Hoppa till huvudinnehållet

I Töreboda kommun kan du bo som en greve, präst eller kusk – här hittar du platserna

Publicerad:
På Moholms herrgård bor man i en praktfull och fantasieggande miljö. Herrgården byggdes 1766; hotellflygeln är ännu äldre.
På Moholms herrgård bor man i en praktfull och fantasieggande miljö. Herrgården byggdes 1766; hotellflygeln är ännu äldre. Foto: Malin Bring

Har du tröttnat på sterilt moderna hotellrum? Känner du för att sova i praktfull herrgårdsmiljö, eller insupa atmosfären i en hundraårig prästgård? Eller lockas du kanske av att övernatta i en anspråkslösare kuskbostad?

Enkelt och hemtrevligt i den lilla kuskbostaden i Hajstorp. Som gäst kan du antingen hyra sänglinne eller ta med ditt eget.
Enkelt och hemtrevligt i den lilla kuskbostaden i Hajstorp. Som gäst kan du antingen hyra sänglinne eller ta med ditt eget. Foto: Malin Bring

Känn dig som en greve på Mohoms herrgård

– Vi har ingen reception och inga skyltar. Våra gäster ska uppleva att det som om de kommer hem när de bor hos oss, eller ännu bättre - som om de själv äger stället, säger greve Micael Hamilton, som driver Moholms herrgård tillsammans med sin fru Lena.

I herrgården finns en festvåning med en rad vackra salonger, där paret arrangerar bröllop och fester, och i en mindre flygel finns tio smakfullt, personligt inredda hotellrum.

Ett av rummen i hotellflygeln. Alla har olika karaktär, men alla fungerar fint om man som gäst vill föreställa sig att man är av adlig börd för en natt eller två.
Ett av rummen i hotellflygeln. Alla har olika karaktär, men alla fungerar fint om man som gäst vill föreställa sig att man är av adlig börd för en natt eller två. Foto: Malin Bring

Moholms herrgård byggdes 1766, men flygeln är ännu äldre - Dick Harrison har daterat den till 1500-talet, berättar Micael Hamilton. Herrgården har ägts av en rad familjer sedan den uppfördes och har bland annat fungerat som bibelskola under en period. Paret Hamilton köpte den år 2000.

Herrgården, hotellflygeln och en stor park ligger på en ö i ån Tidan, där de väldiga kastanjeträden speglar sig i vattnet. Förutom parken rymmer ön också växthus, en köksträdgård och betesmarker, där hästar och kor går på bete.

Kastanjeträden speglar sig i Tidans vatten, som omger herrgården och ön.
Kastanjeträden speglar sig i Tidans vatten, som omger herrgården och ön. Foto: Malin Bring

Från hotellflygeln är det bara ett stenkast att gå för den som vill ta sig ett dopp i Tidan.

– Det går att simma runt ön om man vill; det brukar jag göra, säger Lena Hamilton.

– Det finns massor att se här omkring. Kommunen har mycket mer än Göta kanal att bjuda på, säger hennes man.

Grupper på minst sex personer kan beställa middag på herrgården, förklarar Lena Hamilton, som chefar över köket och har över 20 års erfarenhet av att planera, organisera och genomföra festmåltider för större och mindre sällskap.

– Vi tar alltid personligen emot våra gäster; det ger en välkomnande och familjär känsla, säger Micael Hamilton.

Värdparet Lena och Micael Hamilton hälsar alltid personligen gästerna välkomna.
Värdparet Lena och Micael Hamilton hälsar alltid personligen gästerna välkomna. Foto: Malin Bring

Bo som en präst i Prästgården

Prästgården i Töreboda drivs sedan 2003 av syskonparet Yvonne och Urban Brånfelt. Pensionatet ligger centralt i Töreboda, strax intill kyrkan och cirka 300 meter från kanalen.

Från 1910, då huset byggdes, och fram till 1999 fungerade det verkligen som prästgård. I dag är det pensionat, lunchrestaurang och om sommaren också ett mysigt trädgårdscafé med olika evenemang.

