Hoppa till huvudinnehållet

Ett år sedan beskedet om batterifabriken – detta har hänt: ”Finns frågetecken”

Publicerad:
I februari höll Volvokoncernen en pressträff vid Korstorp. På plats var också Mariestads kommunstyrelseordförande Johan Abrahamsson.
I februari höll Volvokoncernen en pressträff vid Korstorp. På plats var också Mariestads kommunstyrelseordförande Johan Abrahamsson. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Den 3 augusti 2022 kom beskedet – Volvo ska bygga en batterifabrik i Mariestad. Nu summerar kommunstyrelsens ordförande vad han betecknar som ett arbetsamt och roligt år.

– Det finns framtidstro i Mariestad nu, säger Johan Abrahamsson (M), men konstaterar att det också finns orosmoln vid horisonten.

För ett år sedan kallade Mariestads kommun till presskonferens i stadshuset. Då hade det länge glunkats om en stor företagsetablering vid Korstorps gård, som kommunen köpt för 26 miljoner kronor.

Nu avslöjades att det handlade om AB Volvo. Fordonsjätten ska bygga en ny fabrik för att kunna tillverka battericeller till tunga fordon och hade valt ut Mariestad som placeringsort. Etableringen skulle innebära flera tusen nya arbetstillfällen.

För ett år sedan firades det med glass på Nya torget att Volvo ska bygga en batterifabrik i Mariestad. Volvos vd, Mariestadsbördige Martin Lundstedt, sken i kapp med solen.
För ett år sedan firades det med glass på Nya torget att Volvo ska bygga en batterifabrik i Mariestad. Volvos vd, Mariestadsbördige Martin Lundstedt, sken i kapp med solen. Foto: Alf Ehn/Arkiv

Kommunens företrädare med kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson i spetsen jublade:

– Det känns som när vi fick vårt första barn. En otroligt stor glädje, förklarade han.

Roligt och jobbigt

Sedan dess har det hunnit gå tolv månader. Glädjen i kommunhuset håller i sig.

– Jag har fått nypa mig i armen flera gånger. Det har varit ett fantastiskt roligt år, där vi har kunnat organisera oss och förberett oss för att möta det vi står inför, säger Johan Abrahamsson.

För att förstå vad som väntar åkte kommunledningen till Skellefteå på senhösten. Där fick man veta mer om hur samhället påverkats av Northvolt bygget en batterifabrik där. Det gav insikter i att etableringen för med sig förändringar på många områden och kräver en hel del arbete från kommunens sida.

Foto: Birthe Wetter

Så har det också blivit i Mariestad.

– Det har varit ett arbetsamt år; Många tjänstepersoner har växlat upp på ett helt nytt sätt, berömmer Johan Abrahamsson och konstaterar att kommunen ligger i fas eller före i planeringen.

Fakta om skyfall

Ett undantag är detaljplanen som behövs för att fabriken ska kunna byggas. Förhoppningen om att den skulle kunna godkännas i kommunfullmäktige redan före sommaruppehållet gick inte i lås.

– Det finns några frågetecken kring skyfallsutredningen som behöver redas ut. Det är en stor yta som ska avvattnas och mycket fakta som ska hämtas in och utvärderas, förklarar Johan Abrahamsson.

Kommunstyrelsen i Mariestad har under året fått ta ställning till en rad frågor med koppling till Volvos etablering på orten. På bilden kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson i samspråk med kommundirektör Susanne Wirdemo.
Kommunstyrelsen i Mariestad har under året fått ta ställning till en rad frågor med koppling till Volvos etablering på orten. På bilden kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson i samspråk med kommundirektör Susanne Wirdemo. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

– Ju säkrare utredningen är desto större är sannolikheten att det fattas rätt beslut, tillägger han.

Enligt honom får förseningen ingen stor påverkan, arbetet med att ta fram bygglov och ansökan om miljötillstånd kan ske parallellt.

”Följer tidsplanen”

Från Volvos sida är man också nöjd med hur arbetet med etableringen i Mariestad har rullat på.

”Generellt sett har det första året gått alldeles utmärkt. Vi följer tidsplanen”, berättar Jörgen Gustafsson, kommunikationsansvarig och det nya dotterbolaget Volvo Mariestads förste anställde.

