Hoppa till huvudinnehållet

Så ska fler få jobb med hjälp av språkapp med yrkessvenska: ”Win-win för flera”

Publicerad:
Markus Karlsson och Josefin Örnfeldt, rekryteringshandläggare, Elisabeth Johansson från näringslivsenheten, Kristina Mustajärvi, projekt- och utvecklingschef samt Anette Karlsson, avdelningschef funktionsstöd barn och vuxna är med i projektet som kan bidra till ny kompetens och integration i Mariestad. Selma Bandic, avdelningschef äldreomsorg samt Jonny Samuelsson, digitaliseringsstrateg, jobbar också med projektet.
Markus Karlsson och Josefin Örnfeldt, rekryteringshandläggare, Elisabeth Johansson från näringslivsenheten, Kristina Mustajärvi, projekt- och utvecklingschef samt Anette Karlsson, avdelningschef funktionsstöd barn och vuxna är med i projektet som kan bidra till ny kompetens och integration i Mariestad. Selma Bandic, avdelningschef äldreomsorg samt Jonny Samuelsson, digitaliseringsstrateg, jobbar också med projektet. Foto: Lisa Bring

Mariestads kommun har beviljats över två miljoner kronor till ett nytt arbetsmarknadsprojekt. Det handlar om att hjälpa nyanlända ut i arbete, där en språkapp med yrkessvenska har en central roll.

– Vi vill starta upp så snart som möjligt, säger Anette Karlsson, avdelningschef på äldre- och omsorgsförvaltningen.

Projekt- och utvecklingsenheten har fått 2 121 475 kronor beviljat av länsstyrelsen för projektet. Det handlar om att matcha arbetsmarknadens och näringslivets kompetensbehov och hjälpa personer mot egen försörjning.

Detta med hjälp av en språkapp som lär ut branschsäkrad yrkessvenska inom 25 olika yrkesroller på 17 olika språk.

– För att komma in i ett yrke saknas ofta yrkessvenskan, säger Kristina Mustajärvi, projekt- och utvecklingschef på Mariestads kommun.

Projektet pågår mellan första september 2023 till sista december 2024. Länsstyrelsen bedömer insatsen som välbehövlig för att möta kommunens kompetensförsörjningsbehov på sikt.

Inleds i sommar

Dessutom har äldre- och omsorgsförvaltningen i Mariestads kommun beviljats ytterligare 135 000 kronor av Socialstyrelsen till samma ändamål.

Det gör att projektet kan inledas redan i sommar inom äldreomsorgen och funktionsstöd. Ett antal deltagare får då möjlighet till språkträning.

– Vi startar upp med några inom äldreomsorgen. Vi har kontaktat enhetscheferna och har några deltagare på gång, säger Markus Karlsson, rekryteringshandläggare.

– Det är ett bra hjälpmedel för oss. Det är viktigt inom vårt område att kommunikationen fungerar så det inte blir missförstånd, säger Anette Karlsson, avdelningschef funktionsstöd.

”Goda referenser”

Appen heter Lingio och har använts av exempelvis Stockholms stad, Scandic, Nobina och Töreboda kommun.

– Vi har goda referenser. Vi har också testat den och tyckte att det såg intressant ut, säger Kristina Mustajärvi.

Den blir ett viktigt komplement till SFI och vardagssvenska. I språkappen kan deltagaren göra olika språkövningar med yrkessvenska anpassade efter respektive arbetsplats. Stavning, meningsuppbyggnad, hör- och läsförståelse och grammatik hör till det som deltagaren får öva på.

I appen finns även en AI-baserad uttalsfunktion och en AI-kamera som kan användas för att översätta manualer och riktlinjer.

Totalt kan 70 personer gå språkkursen. Förutom webbappen Lingio erbjuds deltagarna praktik, coachning och individuell språkträning med en lärare. Deltagarna ska också få näringslivskännedom, lära sig att skriva CV och jobbansökningar, utbildning i kulturella skillnader och vad som gäller på svenska arbetsplatser samt följa med på företagsbesök och andra aktiviteter.

Näringslivet bjuds in

Kommunen vill även erbjuda näringslivet samma möjlighet.

– Det vore roligt att få spridning i flera branscher, säger Mustajärvi.

Även i andra avdelningar inom kommunen kan projektet bli en tillgång. Det kan handla om lokalvård, kostenheten, skola och tekniska.

Att få ut fler i arbete ger också sociala vinster för deltagarna, som då kan komma ur utanförskap, få en egen försörjning och få ett mer meningsfullt liv.

– Jag tänker att det är win-win för flera parter, både för företagen som har kompetensbehov och deltagarna som får chans till framtida jobb, säger Kristina Mustajärvi.

I september planerar kommunen för ett uppstartsmöte, där näringslivet bjuds in. Då startar också de första deltagarna inom andra branscher än omsorg. Det blir fler uppstarter under 2024.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgAnette KarlssonApparArbeteFramtidsbyggetKristina MustajärviMariestadMariestads kommunNäringslivOmsorgVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.