Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen dissar Birgitta Andersson, men säger ja till allsång i folkparken

Publicerad:
Allsång i parken har lockat många, även regniga dagar. Nu får folkparksföreningen ekonomiskt stöd från kommunen till evenemanget.
Allsång i parken har lockat många, även regniga dagar. Nu får folkparksföreningen ekonomiskt stöd från kommunen till evenemanget. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist/Arkiv

Nej, det blir inget Birgitta Andersson-stipendium i Mariestad. Kommunstyrelsen avslår medborgarförslaget.

– Vi har redan två stipendier inom samma område, säger Henrik Andersson (M).

I våras fyllde skådespelerskan och komediennen Birgitta Andersson, född och uppväxt i Mariestad, 90 år. Det tyckte Stig Dahlin var ett ypperligt tillfälle för kommunen att instifta ett stipendium i hennes namn och lämnade in ett medborgarförslag.

Förslaget om att inrätta ett stipendium i skådespelerskan Birgitta Anderssons namn vann inte gehör hos kommunstyrelsen i Mariestad.
Förslaget om att inrätta ett stipendium i skådespelerskan Birgitta Anderssons namn vann inte gehör hos kommunstyrelsen i Mariestad. Foto: Jan Collsiiö / TT /

Men förslaget får inte gehör hos kommunstyrelsen, som konstaterar att kommunen redan har två kulturstipendier.

– Vi vill värna värdet i de stipendier vi har, förklarar oppositionsrådet Janne Jansson (S).

Han hade gärna sagt ja till ett annat förslag, som kom från Kulturalliansen och handlar om att prissumman för de stipendier som i dag finns (kultur- respektive ungdomskulturstipendium) ska höjas från dagens 5 000 och 1 000 kronor till 10 000 kronor vardera.

– Vi tycker att det ska vara samma summa och att de behöver justeras upp för att mottagaren ska ha större möjlighet att utföra det den verkligen har intresse för. Sedan handlar det om 14 000 kronor extra per år, det är inte mycket att bråka om, säger Janne Jansson.

Men den politiska majoriteten är av en annan åsikt.

– Stipendiets intention ska vara det starka, inte den ekonomiska biten. Sedan är det inte rätt läge att prioritera en höjning av stipendierna nu, säger Henrik Andersson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Avslag blev det även till en motion som Socialdemokraterna lagt om att begränsa antalet medarbetare till 30 per chef i kommunen.

– Det blir för stelbent med en exakt gräns, anser Henrik Andersson.

Ett glädjande besked blev det däremot till Karlsholme folkparksförening som ansöka om ett bidrag till Allsång i parken. Föreningen får 15 000 kronor, hälften av vad man efterfrågat.

– Det är ett jättebra evenemang som drar mycket folk och som vi hoppas får en fortsättning, säger Henrik Andersson.

Vad döljer sig under marken vid den gamla kyrkplatsen nära ån Tidan i Karleby? Det vill man undersöka.
Vad döljer sig under marken vid den gamla kyrkplatsen nära ån Tidan i Karleby? Det vill man undersöka. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Ullervad-Leksbergs hembygdsförening och Vadsbo hembygds- och fornminnesförening hade också hoppats på ekonomiskt stöd till Karlebyprojektet, där man vill undersöka vilka fornlämningar som kan finnas i jorden vid Karleby kyrkplats nära ån Tidan. Ansökan gällde 100 000 kronor. Men kommunstyrelsen säger nej.

– Även om vi skulle ge ett bidrag är inte projektet fullt finansierat, förklarar Henrik Andersson.

En annan förfrågan som kommunen behövde ta ställning till är framtiden för Platåbergens Unesco globala geopark. Parken omfattar 15 berg i Västergötland, däribland Lugnåsberget. I dag betalar medlemskommunerna 50 000 kronor årligen. Verksamheten får även stöd från kommunalförbund, EU och Sparbanksstiftelser.

Moderaterna i Mariestad tvekar kring förslaget att utöka det ekonomiska stödet till Platåbergens Unesco globala geopark.
Moderaterna i Mariestad tvekar kring förslaget att utöka det ekonomiska stödet till Platåbergens Unesco globala geopark. Foto: Henrik Theodorsson/Arkiv

Under våren har det dock föreslagits att kommunerna utöver de 50 000 även ska betala 2,50 kronor per invånare.

Den politiska majoriteten i Mariestad är tveksam.

– Det nya förslaget innebär en kostnad på totalt 110 000 kronor för vår del. Därför vill vi avvakta med att ta beslut tills vi arbetat fram budgeten för nästa år, säger Henrik Andersson.

– Det kan tolkas som ett nej, invänder Janne Jansson som tycker att Mariestad ska godkänna förslaget.

– Det är inga konstigheter att vi ser över vilka projekt vi deltar i, svarar Henrik Andersson och förklarar att man ännu inte tagit ställning.

Artikeltaggar

Birgitta AnderssonEUHenrik AnderssonJanne JanssonKarlebyKommunstyrelsenMariestadModeraternaMotionerPolitikSocialdemokraternaStipendierTidanUnesco

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.