Hoppa till huvudinnehållet

Femteklassare i Töreboda utvalda till folkhälsoprojekt – med clowner: ”Väldigt spännande”

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Clowner utan Gränser är en ideell organisation som arbetar för att sprida hopp och livsglädje till barn och samhällen runt om i världen. I september kommer Clownerna till Töreboda med föreställningen ”Ögonblick”.
Clowner utan Gränser är en ideell organisation som arbetar för att sprida hopp och livsglädje till barn och samhällen runt om i världen. I september kommer Clownerna till Töreboda med föreställningen ”Ögonblick”. Foto: Katinka Igelberg

I september kommer Clowner utan Gränser till Töreboda med en teaterföreställning för allmänheten och en workshop för eleverna i femte klass.

Besöket blir avsparken för ett ambitiöst folkhälsoprojekt som Clownerna genomför tillsammans med Röda Korset.

Töreboda är en av femton orter i landet som valts ut för att delta i projektet Folkhälsoresan, ett samarbetsprojekt mellan Clowner utan Gränser och Röda Korset, som pågår fram till 2026 och finansieras av Postkodlotteriet.

För den som inte är bekant med Clowner utan Gränser kan kortfattat sägas att det är en ideell, internationell organisation som arbetar för att sprida hopp, skratt och drömmar till barn och samhällen som drabbats av kris och katastrofer runt om i världen. Clownernas uttrycksmedel är allt från musik och teater till clowneri och akrobatik.

Inger Karlsson, Röda Korset i Töreboda, samarbetar med Clowner utan Gränser om Folkhälsoresan. Familjecentralens Marie-Thérese Arvidsson är också med på ett hörn.
Inger Karlsson, Röda Korset i Töreboda, samarbetar med Clowner utan Gränser om Folkhälsoresan. Familjecentralens Marie-Thérese Arvidsson är också med på ett hörn. Foto: Malin Bring

I tre år framöver samarbetar organisationen med Röda Korset för att motverka hälsoklyftor och minska ofrivillig ensamhet i kommuner med stora hälsoutmaningar. Med hjälp av Röda Korsets lokala närvaro och Clownernas kreativa arbetssätt ska en metod för lokalt förankrat hälsoarbete bland barn, unga och äldre mejslas fram.

I Töreboda har Röda Korskretsen beslutat att inledningsvis arbeta med målgruppen skolelever i femte klass, men längre fram vill man vända sig också till andra målgrupper.

– Vi är 14-15 frivilliga i Törebodakretsen som är intresserade i att jobba med projektet. Vi tycker det ska bli väldigt spännande, säger Inger Karlsson från Röda Korset.

Röda Korskretsen äger projektet, men Familjecentralen har också en roll i det hela.

– Vi har hjälpt till att besluta om den inledande målgruppen, och med kontakter till bland annat rektorerna och Idrottsrådet. Vi har samverkat med Röda Korset flera gånger tidigare och är engagerade i hälsoarbete, så det här är intressant för oss också, säger Marie-Thérese Arvidsson, samordnare på Familjecentralen.

Clowner utan Gränser
Clowner utan Gränser

Folkhälsoresan har inspirerats av en metod för lokalt förankrat hälsoarbete, som har utvecklats inom Röda Korset-rörelsen i samarbete med experter på folkhälsa och psykologi.

Metoden går ut på att en målgrupp själv definierar sina hälsobehov och är med och utformar lösningar. Under projektet kombineras hälsoarbetet med Clowner utan Gränsers lekfulla metoder för att bygga tillit, engagemang och gemenskap.

Den femte september spelar Clownerna sin föreställning ”Ögonblicket” i Idrottshallen för alla intresserade, och dagen efter arrangerar de en workshop för femteklassarna på Björkängsskolan.

Eleverna i femte klass kommer också att få svara på en enkät om sina fritidsaktiviteter, eller brist på aktiviteter, för att ge projektet en första inblick i vad de gör på fritiden och vad de skulle vilja göra.

Deltagarna från Röda Korskretsen kommer att få utbildning i arbetsmetoden för lokalt folkhälsoarbete, och möjlighet att delta i nätverksträffar med kretsar från de andra orterna som medverkar på Folkhälsoresan.

– Jag tror vi kan göra något bra av det här, säger Inger Karlsson trosvisst.

Artikeltaggar

BjörkängsskolanEkonomiFolkhälsaFöreställningarMotion och hälsaNöje/KulturOrganisationerPostkodlotterietSvenska Röda KorsetTeaterTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.