Hoppa till huvudinnehållet

Påpassligt efter passkaoset

Publicerad:
Krönikebild
Krönikebild Foto: Charlotte Ferneman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag ska åka utomlands i sommar, till London med två kompisar. Självklart har jag ett giltigt pass inför resan. Jag ansökte om ett nytt i god innan det gamla slutade gälla. Jag tänkte att det var lika bra att ordna när det var lite lugnare på passexpeditionerna. Man hade ju inför läst och hört om långa köer inför varje sommar.

Så jag fick mitt nya pass i februari 2020. I mars 2020 stängde världen ned på grund av pandemin och mitt pass samlade damm.

Men det var ändå skönt att ha det där i byrålådan. En anledning till att jag var mån om att skaffa nytt pass var efter en resa till Prag för några år sedan.

Några dagar innan vi skulle åka såg mitt resesällskap att hennes pass gått ut för några månader sedan. Vi var därför i mycket god tid på Arlanda för att fixa ett provisoriskt pass.

Sex timmar innan avresa ställde vi oss i kö. Den var lång, på grund av ett datorhaveri hade polisen inte kunnat göra några pass på hela förmiddagen.

Stämningen i kön var spänd och i takt med att timmarna gick utan att kön rörde sig nämnvärt blev den närmast aggressiv. En polisvolontär var på plats för att för att hålla ordning och fick så mycket skäll.

En kvinna skulle hämta ett färdigt pass, vilket var en annan kö. Några såg ut som att vilja slå ner henne för att hon fick gå före.

Jag förstår att man blir stressad när man vet att flyget åker snart. Men man behöver inte bete sig illa mot personer som inte kan påverka att tekniken som strular eller köns hastighet.

Vi köade i alla fall länge och höll god min, men till sist insåg vi att det inte skulle bli något pass i tid. Så hungriga och trötta gick vi till gaten där vårt flygplan skulle avgå.

Mitt resesällskap var orolig över att inte få komma med. Men personalen kollade antagligen inte så noga på giltighetstiden, för de släppte in henne.

I Prag var det bara på hotellet som vi behövde visa passen, de brydde sig inte heller om passet var giltigt. Så slutet gott och vi hade en trevlig resa, även om det här med passet nog gnagde lite i bakhuvudet hos mitt resesällskap.

Förra året när världen öppnades och många ville förnya sina pass var det också skönt att slippa ge sig in i passkaoset. Jag behövde inte jaga tider eller åka till typ Gällivare för att ansöka om pass, för mitt är giltigt några år till.

Men ändå inför Londonresan har jag dubbelkollat, snarare trippelkollat, så passet är giltigt. Jag har även försäkrat mig om att mina kompisars pass gäller. Det vore ju snopet om resan tog slut redan vid incheckning eller att vi måste uppleva ett nytt passkaos.

Artikeltaggar

MänskligtResor