Hoppa till huvudinnehållet

Ny bro får byggas över E20 vid Tidan – den befintliga måste rivas enligt dom

Publicerad:
I Mariestads korsar E20 ån Tidan via en bro. Den kommer nu Mariestads kommun ta över för att kunna nyttja till den planerade lokalväg för långsamtgående fordon som ska byggas.
I Mariestads korsar E20 ån Tidan via en bro. Den kommer nu Mariestads kommun ta över för att kunna nyttja till den planerade lokalväg för långsamtgående fordon som ska byggas. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Trafikverket får tillstånd av bygga en ny bro över Tidan vid E20 i Haggården.

– Det är det här vi har projekterat och har planerat för, säger Håkan Sonesson, projektledare på Trafikverket.

En förutsättning är att den gamla bron rivs, konstaterar Mark- och miljödomstolen i sin dom. Den vill kommunen dock ta över.

Trafikverket får tillstånd från Mark- och miljödomstolen att anlägga en ny bro över Tidan vid E20 samt riva den befintliga bron. Det är precis som de ansökt om.

– Domen säger att vi ska fortsätta med det vi gör, utifrån vägplanen för E20 som är projekterat på visst sätt och de krav som är, säger Håkan Sonesson, projektledare på Trafikverket.

Bron ligger vid Trafikplats Haggården och ingår i Trafikverkets vägplan för sträckan Hindsberg-Muggebo. Där ska E20 som bekant breddas och byggas om till en mötesfri motortrafikled med fyra filer. Det innebär att en ny bredare bro behöver byggas över Tidan.

Bron som finns där idag byggdes 1958 och är 13 meter bred. Enligt Trafikverket har den ett omfattande renoveringsbehov.

”Inga större underhållsåtgärder har genomförts då det sedan lång tid tillbaka planerats för en rivning. Skadeomfattningen är sannolikt mer omfattande än vad som kunde ses vid den senaste visuella inspektionen 2022 där det bland annat upptäcktes skador på brostöden i vatten”, skriver Trafikverket i ett yttrande till domstolen.

Högre bro

Ett annat problem med den befintliga bron är att den har en låg fri höjd över vattennivån i Tidan, vilket dämmer upp vid höga vattenstånd.

Den nya bron föreslås byggas uppströms vid den befintliga bron. Den blir både högre och större, totalt 22 meter bred,

Håkan Sonesson, projektledare på Trafikverket.
Håkan Sonesson, projektledare på Trafikverket. Foto: Petra Lundgren/Arkiv

Det finns inget datum ännu för byggstart.

– Själva E20, där bron är, är planerad för att kunna starta i början av 2024. I vilken tidsordning som det här kommer är upp till entreprenören till stora delar. Sedan är det också styrt i domen att vissa typer av arbete i vatten får bara ske vissa tider på året för att skydda fiskar, säger Håkan Sonesson.

Under byggtiden ska också fria vandringsvägar för fiskar säkerställas hela tiden.

– Domen innehåller miljöåtgärder för det arbete som är i vatten och skyddsåtgärder för olika arter, så vi påverkar så lite som möjligt, säger Håkan Sonesson.

Olika yrkanden

När den nya bron har tagits i drift kommer den nuvarande bron med anslutande vägar att rivas. Mariestads kommun har yrkat på att ta över den befintliga bron, då de vill kunna ha den som lokalväg för långsamtgående fordon.

Trafikverket motsatte sig kommunens begäran, eftersom genomförandet av den fastställda vägplanen förutsätter att den befintliga bron rivs. Att behålla bron blir dessutom dyrare enligt Trafikverket, då det gör att en cirkulationsplats måste omformas med en anslutning till.

Mark- och miljödomstolen går på samma linje. Om kommunen tar över befintliga bron och den inte rivs kan Trafikverket inte göra om E20 enligt vägplanen de är skyldiga att följa. Därför avslår domstolen kommunens yrkande.

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mariestads kommun.
Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Delfinansierar väg

Enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson spelar denna dom ingen roll för kommunen. Det är olika frågor som han ser det. Han hade dock inte läst domen än när MT kontaktade honom.

– För oss spelar det ingen roll hur domen pekar, det har ingen betydelse för oss. Det är två olika ärenden helt enkelt, den ena handlar om vägplanen och den andra om lokalvägen, säger Johan Abrahamsson och fortsätter:

– Vi vill överta den gamla bron. Trafikverket får låta bli att riva, annars får de hitta en annan lösning.

Enligt Håkan Sonesson på Trafikverket är det en fråga för kommunen om var lokalvägen för långsamtgående fordon ska placeras.

– Sedan kommer vi att vara med och delfinansiera lokalvägen, säger han.

Detta finns sedan tidigare ett avtal för mellan kommunen och myndigheten, som specificerar att Trafikverket står för totalt 12,5 miljoner kronor. Kommunen får betala resten av kostnaden för lokalvägen.

Kostnadstvist om bron över Tidan: ”Måste tänka på den större bilden”Hindsberg-Muggebo: Nya vägen byggs där den gamla gårKlart med avtal för lokalväg

Artikeltaggar

E20FordonFramtidsbyggetJohan AbrahamssonMariestadTillståndTrafikTrafikverketVatten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.