Hoppa till huvudinnehållet

Musikerna från Mariestad var okända för varandra – nu bildar de band

Publicerad:
Leo Larsson och Ture Skärfstad Ståhls band Larzzon´s orkester på vandrarhemmet i Mariestad. Hjälpte till gjorde gitarristen Accel Ramberg.
Leo Larsson och Ture Skärfstad Ståhls band Larzzon´s orkester på vandrarhemmet i Mariestad. Hjälpte till gjorde gitarristen Accel Ramberg. Foto: Anna Fröjd

De är lika gamla, de älskar musik och de har pappor som spelar i band.

Leo Larsson och Ture Skärfstad Ståhl har mycket gemensamt – ändå kände de inte till varandra förrän de hamnade i samma klass, i Vara.

Från en liten röd byggnad på Grangärdesgatan hörs musik. Där inne repar det nybildade bandet Larzzon´s orkester. Bandet består till vardags av sångaren och gitarristen Leo Larsson, basisten Ture Skärfstad Ståhl, gitarristen Noah Lindgren och trummisen William Karlsson.

Den här dagen är det endast Mariestadsborna Leo och Ture som är på plats.

– Nu på lovet är det svårt att träffas eftersom vår trummis bor i Kungälv och vår gitarrist i Vårgårda. Men när det är skolveckor är det jättelätt att stanna kvar på kvällarna och repa, säger Leo.

Kände till pappan

Det var i våras som bandet tog sin form. Detta efter att Ture hörde av sig till Leo.

– Jag har ett band sedan tidigare, men jag ville spela annan musik än vi gör där och även få in lite pengar. Då tänkte jag på Leo eftersom jag visste att han också bodde i Mariestad och att han är bra på att sjunga, säger basisten.

– Jag var sugen på att starta något eget. Jag ville kunna se fram emot att kunna repa ihop med kompisar, säger sångaren.

Leo och Ture lärde känna varandra under gymnasiet i Vara.
Leo och Ture lärde känna varandra under gymnasiet i Vara. Foto: Anna Fröjd

Fastän de båda är uppväxta i samma stad var det först på musikgymnasiet i Vara som de lärde känna varandra.

– Jag visste vem hans farsa var innan jag visste vem han var. Ture gick på Ekhamra och jag på Högelid, så vi träffades aldrig i Mariestad.

Numer går Leo och Ture i samma klass, precis som övriga medlemmar i bandet.

För alla

På repertoaren finns allt från Magnus Uggla till Gyllene tider, Elvis och Tomas Ledin.

– Vi spelar musik som är lätt att sjunga med i. Det var det som var tanken med det hela, att vi ska kunna spela nästan var som helst och att det ska funka oavsett var vi spelar, säger Leo.

Totalt har bandet övat in 26 låtar.

– Det är inte så mycket nyare pop eller nutida musik. Men det är fortfarande musik som alla åldrar känner igen, säger Leo.

Det var något som han och de övriga medlemmarna fick kvitto på under sin första riktiga spelning tillsammans. Den 1 juli spelade Larzzon´s orkester på Café Holmen.

– Folk sjöng med, dansande och filmade till varenda låt. Det var jättekul att se. Det blir mycket roligare att stå på scen när vi märker att folk är med, säger Leo.

Killarna beskriver bandet som en sidosyssla där de kan träffas och spela för att det är kul.
Killarna beskriver bandet som en sidosyssla där de kan träffas och spela för att det är kul. Foto: Anna Fröjd

Vill hålla igång

I och med den långa distansen mellan bandets medlemmar fick Larzzon´s orkester ta in sin gitarrlärare som gitarrist under sitt premiärgigg. Även under spelning numer två kommer de använda sig av förstärkning i form av Hometown Maries Accel Ramberg.

Trots att hela bandet inte kommer kunna vara med ser Leo och Ture fram emot spelningen.

– Jag hoppas att det ska vara bra väder, det underlättar. Jag har spelat där förut och det är ett jättetrevligt ställe att spela på. Jag är jättetaggad, säger Leo.

– Det ligger så centralt i hamnen, folk som går förbi lyssnar också, säger Ture.

Spelningen på vandrarhemmet är den sista inplanerade för sommaren. Tanken är att bandet i stället ska satsa på nästa sommar.

– Vi har väl ingen vision direkt. Vi har massa andra konstellationer också som vi spelar med, så det här är mer av ett sidoprojekt, säger Ture.

– Även om vi inte har spelningar är det kul att repa, så att vi håller igång, säger Leo.

Artikeltaggar

Café HolmenHögelidKonserterKungälvLeo LarssonMagnus UgglaMariestadMusikSångSpelningarTomas Ledin

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.