Hoppa till huvudinnehållet

Anna och Kristina ställer ut konst – i Hjälstads vägkyrka

Publicerad:
Kristina Jonsson visar konst i Hjälstad kyrka
Kristina Jonsson visar konst i Hjälstad kyrka Foto: Owe E Hermansson

Kristina Jonsson och Anna Emilsson, båda med anknytning till bygden, visar nu konst vid vägkyrkan i Hjälstad.

MT har åter besökt vägkyrkan i Hjälstad för att träffa de två konstnärerna som nu placerat ut sina alster i kyrkan.

– Jag började måla år 2011, säger Kristina Jonsson och berättar att hon efter en stor förändring i sitt liv började måla en tavla i månaden.

– Det gjorde jag i sex år, en tavla i månaden. Efter den perioden hade jag olika teman i mitt måleri. Det handlar väldigt mycket om livet, hur man tänker bra tankar. Något som jag funderat mycket över. Att vara schysst. Under dessa år som jag målat har jag också fotograferat mycket, framför allt växter. Blommor och fröställningar. Dessa har jag även målat. Allt har jag dokumenterat i tre häften som jag har med mig här i Hjälstad.

– Tekniken i mitt måleri är akryl, lite glitter och lite tusch, säger Kristina Jonsson.

Anna

– Jag började måla i olja när jag gick på gymnasiet och bodde på internat. Det var år 2009, tio år senare testade jag akryl. Det var både roligare och lättare. För att få struktur blandar jag in aska och vatten, jag använder även en slags specialink. Den är rinnande och kan leva sitt eget liv, säger Anna Emilsson leende.

Anna Emilsson visar konst både under vägkyrkan i Hjälstad som i Valla tingshus i sommar.
Anna Emilsson visar konst både under vägkyrkan i Hjälstad som i Valla tingshus i sommar. Foto: Owe E Hermansson

Anna målar vad hon känner för, ibland kan det dyka upp mönster redan när hon målar en bakgrund.

– Då kan jag spana vidare på något jag ser i tavlan, men ibland kan det bara bli abstrakt med mycket färger, mycket turkos. Det är åtminstone den färgen jag får köpa mest av. Ibland målar jag djur, elefanter, tigrar, hästar, säger Anna vars tavlor går att beskåda både i Hjälstad vägkyrka som i Valla tingshus denna sommar.

Artikeltaggar

FotograferingKonstKyrkorMoholmNöje/KulturOlja

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.