Hoppa till huvudinnehållet

Pengaregn över skaraborgare – de får stipendier och kulturbidrag från regionen

Publicerad:
Cirkus Nikolajeff på Ekenäs gård får ett utvecklingsstöd på 200 000 kronor från Västra Götalandsregionen.
Cirkus Nikolajeff på Ekenäs gård får ett utvecklingsstöd på 200 000 kronor från Västra Götalandsregionen. Foto: Jeanette Fredriksen

Totalt 27 konstnärer och kulturaktörer får ta emot kultur- och arbetsstipendier från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och delar på 1,9 miljoner kronor. Två av dem är från Skaraborg.

Kulturnämnden har också beslutat att bidra med pengar till 52 utvecklingsprojekt inom kulturen, på totalt 9,8 miljoner kronor. Tre av dessa projekt har adress i Skaraborg.

Kultur- och arbetsstipendier från Västra Götalandsregionen är en del i arbetet med att gynna ett starkt kulturliv med hög konstnärlig kvalitet i Västra Götaland.

– Genom stipendierna uppmärksammar vi de viktiga insatser som konstnärer och kulturarbetare gör för vår region. Det är också ett sätt att stärka deras arbetsvillkor och att värna det fria, kreativa klimatet. Kultur är ett uttryck för demokrati, och det är fantastiskt att få se frukterna av det, säger Alex Bergström (S), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Det särskilda Skaraborgsstipendiet har tilldelats Kristin Svensson från Mariestad som får 30 000 kronor.

En annan skaraborgare som också får pengar är smyckesdesignern Therese Johansson som får ett arbetsstipendium på 100 000 kronor.

Totalt 27 konstnärer och kulturaktörer i Västra Götalande har fått dela på 1,9 miljoner kronor.

Ytterligare pengar har delats ut till olika utvecklingsprojekt och är en viktig del av genomförandet av Kulturstrategi Västra Götaland och regional kulturplan 2020-2023. Stödet riktar sig till det fria kulturlivet, civila samhället och kommuner. I vårens omgång inkom 157 ansökningar motsvarande drygt 40 miljoner kronor, av dessa föreslås 52 ansökningar stöd på totalt 9,8 miljoner kronor.

I Skaraborg har följande projekt fått utvecklingsstöd från Västra Götalandsregionen:

LudoKonst, Högskolan i Skövde: Ett samarbetsprojekt kring spelutveckling och scenkonst som får ett stöd på 450 000 kronor. Tanken är att presentera fem nya verk som bygger på samverkan mellan spelutveckling och regionala kulturinstitutioner.

Ideella föreningen Cirkus Nikolajeff Ekenäs Gård, Mariestad får 200 000 kronor för att skapa cirkusföreställningen Flyga fritt.

Kulturföreningen Luftslottet, Götene, tilldelas 150 000 kronor för att utveckla sin publika verksamhet. Luftslottet är en landsbygdsbaserad kulturverksamhet med tre huvudverksamheter; ett museum över det extraordinära och oidentifierbara, en gästverksamhet för kreatörer och ett experimenterande evenemangprogram .

Artikeltaggar

Alex BergströmCirkus NikolajeffEkenäsKonstKristin SvenssonKulturNöje/KulturStipendierTherese JohanssonVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.