Hoppa till huvudinnehållet

Stora folkparksdansen åter – trots orosmolnet Jubileumsteatern: ”Har pratat med kommunen”

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Lena Mellbladh är ordförande i folkparkerna i väst som arrangerar Stora folkparksdansen på Karlsholme folkets park på fredag och lördag.
Lena Mellbladh är ordförande i folkparkerna i väst som arrangerar Stora folkparksdansen på Karlsholme folkets park på fredag och lördag. Foto: Privat

Folkparkerna i Väst gick samma för att skapa en riktig dansfest. Deras första plan var att hålla till på olika platser. Men Karlsholme hade allt de önskat. Sedan blev det problem med Jubileumsteatern.

– Det har varit lite oroligt, erkänner Lena Mellbladh som nu dock ser fram emot helgens elfte upplaga av Stora folkparksdansen.

Casanovas spelar på frontmannens hemmaplan. Men Henrik Sethsson och hans dansband är långt ifrån ensamma om att ge Mariestad en helg fylld av musik och dans. Uppställningen till årets upplaga av Stora folkparksdansen innehåller kända och återkommande namn som Blender, Streaplers och Donnez, samt nykomlingarna Wahlströms och Kjellez.

Henrik Sethsson och hans Casanovas samt Blender är återigen kända namn på Stora folkparksdansen. Arkivbild.
Henrik Sethsson och hans Casanovas samt Blender är återigen kända namn på Stora folkparksdansen. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

– Vi är så glada för ha de här banden. Vi har försökt förändra lite och det har blivit ett jättestarkt startfält som jag tror kompletterar varandra väldigt bra, säger Lena Mellbladh.

Hon är ordförande i folkparkerna i väst som arrangerar Stora folkparksdansen i Mariestad under fredagen och lördagen, och riktigt taggad inför helgen.

Åter på topp

Stora folkparksdansen arrangeras i år för elfte gången. Tioårsjubileet blev först av ifjol trots att det egentligen var firardags redan 2021.

– Vi fick ställa in det i och med pandemin, förklarar Lena Mellbladh och berättar att danspubliken inte riktigt är åter efter åren där just denna aktivitet var helt förbjuden.

– Våra arrangörer och folkparker märker tydligt att det har minskat. Även hos oss är det såklart färre besökare än före pandemin. Hela branscher med dansande har gått ner.

”Hela branscher med dansande har gått ner”, konstaterar Lena Mellbladh. Arkivbild.
”Hela branscher med dansande har gått ner”, konstaterar Lena Mellbladh. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

Trots tuffa år ser hon dock med tillförsikt fram emot helgen.

– Vi ligger bra i tiden med vecka 33 som vi kört på sedan starten, säger hon och tillägger:

– När det gäller förköp har vi sålt mer än förra året. Men generellt köper de flesta entré i dörren. De brukar vara 1 900 besökare stadigt, så vi hoppas på det och fullt ös på dansgolven.

”Orosmoln för oss”

Förutom dippen i besöksantal på dansen har även arrangemanget även lidit av konflikten mellan Mariestads kommun och Sjöterassen AB.

– Det har varit lite problem med Jubileumsteatern, vi har tänkt informera i våra kanaler nu och meddela att det kommer att vara öppet i år, säger Lena Mellbladh och utvecklar:

– Han som har Café Holmen kommer att sköta serveringen även i Jubileumsteatern. Förra året hade vi ingen försäljning där, och vi vill skapa ett mervärde med något att äta och dricka hos våra besökare. Att ingen ny restauratör varit löst har varit ett orosmoln för oss.

På fredag och lördag är det återigen dans och servering på Jubileumsteatern i Mariestad. Arkivbild.
På fredag och lördag är det återigen dans och servering på Jubileumsteatern i Mariestad. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

Det har funnits en oro kring att inte veta huruvida de kunde erbjuda något i Jubiluemsteatern eller inte, samtidigt har även lokalen i sig varit ett bekymmer tidigare.

– Nu har vi talat med kommunen om att det ska vara full ventilation dygnet runt från torsdagen. De har lovat det, säger Lena Mellbladh.

Förutom att bidra med serveringen ser Café Holmens ägare även till att det finns dansbandstrubadurer i hans lokaler. Det är två lokala förmågor som tar varsin kväll. På fredagen gästspelar Rajmo Oxhammar från Hova och under lördagen intar Mariestadsbon Gunnar Wallmon scenen.

– Vi har bett han att ha trubadur, det är en del som vill uppleva det och ta en paus från dansen, säger Lena Mellbladh.

Artikeltaggar

Café HolmenCasanovasDansDansbandHenrik SethssonHovaKarlsholmeKjellezMariestadMusikNöje/KulturStreaplers

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.