Hoppa till huvudinnehållet

Svenska kraftnät satsar fem miljarder kronor – här ska nya stationen byggas

Publicerad:
Svenska kraftnät satsar fem miljarder kronor på nya ledningar och en ny transformatorstation i Törebodatrakten. Det är en viktig pusselbit för att batterifabrikerna i Mariestad och i Göteborg ska bli av.
Svenska kraftnät satsar fem miljarder kronor på nya ledningar och en ny transformatorstation i Törebodatrakten. Det är en viktig pusselbit för att batterifabrikerna i Mariestad och i Göteborg ska bli av. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu är det klart var Svenska kraftnät ska bygga en ny transformatorstation för att säkra energiförsörjningen till batterifabriken i Mariestad. Placering blir i Töreboda kommun. Samtidigt satsar staten flera miljarder på nya elledningar.

Efterfrågan på el ökar kraftigt i Västsverige. Under de kommande 15 åren väntas effektuttaget dubbleras när fordonsindustrin, den petrokemiska industrin och transportsektorn elektrifieras. Inte minst berör det stora näringslivssatsningar, som batterifabrikerna i Mariestad och i Göteborg.

Vind- och solkraft

Samtidigt vill flera aktörer satsa på landsbaserad vind- och solkraft. Men elnätet måste byggas om för att kunna överföra mer ström. Därför satsar Svenska kraftnät nu totalt 4,7 miljarder kronor i nya ledningar och ställverk.

En del i detta är att byta ut den befintliga 400-kilovoltsledningen mellan Hallsberg och Stenkullen i Lerums kommun. Den är gammal och behöver moderniseras för att kunna överföra större mängder ström.

Ledningen går i dag via Timmersdala i Skövde kommun. Den kommer även i fortsättningen att ha samma sträckning och följa samma ledningsgata som tidigare.

Hamnar i Töreboda

Dessutom ska Svenska kraftnät bygga en ny 400-kilovoltsledning mellan Hallsberg och Timmersdala. Exakt sträckning för den är inte bestämd. Det är avhängigt den nya transformatorstationen.

– Sträckningen påverkas av var stationen placeras och vice versa. Vi kommer att göra olika utredningar och titta på var det är framkomligt för en ny ledning, berättar Joel Nylin, kommunikatör vid Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät bygger om och ut elnätet i Västsverige. Den röda linjen är en befintlig 400-kilovoltsledning som nu ska uppdateras, den gröna en 220-kilovoltsledning. Nu planeras för ytterligare en 400 kV-ledning från Hallsberg till Timmersdala.
Svenska kraftnät bygger om och ut elnätet i Västsverige. Den röda linjen är en befintlig 400-kilovoltsledning som nu ska uppdateras, den gröna en 220-kilovoltsledning. Nu planeras för ytterligare en 400 kV-ledning från Hallsberg till Timmersdala. Foto: Svenska kraftnät

Han förklarar att flera alternativ kommer att presenteras.

En sak är dock säker – transformatorstationen hamnar någonstans i Töreboda kommun. En utbyggnad av ställverket i Timmersdala är inte längre aktuell.

– Nej, vi kommer inte att bygga ut mer i Timmersdala, bekräftar Joel Nylin.

Start i september

I september startar arbetet med att inventera natur- och kulturvärden i berörda områden. Sedan följer en dialog med andra myndigheter om lämpliga sträckningar.

Under våren 2024 kan allmänheten tycka till när det hålls samråd kring de förslag som tagits fram. Därefter skickas en ansökan till Energimarknadsinspektionen om tillstånd (koncessionsbeslut) för utbyggnaden.

Först 2029 väntas spaden kunna sättas i jorden och först två år senare kan de nya anläggningarna tas i drift.

– Ledtiderna är väldigt långa, vi gör vad vi kan för att pressa tidsplanen, säger Joel Nylin.

Brist på elkraft oroar näringslivsutvecklareEtt år sedan beskedet om batterifabriken – detta har hänt: ”Finns frågetecken”Nya batterilagret värdefullt för Vänerenergi: ”En försäkring mot höga avgifter”Planer på storskalig solcellspark i Moholm väcker entusiasm – och oroJa till storsatsning på solcellsparker i norra Skaraborg: ”Efterlängat”

Artikeltaggar

ElEnergimarknadsinspektionenFramtidsbyggetHallsbergMariestadMyndigheterSvenska kraftnätTeknik och vetenskapTimmersdalaTörebodaUtredningarVind

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.