Han har just nu semester efter ett intensivt år, där han tillsammans med kollegor åkt kors och tvärs i Skaraborg för att berätta om Volvos satsning. Då har vikten av hållbarhet betonats. Den nya fabriken i Mariestad ska vara ”grön” från dag ett, har Jörgen Gustafsson förklarat.

Enligt Jörgen Gustafsson, kommunikationsansvarig hos Volvo Skaraborg, går förberedelserna enligt plan. Nu arbetar företaget bland annat med en ansökan om miljötillstånd för fabriken.
Enligt Jörgen Gustafsson, kommunikationsansvarig hos Volvo Skaraborg, går förberedelserna enligt plan. Nu arbetar företaget bland annat med en ansökan om miljötillstånd för fabriken. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Men naturen höll sånär på att sätta stopp för hela projektet. Vid Korstorps gård finns två dammar och där upptäcktes att det fanns större vattensalamander. Det lilla kräldjuret är rödlistat och skyddat av EU.

Lösningen blev att skapa nya dammar några hundra meter från platsen för fabriken. I våras gick flyttlasset för större och mindre vattensalamandrar, åkergrodor och paddor. Även larver av arten citronfläckad kärrtrollslända fick ett nytt hem.

– Detta är jätteviktigt för oss. Vi vill att ekosystemet i Korstorp ska kunna samexistera med batterifabriken, förklarade Jörgen Gustafsson för MT.

När det hittades rödlistade vattensalamandrar vid Korstorp blev lösningen att gräva nya dammar åt kräldjuren. Nu har flera tusen ödlor fått ett nytt hem.
När det hittades rödlistade vattensalamandrar vid Korstorp blev lösningen att gräva nya dammar åt kräldjuren. Nu har flera tusen ödlor fått ett nytt hem. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

”Sally Salamander” hade för övrigt en given roll i nyårsrevyn. Många skrattade åt Unica revyns skämt kring den lilla ödlan som plötsligt hamnade i den mediala hetluften.

Kan bli avgörande

Något annat som funnits högt upp på agendan i arbetet för att förverkliga batterifabriken är elförsörjningen. Både statliga Svenska kraftnät och nätbolaget Ellevio undersöker hur det kan lösas. Arbetet är inte okomplicerat. Det måste tas hänsyn till djur och natur. Markägare har synpunkter på hur nya ledningar dras.

Just nu väntar Ellevio på besked från Svenska kraftnät hur elen kan ledas till batterifabriken. Där finns flera alternativ. En tanke är att bygga en ny transformatorstation nordöst om Mariestad.

Många intresserade kom för att diskutera dragningen av elledningar till batterifabriken när Ellevio bjöd in till samråd i Ullervad.
Många intresserade kom för att diskutera dragningen av elledningar till batterifabriken när Ellevio bjöd in till samråd i Ullervad. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Frågan hur det ska skapas tillräckligt med el är en annan knäckfråga. Flera aktörer har ansökt hos Ellevio om att få leverera el i stor skala. Det handlar om flera solcellsparker.

En annan utmaning handlar om infrastruktur. Trafikverkets utbyggnad av E20 får betydelse för fabriken. Där har kommunen också en del att fundera över för att lösa trafiksituationen i tätorten när befolkningen ökar.

Kostnad om 8,7 miljarder

Batterifabriken förväntas öka inflyttningen till Mariestadsområdet, 40 000 invånare år 2040 är en vision som kommunen arbetar efter.

Vad det kommer att innebära konkret har kommunen fått besked om via rapporter från revisions- och analysföretag PWC. Bland annat behövs fler skolor och förskolor. 8,7 miljarder kronor beräknas kommunen behöva investera i välfärden under de kommande decennierna.

Med en snabbt växande arbetsmarknad räknar kommunen med flera tusen nya invånare. Då behövs också fler skolor och förskolor.
Med en snabbt växande arbetsmarknad räknar kommunen med flera tusen nya invånare. Då behövs också fler skolor och förskolor. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Kommunen behöver också anställa fler, precis som näringslivet i Mariestad. Vid sidan om Volvos etablering pågår redan flera stora satsningar på orten och kommunen har i olika sammanhang tagit initiativ till att samla goda idéer från företag och föreningar.

– Många är enormt glada för det som händer. Man känner att Mariestad är på gång, säger Johan Abrahamsson.

Han tycker att företagen i Mariestad hittills varit väldigt lösningsinriktade.

