Hoppa till huvudinnehållet

Nytt krav från Mariestads kommun – vill att Trafikverket bekostar lokalvägen

Publicerad:
När Trafikverket bygger ny bro över Tidan vill Mariestads kommun ta över den gamla för att kunna använda den till den nya lokalvägen som ska byggas parallellt med E20.
När Trafikverket bygger ny bro över Tidan vill Mariestads kommun ta över den gamla för att kunna använda den till den nya lokalvägen som ska byggas parallellt med E20. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Mariestads kommun vill ta över den gamla bron över Tidan när E20 byggs om. Men mark- och miljödomstolen säger nej. Nu överklagar kommunen beslutet och yrkar samtidigt att Trafikverket ska ta hela kostnaden för den nya lokalvägen.

När E20 förbi Mariestad byggs om får inte längre långsamtgående fordon använda vägen. Trafikverket föreslår att skördetröskor och traktorer kan åka in i stan eller genom Ullervad för att ta sig från Haggården till Sandbäcken eller tvärtom. Men det tycker kommunen är en dålig idé.

I stället ska en ny lokalväg byggas parallellt med E20. En stötesten är dock passagen över ån Tidan. Trafikverkets plan är att bygga en ny bro en bit söderut. Den gamla anses för sliten och dålig för att kunna fortsätta användas och därför har myndigheten ansökt om att få riva den.

Bron ska rivas

Men kommunen håller inte med om att brons skick är så illa. Man vill behålla bron för att kunna använda den till den nya lokalvägen. Det hade också framförts till mark- och miljödomstolen. I början på juli avslogs dock domstolen kommunens begäran.

Ny bro får byggas över E20 vid Tidan – den befintliga måste rivas enligt dom

Nu överklagar Mariestads kommun beslutet till Mark- och miljööverdomstolen. Alla invändningar som Trafikverket haft mot att kommunen ska få ta över bron avvisas i punkt efter punkt.

E20 bro Haggården  Tidan trafik långtradare
E20 bro Haggården Tidan trafik långtradare Foto: Charlotte Ferneman

Varken buller, hantering av dagvatten, påverkan på djur- och växtliv, snöröjning eller bländning ser kommunen som hinder. Man lyfter också den miljömässiga vinsten i att använda en bro som fungerar.

Miljömässiga skäl

”Att riva [den] när den skulle kunna fungera som en förbättring av trafiksituationen i ett samhälle som växer kan inte anses vara ett hållbart förfaringssätt”, skriver Mariestads kommun i överklagandet och påpekar att staden befinner sig i en kraftig tillväxtfas med flera stora etableringar på väg. En batterifabrik och ett stort logistikcentrum planeras, pappersbruket och fängelset bygger ut. Invånarantalet och andelen inpendlare bedöms öka, vilket leder till mer trafik.

Därmed står man inför en helt ny situation, anser kommunen. Trafikverkets beräkningar, som avgjort hur stor del av lokalvägen som ska bekostas av statliga pengar, stämmer inte längre.

Kostnadstvist om bron över Tidan: ”Måste tänka på den större bilden”

Betalar i norr

Nu vill kommunen att domstolen ska besluta om att Trafikverket ska ta hela kostnaden för lokalvägen.

”Tvingas kommunen tillskapa de robusta trafiklösningarna på egen hand kommer det att utgöra en avsevärd ansträngning på den kommunala ekonomin”, skriver kommunen och påtalar att Trafikverket bekostat en förbifart för tunga transporter vid Vittangi samhälle.

Ärendet finns nu hos Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm och väntar på beslut om prövningstillstånd.

Kommunen vill lägga rör under E20 när den byggs om – säkrar framtida behovÖverklaganden av E20-etappen har avslagits – bygget väntas börja 2024Flera fastigheter behöver lösas in – för att nya E20 ska kunna bli verklighetTrafikverket vill bygga gångbro över E20 vid Rattugglan

Artikeltaggar

Brott, lag och rättE20FramtidsbyggetMariestadMariestads kommunMark- och miljödomstolenMark- och miljööverdomstolenÖverklagandenTrafikTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.