Hoppa till huvudinnehållet

Brådskande beslutet om detaljplanen för Korstorp skjuts upp: ”Ingen dramatik”

Publicerad:
Här vid Korstorp kan det se helt annorlunda ut när batterifabriken börjar byggas. Detaljplanen som möjliggör etableringen är i princip klar, de sista detaljerna ska man arbeta genom under sommaren.
Här vid Korstorp kan det se helt annorlunda ut när batterifabriken börjar byggas. Detaljplanen som möjliggör etableringen är i princip klar, de sista detaljerna ska man arbeta genom under sommaren. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Beslutet om detaljplanen för Korstorp var brådskande, såpass att man satte in ett extramöte för kommunfullmäktige i juli. Nu skjuts det framåt, då några frågor behöver utredas mer.

– Det är egentligen ingen dramatik i det, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ledamöterna i kommunfullmäktige behöver inte samlas fredagen sjunde juli. Det brådskande beslutet om detaljplanen för Korstorp, som var orsaken till det extra sammanträdet under sommaren, tas efter semesterperioden.

Volvos och kommunens respektive projektledning efter ett avstämningsmöte konstaterade att det är ett antal frågor som behöver arbetas genom ytterligare. På ett möte i söndags valde man tillsammans att vänta med beslutet tills det är klart.

– Vi måste gå genom exploateringsavtalet och det är mer som ska utredas. Det är en otrolig mängd data som inte hunnit analyseras. Det finns ingen som helst osämja, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Handlingarna var inte helt klara i skyfallsutredningen, man ville titta på det extra så det blev en bra lösning, säger Janne Jansson (S), oppositionsråd.

Ärendet har hög prioritet, inte minst då batterifabriken kan skapa 3000 arbetstillfällen. Det kan innebära ytterligare 7000 arbetstillfällen i form av stödjande företag och ökat servicebehov.

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande, är tydlig med att beslutet att avvakta med detaljplanen är helt i samsyn mellan kommunen och Volvo.
Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande, är tydlig med att beslutet att avvakta med detaljplanen är helt i samsyn mellan kommunen och Volvo. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Kommunstyrelsen kommer som det ser ut nu istället att ta beslut om detaljplanen i andra halvan av augusti eller september. Även om beslutet skjuts fram några månader ska den övergripande tidsplanen för etableringen inte påverkas.

– Volvo gör bedömningen att de inte tappar tidsramen. Man gör bedömningen att man kan jobba med andra frågor parallellt, säger Johan Abrahamsson.

Bland annat går det att arbeta vidare med miljötillståndet och bygglovet i väntan på att detaljplanen för Korstorp blir antagen av kommunfullmäktige.

Janne Jansson (S), oppositionsråd, säger att det troligen blir beslut om detaljplanen för Korstorp i andra halvan av augusti istället.
Janne Jansson (S), oppositionsråd, säger att det troligen blir beslut om detaljplanen för Korstorp i andra halvan av augusti istället. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
TV: Stort mediepådrag under historisk dag i Mariestad: ”En idealisk plats”Nu är köpeavtalet signerat – men Volvo köpte inte all mark i Korstorp: ”Förorenat”Milstolpe för batterifabriken – så många miljoner betalar Volvo för markenFabriken förändrar vyn – här blir påverkan som störst: ”Upplevs på långt håll”Grannarna till batterifabriken vädjar: ”Öka skyddsavståndet till 300 meter”Kommunalrådets glädje över batterifabriken: ”Som när vi fick vårt första barn”Många åsikter om planen för Korstorps kommande industriområde: ”Bra synpunkter”

Artikeltaggar

AB VolvoDetaljplanerFramtidsbyggetJanne JanssonJohan AbrahamssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKorstorpModeraternaNäringslivPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.