Ferneman

Det byggs för fullt framför sjukhuset i Mariestad. Där växer bostadsområdet Ugglan fram.

– Första inflyttning är den 15 januari, berättar Ulrica Geissler, vd för Hemhagen fastigheter.

När allt är klart i slutet på året kommer det att finnas två fyravåningshus med totalt 50 hyreslägenheter vid Lockerudsvägen. Bakom projektet står Arkadia bostad som tagit hjälp av Hemhagen fastigheter för att genomföra flera bostadsbyggen i Skaraborg.

– Vi har inte råd att inte bygga i Mariestad. När företagen utökar behövs fler bostäder, säger Ulrica Geissler och tittar ut över byggarbetsplatsen där en stor kran är i färd med att lyfta en färdig modul från en lastbil till huskroppen.

– Det här skedet är alltid lite nervöst. Varje modul väger närmare tio ton och det krävs millimeterprecision för att den ska hamna rätt, förklarar Peter Alm, Hemhagens projektledare för bygget.

Byggarbetarna är beresta. Före uppdraget i Mariestad var de i Skellefteå för ett byggprojekt.
Byggarbetarna är beresta. Före uppdraget i Mariestad var de i Skellefteå för ett byggprojekt. Foto: Charlotte Ferneman

I modulerna finns hela eller delar av lägenheter. De har färdigställts i underleverantören Vida buildings fabrik i Växjö. Invändigt finns redan allt på plats, från köksinredning till badrum med handfat, dusch och toalett. Alla ledningar är dragna och det enda som krävs när de olika modulerna pusslats ihop är att koppla ihop el, vatten och avlopp med stamnätet.

– Så har vi jobbat sedan 2016. Det går ungefär ett år snabbare att bygga så, förklarar Peter Gustafsson, projektchef hos Vida buildings.

Kvarteret Ugglan

Totalt 50 lägenheter fördelas på:

– 3 ettor om 33,1 kvadratmeter

– 27 tvåor om 50,4 kvadratmeter

– 20 treor om 68,7 kvadratmeter

En annan ovanlighet är att taken byggs på plats. De lyfts på först när modulerna är uppe. Även fasaden sätts upp i efterhand.

Intresset för det nya bostadsområdet betecknar Ulrica Geissler som gott.

– Efterfrågan på bostäder är stor i Mariestad. Vi har 134 personer som redan har visat intresse för lägenheterna.

En visionsbild av hur det nya bostadsområdet ska se ut sett från Lockerudsvägen.
En visionsbild av hur det nya bostadsområdet ska se ut sett från Lockerudsvägen. Foto: Hemhagen fastigheter

Uthyrningen har redan startat och sköts av Riksbyggen, som också ansvarar för den tekniska förvaltningen.

– Boendemiljön kommer att skapas utifrån de boendes behov. De ska få bestämma om de vill ha odlingslådor, boulebana, verktyg eller något annat som de är intresserade av. Det har vi lärt oss från tidigare projekt, förklarar Ulrica Geissler.

Peter Gustafsson, Vida buildings och Ulrica Geissler, Hemhagen fastigheter, konstaterar nöjt att kvarteret Uggland nu snabbt tar form.
Peter Gustafsson, Vida buildings och Ulrica Geissler, Hemhagen fastigheter, konstaterar nöjt att kvarteret Uggland nu snabbt tar form. Foto: Charlotte Ferneman

Hemhagen fastigheter och Arkadia bostad har även ett annat projekt på gång i Mariestad. I området Sjölyckan planeras för sex punkthus med 144 hyreslägenheter.

– Det bygget hoppas vi ska starta i höst. Tanken är att det ska vara färdigt till årsskiftet, säger Ulrica Geissler och berättar att de tillsammans med Arkadia bostad även har projekt i Skövde och Skara.

– Vi tror på Skaraborg och ser det som ett samhällsansvar att bygga bostäder.

Arbetet med de nya hyreshusen har i stort flutit på enligt plan. En tid stod bygget stilla på grund av ett oväntat problem med en huvudvattenledning. Nu är det dock full fart igen.
Arbetet med de nya hyreshusen har i stort flutit på enligt plan. En tid stod bygget stilla på grund av ett oväntat problem med en huvudvattenledning. Nu är det dock full fart igen. Foto: Charlotte Ferneman
De vill bygga fler höghus i Mariestad – söker bygglov i SjölyckanBostäderna i kvarteret Ugglan snart klara – då är det dags för inflyttningSnart byggstart för nya hyreshus: ”Klart om ett år”De vill bygga 129 nya lägenheter – planerar för Mariestads högsta hus hittills

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFastigheterFramtidsbyggetLägenheterLockerudLockerudsvägenMariestadRiksbyggen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.