Hoppa till huvudinnehållet

Gör du allt för dina barn?

Publicerad:
Jennie Hilli Sjöqvist.
Jennie Hilli Sjöqvist. Foto: Charlotte Ferneman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hej! Är du en person som åker på underbara solsemestrar till Thailand, grillar karré på midsommar och kanske inte alltid orkar cykla, trots att du vet att det är bättre än att ta bilen? Här kommer en krönika till dig.

Har du barn? Då tror jag att du vid något tillfälle har sagt ungefär ”Jag skulle göra allt för mina barn”. I så fall undrar jag om du har funderat på hur ditt sätt att leva påverkar dina barns framtid?

För 20 år sedan kanske ”att göra allt för sina barn” innebar att spara ihop pengar till en Thailandsresa för att barnen skulle få se världen. Idag innebär det snarare att avstå från Thailandsresan. Och köttet. Och de onödiga bilresorna. Och nyproducerade kläder och prylar. Och renoveringar av funktionsdugliga kök.

Jag instämmer i kören som anser att ansvaret för att vända klimatkrisen inte borde ligga på individen, utan behöver styras genom politiska beslut. Men om tillräckligt många ändrar sina beteenden på individnivå så blir det enklare för politikerna att ta obekväma beslut som gynnar klimatet. Och dina barns framtid.

Det viktigaste vi som individer kan göra att åka mindre bil, flyga mindre, äta mindre rött kött och ost, energieffektivisera våra boenden och minska konsumtionen. Det låter ju trist att allt handlar om att avstå. Men det behöver inte vara tråkigt – tvärtom! Roliga saker med att vara klimatmedveten:

– Fynda på second hand

– Läsa studier som visar att mindre mängd rött kött minskar risken för till exempel cancer

– Byta kläder med sina kompisar. På midsommar hade jag en klänning som jag har fått av en bekant, och en kompis till mig hade min gamla klänning. Gratis och kul för alla inblandade!

– Få nya kompisar i samband med tågkaos i valfritt Europiskt land. Inget enar människor bättre än missade tågbyten på okänd mark.

– Inte bli matförgiftad när ens kompisar råkar äta dåligt kött

När du sa att du skulle göra allt för dina barn såg du kanske räddningsaktioner framför dig – riskera livet för att rädda barnet från en farlig situation, torka äckliga spyor mitt i natten eller vara den pinsamma föräldern som skäller ut dumma klasskompisar. Men räddningsaktionen som ditt barn behöver allra mest just nu är enklare än så – åk lite mindre bil, flyg inte så ofta och inte så långt, köp mer begagnat och chilla med köttet.

Blir du förbannad av att läsa det här? Ta ett djupt andetag. Se dina barn och barnbarn framför dig i en katastrofvärld med brist på mat och rent vatten, miljontals klimatflyktingar, översvämningar och bränder. Du måste inte förändra någonting, men dina barn kommer att tacka dig om du gjorde vad du kunde innan det var för sent.

Vem vet, vi kanske träffas på ett klädbyte eller en tågperrong i Tyskland i framtiden? Det blir kul!

Artikeltaggar

BarnKläderKöttMänskligtMidsommar