Yvonne Brånfelt tar emot. Prästgården ligger centralt i Töreboda, något stenkast från kyrkan och 300 meter från kanalen.
Yvonne Brånfelt tar emot. Prästgården ligger centralt i Töreboda, något stenkast från kyrkan och 300 meter från kanalen. Foto: Malin Bring

– Fram till 2013 var pensionatet mer vandrarhemsbetonat. Nu är våra tio rum nyrenoverade och har fått alla bekvämligheter, säger Yvonne Brånfelt.

Prästgården har tio bäddar. Rummen har fått individuell karaktär och namn efter omkringliggande platser med relation till kanalen.

Ett av de rymliga rummen, som är bäddat som enkelrum.
Ett av de rymliga rummen, som är bäddat som enkelrum. Foto: Malin Bring

På övervåningen finns en gemensam salong med öppen spis, soffgrupp och bokhylla med pocketböcker. Här finns också en av de överlevande finesserna från husets tid som prästbostad - en ringklocka att ringa på för att kalla på tjänstefolket. I dag fungerar den dock mest som kuriosa.

– Nästan varje sommar kommer anhöriga på besök som hälsade på hos prästen i sin tid, som nu vill se hur allting ser ut i dag, berättar Yvonne Brånfelt.

Några av rummen är konstant uthyrda till tågpersonal, eftersom Götalandstågen utgår från och avslutar i Töreboda till natten. På helgerna övernattar ofta personer som är på besök hos släkt och vänner i Töreboda.

Prästgårdens lummiga trädgård är en grön oas med trädgårdscafé och utomhusbar för både människor och hundar.
Prästgårdens lummiga trädgård är en grön oas med trädgårdscafé och utomhusbar för både människor och hundar. Foto: Malin Bring

På baksidan av prästgården ligger en inbjudande trädgård, där lunch- och kvällsgäster kan njuta av grönska, mat och dryck.

För den som vill fylla sitt besök med aktiviteter hjälper personalen gärna till med förslag på båt- och cykelturer utmed Göta kanal, besök på golfbanan eller utflykter till de djupa Tivedsskogarna.

Sparsmakad idyll i Kuskbostaden

I den lilla fina kuskbostaden i Hajstorp bor du enkelt och hemtrevligt, men tänk på att en kusk alltid städar efter sig före avresan.
I den lilla fina kuskbostaden i Hajstorp bor du enkelt och hemtrevligt, men tänk på att en kusk alltid städar efter sig före avresan. Foto: Malin Bring

Slussen i Hajstorp en halvmil norr om Töreboda är en sommaridyll som fylls av liv och rörelse under den ljusa tiden på året. Här finns ett café, ett vandrarhem och ett hantverksmagasin med försäljning av omsorgsfullt utvalda konsthanterksprodukter.

Här ligger också den ståtliga Kanalingenjörsvillan, där kanalingenjörerna bodde fram till 1977. Huset bebos i dag av familjen Lahrin, som hyr ut den lilla kuskstugan till övernattande gäster. Stugan ligger inramad i grönska i en ostörd del av den stora trädgården

Kuskbostaden är från mitten av 1800-talet och har två bäddar, plus en extrasäng och möjlighet för ett barn att sova i utdragssoffan. Den har renoverats varsamt och utrustats med en liten kokvrå och toalett med handfat, men överdådigare än så bor man inte som kusk. Gästerna har dock tillgång till ett närliggande servicehus, där det finns dusch och tvättmaskin.

På väggen i köksvrån har en av kuskarna som bott i stugan skrivit sitt namn, berättar värden Maria Lahrin.
På väggen i köksvrån har en av kuskarna som bott i stugan skrivit sitt namn, berättar värden Maria Lahrin. Foto: Malin Bring

Det går att hyra lakan från värden eller ta med sig egna, och gästen förväntas själv städa efter sig.

Den som vill ta sig ett morgon- eller kvällsdopp i kanalen finner en liten brygga med badstege i närheten av stugan.

Artikeltaggar

BåtarDick HarrisonHajstorpHus och hemMänskligtMoholmParkerTidanTörebodaTrädgård

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.