Hoppa till huvudinnehållet

Först läger sedan långresa – nu ska blåsorkestern spela fyrverkerikonsert

Publicerad:
Mariestads blåsorkester och drill hade under förra helgen ett övningsläger. Denna fredag åker ett 30 personer till konsertuppdraget i Halmstad.
Mariestads blåsorkester och drill hade under förra helgen ett övningsläger. Denna fredag åker ett 30 personer till konsertuppdraget i Halmstad. Foto: Privat

Denna fredag åker Mariestads blåsorkester och drill till Halmstad. De är del av stadens fyrverkerifestival.

– Vi har fått äran att spela och marschera in precis innan det är dags för Händels fyrverkerikonsert ska framföras, säger dirigenten Tomas Sahlberg.

Förra helgen befann sig Mariestads blåsorkester och drill på Flämslätts kursgård. De låg i hårdträningen för att komma igång igen efter sommaren. Nästa spelning låg bara dagar bort.

– Jag fick nys om fyrverkerikonserten via en bekant i Halmstad, berättar Tomas Sahlberg.

Han är träblåslärare på kommunens kulturskola samt dirigent för stadens blåsorkester. Den nya kontakten knöts redan för 1,5 år sedan. Under fredagen blev det dags att åka söderut för ett 30-tal musiker och drillflickor.

Två konserter

Mariestads blåsorkester är en av fem medverkande orkestrar. De ska dels spela vid det stora gemensamma framförandet av Händels klassiker som traditionsenligt ackompanjeras av riktiga fyrverkerier. Dels ansvarar de för en egen konsertdel som ska framföras i centrala Halmstad under lördagen.

– I och med att det är direkt efter sommaruppehållet har vi fått använda oss av skåpmat. Men jag har även skrivit om ”Glad i Mariestad” samt ”Cross the Vänerlake” till blåsorkestern, säger Tomas Sahlberg som är kompositören bakom de två låtarna.

Han är glad över möjligheten att få visa upp musik- och drillverksamheten även utanför Skaraborgs gränser.

– Vi sätter Mariestad på kartan. Orkestern har krympt och elevunderlaget minskar men vi försöker att skola in nytt folk, säger han hoppfullt.

Artikeltaggar

FyrverkerierHalmstadKonserterMariestadMariestads BlåsorkesterMariestads drillMusikNöje/KulturOrkestrarSkaraborgTomas Sahlberg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.