Hoppa till huvudinnehållet

Hundratals alster ställs ut i tingshuset: ”En riktig färgklick”

Publicerad:
– Jag vill inte hamna i ett fack, då blir jag snabbt uttråkad. Jag har några återkommande färger och motiv däremot, såsom turkos och lejon, elefanter och hästar, säger Anna Emilsson.
– Jag vill inte hamna i ett fack, då blir jag snabbt uttråkad. Jag har några återkommande färger och motiv däremot, såsom turkos och lejon, elefanter och hästar, säger Anna Emilsson. Foto: Karin Viola Eriksson

Färgsprakande naturprakt lockar till ett besök i Valla tingshus.

Det bjuds in till museum, kafferep och en konstutställning med kontraster.

– Jag gillar när det är mycket färg och lite abstrakt, säger konstnären Anna Emilsson.

Fägrebördiga Anna Emilsson, 31, ställer ut ett hundratal av sina konstverk i sommar. Tidigare har hon ställt ut i bland annat Hällekis, Salebykyrka och på konstpromenaden längs Göta Kanal. Det var vid det senare tillfället som Anne-Marie Lundin från Moholms hembygdsförening fick upp ögonen för hennes konstverk.

Den målning som Anna visade upp på konstpromenaden längs kanalen föreställer en häst. ”Den lyser i mörkret, och på tavlan återfinns en ovanlig sorts vitsippa som jag funnit i Fägre”, berättar Anna Emilsson.
Den målning som Anna visade upp på konstpromenaden längs kanalen föreställer en häst. ”Den lyser i mörkret, och på tavlan återfinns en ovanlig sorts vitsippa som jag funnit i Fägre”, berättar Anna Emilsson. Foto: Karin Viola Eriksson

– Ifjol hade vi sommaröppet i museet och kaffeservering på ovanvåningen. Det blev lyckat och nu vill vi utvidga konceptet med en utställning, Anna blir vårat dragplåster, förklarar Anne-Marie Lundin.

Varsågod att stiga på, hälsar Anna Emilsson.
Varsågod att stiga på, hälsar Anna Emilsson. Foto: Karin Viola Eriksson

– När jag fick frågan visste jag till en början inte att det bara var jag som skulle ställa ut. Jag har tidigare ställt ut själv hemmavid och borta tillsammans med andra, men aldrig själv på det här sättet, säger Anna Emilsson.

Stilbrytning

Det har krävts en hel del förberedelser för att få upp alla tavlor på väggarna.

– Jag har räknat det till ett hundratal målningar, säger Anna Emilsson.

Att måla på akrylen med flytande bläck, som lever sitt eget liv och ibland rinner iväg, tycker Anna ger en spänning till skapandeprocessen.
Att måla på akrylen med flytande bläck, som lever sitt eget liv och ibland rinner iväg, tycker Anna ger en spänning till skapandeprocessen. Foto: Karin Viola Eriksson

Verken är varierande i såväl stil, färg och motiv. Abstrakt, färgstarkt och natur är återkommande men även porträtt och svartvitt återfinns.

– Det är roligt när det händer något i bilden. Det blir en riktig färgklick till huset när tavlorna sitter uppe. Det moderna i hennes konst blir en kontrast till det fina och gamla i salarna, säger Anne-Marie Lundin.

Husets enkla och lantliga stil bryts av med praktfulla färgklickar på väggarna.
Husets enkla och lantliga stil bryts av med praktfulla färgklickar på väggarna. Foto: Karin Viola Eriksson

Penseln har legat vant i Annas hand i många år. Redan under gymnasietiden började hon måla på taveldukar. Från att ha målat i olja gick hon 2019 över till akryl. För att göra målningarna extra livfulla leker hon med strukturer.

– Jag blandar i aska i färgen och spär ut det med vatten. Ett annat sätt är att använda tandade spackelskrapor, då måste man känna på tavlan för att se den i sin helhet, säger Anna Emilsson.

Valla tingshus öppnar upp på tisdagskvällar fram till den 15 augusti. Anna kommer också att ha vernissage senare i sommar i Hjälstads kyrka.

”Ibland blir det figurer när jag målar utan att jag tänker på det, jag blir själv överraskad men jobbar med det, säger Anna Emilsson och visar hur ett lejon gömmer sig i bilden.
”Ibland blir det figurer när jag målar utan att jag tänker på det, jag blir själv överraskad men jobbar med det, säger Anna Emilsson och visar hur ett lejon gömmer sig i bilden. Foto: Karin Viola Eriksson

Anna Emilsson

Signatur: Initialerna i hennes fullständiga namn Anna Karin Viola Emilsson, AKVE

Ålder: 31 år

Bor: Fägre utanför Töreboda

Familj: Föräldrar och bror

Intressen: Trädgård, odling och växter

Artikeltaggar

FägreKonstNöje/KulturTörebodaUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.