– I stället för att ställa krav vill man samarbeta.

Gott samarbete

Även Jörgen Gustafsson på Volvo tycker att kommunikationen går bra:

”Samarbetet med Mariestad liksom med kommunerna i övriga Skaraborg fungerar utmärkt. Det finns stor förståelse för att projektet är mer än en fabriksetablering, att det är en del av en större samhällsomställning, som påverkar och öppnar nya möjligheter inom många områden”, konstaterar han.

I juni fattade kommunen beslut om att sälja Korstorps gård och omkringliggande mark till Volvokoncernen.
I juni fattade kommunen beslut om att sälja Korstorps gård och omkringliggande mark till Volvokoncernen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

I början på juni undertecknades avtalet som innebär att Volvo köper 167 hektar mark vid E20 nära trafikplats Brodderud av Mariestads kommun för 257 miljoner kronor.

– Många har tvivlat på att det här blir av, men nu kan vi sända en tydlig signal, sa Johan Abrahamsson då.

Mörka moln

Samtidigt finns det fortfarande orosmoln kring etableringen.

– Företagen som etablerar sig i Mariestad är verksamma på en global marknad. På så sätt påverkas vi mer av världsekonomins utveckling än om vi bara rört oss på den lokala marknaden. Ta bara koranbränningarna, som jag tycker är helt förkastligt. Vilka följder kan det få? Vad händer om Sveriges Nato-ansökan inte går igenom, funderar han.

Än så länge går dock allt enligt plan. Volvo jobbar på i sitt projekt och regeringen har tillsatt en nationell samordnare som ska bidra till att fabriken blir verklighet.

Ett annat problem som en stor samhällsomvandling för med sig är kriminalitet. Kommunen utsattes nyligen för en bedragare, som med hjälp av id-kapning och ett fejkkonto, lyckades lura till sig 1,6 miljoner kronor. Risken är att det blir fler sådana försök i framtiden, varnar en expert på området.

Milstolpe för batterifabriken – så många miljoner betalar Volvo för markenJa till storsatsning på solcellsparker i norra Skaraborg: ”Efterlängat”Han avslöjar planerna kring Volvos jättesatsning – så många jobb kan det bliGrannarna till batterifabriken vädjar: ”Öka skyddsavståndet till 300 meter”Länsstyrelsen godkänner plan för batterifabriken – men saknar svar om dagvattenHär är framtidens Mariestad: batterifabrik, större pappersbruk och mer plats på anstaltenNär fabriken ska få el blir deras hem omgärdat av ledningar: ”Det första vi ser”Nu behövs tågen i Skaraborg: ”Viktigt för arbets- och studiependling”Här skapas Norrqvarn 2.0 – ska lösa framtidens utmaningar: ”Ruggigt kreativt”Jättelager ska byggas utmed E20 – ger 100 nya jobb: ”Största satsningen vi gör”Klart med ny utbildning – för framtidens personal: ”Vi har lyssnat på företagen”Ett steg närmare batterifabrik – nya detaljplanen ska ut på granskningSå ska elen räcka – experter vill inte utesluta kärnkraftHär ska jätteledningen till batterifabriken dras: ”Enorm anslutning”Fler invånare i Mariestad – då ökar kostnaderna med miljardbeloppTV: Stort mediepådrag under historisk dag i Mariestad: ”En idealisk plats”Här dras bostadsplaner upp för Mariestads framtid: ”Många vill vara med”Batterifabriken kan bli större än hela Skara sommarlandBatterifabriken har ändrat framtidens avloppsrening – utredning ska kompletterasKommunalrådet om batterifabrikens etablering: ”Var tvungna att göra något”Kommunen fylld av energi efter studiebesök i norr – laddar inför etableringenVolvo om etableringen i Mariestad – blir en av de största fabrikerna i SverigeMariestad siktar mot 40 000 invånareStor vattensalamander kan stoppa Volvos jättefabrik: ”Måste inventera i vår”Därför placerar Volvo batterifabriken i MariestadSå rustar Mariestad för etableringen av batterifabriken: ”En positiv utmaning”

Artikeltaggar

AB VolvoBeslutBostad och byggenDetaljplanerEllevioFramtidsbyggetJohan AbrahamssonKommunstyrelsenKorstorpMariestadNorthvoltSkaraborgSkola och utbildningSkolorSvenska kraftnätVolvo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.