Hoppa till huvudinnehållet

Hova har ropat i 24 år för att samla in pengar: ”Det blir en social samhörighet”

Publicerad:
– Vi alla jobbar för ungdomarna, jag hoppas att de förstår hur bra de har det, säger ”Lasse-målaren”, som står längst fram av herrarna på trappan.
– Vi alla jobbar för ungdomarna, jag hoppas att de förstår hur bra de har det, säger ”Lasse-målaren”, som står längst fram av herrarna på trappan. Foto: Karin Viola Eriksson

Sedan 1999 har ideella krafter inom Hova IF bedrivit auktion för att samla in pengar till föreningen.

– Vi är ett gäng glada daglediga som ställer upp. Det här är en av huvudintäkterna för Hova IF, det blir ett par hundratusen årligen, säger Gunnar Hermansson.

En lördag i månaden fylls hantverkshuset i Hova upp med allt från husgeråd till möbler och verktyg. Auktion är en sektion i Hova IF som drivs av frivilliga hjälpare.

Tidigt på lördagarna i fråga börjar spekulanter stryka längs med fasaden på Hantverkshuset. På framsidan står föremål utställda och bud trillar in.

På scen står vanligen utroparen Hasse Gustavsson. Prick klockan elva slår han klubban i bordet. Föremål, som med enkelhet kan fylla ett hus flera gånger om, ropas ut till högst bjudande.

”Lasse-målaren” Gustavsson, 84, överblickar myllret med ett lugn. – Jag har varit med sedan starten, förklarar han och minns auktionsfirman som fanns förr innan det gick över i Hova IF:s regi.
”Lasse-målaren” Gustavsson, 84, överblickar myllret med ett lugn. – Jag har varit med sedan starten, förklarar han och minns auktionsfirman som fanns förr innan det gick över i Hova IF:s regi. Foto: Karin Viola Eriksson

– Det brukar dyka upp ett par hundra personer på våra auktioner. Några besökare i timmar för att ta sig hit, säger Gunnar Hermansson och fortsätter:

– Ibland blir det nästan slagsmål om grejerna, det är en del av spänningen.

Socialt

Av försäljningen går en summa i provision till föreningen från den vars föremål det är som säljs. Utöver att månatligen auktionera ut agerar gruppen även flyttfirma.

– Vi åker ut och tömmer hus, såsom dödsbon eller hos de som ska flytta till mindre. Där tar vi timpeng samt avgift för frakten, förklarar Hasse Gustavsson.

Onsdagar före auktion träffas gruppens aktiva för att gemensamt ställa i ordning allt.

– Det här är en för oss väldigt värdefull grupp. Flera är i 70- och 80-års åldern och har varit med sedan början. Det blir en social samvaro och tillhörighet för många, säger Hasse Gustavsson.

– De unga i föreningen är lite bortskämda, men det kanske också gör att de stannar kvar i Hova, säger Eva Gustavsson, till höger.
– De unga i föreningen är lite bortskämda, men det kanske också gör att de stannar kvar i Hova, säger Eva Gustavsson, till höger. Foto: Karin Viola Eriksson

Två av de som ses plocka denna onsdag är Eva Gustavsson, 76, och Carola Ahlberg, 64.

– Det känns att man gör en bra insats, samtidigt är det socialt, säger Eva Gustavsson, som hjälpt till i många år.

Carola flyttade permanent ut till sitt landställe i Hova i mars och har sedan dess hjälp till i föreningen.

– Att bistå var ett bra sätt för mig att komma in i samhället och lära känna andra. Här hittar man andra som man delar intressen med och det leder till nya vänskaper, säger Carola Ahlberg.

Artikeltaggar

AuktionerGunnar HermanssonHovaHova IFNöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.