”Vi skapar drömlägen tillsammans”. Det är ett övergripande begrepp i Mariestads kommuns nya vision för år 2040. Över 500 Mariestadsbor har varit med och tyckt till.
– För att få fram det unika i Mariestad och hur vi vill att Mariestad ska utvecklas till år 2040, säger Per Garenius, kommunens stabschef och projektledare.
Arbetet med den nya visionen inleddes i januari och baseras på bland annat en omvärldsanalys kring vilka utmaningar Mariestad står framför.
Unga, äldre, föreningsliv, näringsliv, kulturliv samt politiker och kommunala tjänstemän har fått tycka till i olika sammanhang. Ett av dem var mötet Norrqvarn 2.0, där en dialog hölls med näringslivet. Invånare har också haft möjlighet att lämna synpunkter via kommunens hemsida, vilket närmare 400 personer gjorde.
Politikerna i kommunstyrelsen var i stort sett eniga om att det är en bra vision för Mariestads framtid. Syftet med visionen är vägleda kommunen kring den fortsatta utvecklingen och ge en gemensam målbild för hur man ska nå 40 000 invånare år 2040.
– Det är en väldigt bra vision. Vi har haft 500 personer som har tyckt till i olika remissgrupper, vi har fått den spridning vi ville ha, konstaterar Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Jag tycker att den har blivit bra, jag tycker det är bra att man har försökt inkludera så många som möjligt i arbetet. Det blir lättare att få acceptans för den då, instämmer Janne Jansson (S), oppositionsråd.
Stor delaktighet
Den nya visionen tar fasta på Mariestads läge och den tillväxt som väntas i och med etableringen av batterifabriken. Målbilderna är ”drömläge för boende vid Vänern”, ”drömläge för det bättre livet” och ”drömläge för innovation och entreprenörskap”. Den övergripande visionsfrasen lyder: ”Vi skapar drömlägen tillsammans”.
– Det handlar om tre delar i målbilderna, hur boendet ska utvecklas till 2040 och hur man ska leva livet i Mariestad på ett bra sätt. Den tredje delen handlar om innovation och näringslivet. Det mynnar ut i begreppet att ”vi skapar drömlägen tillsammans”, säger Per Garenius som tycker att det är slagkraftiga ord.
Drömläge i centrum
Just orden drömläge och tillsammans återkom ofta i inspelen kommunen fick. Därför blev de centrala begrepp i visionen.
– Totalt sett har det varit ett spännande arbete med stort engagemang från medborgare och stor delaktighet, säger Per Garenius.
Att turismen ökar ser Johan Abrahamsson som ett av bevisen för att drömläge är rätt ord att använda.
– Vi har ett unikt läge i Mariestad, det är bara kolla på turisterna hur de uppskattar våran stad. Det unika är vattnet och kopplingen till landsbygden.
– Man har fångat visionen med ett ord, drömläge, som genomsyrar den. Jag tror att den lättare kan fastna hos allmänheten och de som vill flytta hit när man har skapat en slogan för visionen, säger Janne Jansson.
Tre värdeord
Även tre värdeord som ska visa hur man arbetar i Mariestads kommun har tagits fram. De är stolthet, nyfikenhet och framåtanda.
Vänsterpartiet yrkade på att ordet nyfikenhet skulle bytas ut mot hållbarhet, men förslaget röstades ner.
”Det blev en märklig ordväxling i kommunstyrelsen då ordet hållbarhet ansågs vara ett modeord”, skriver Marie Engström Rosengren (V) till MT.
I övrigt är politikerna i kommunstyrelsen eniga kring visionen.
– Det är alltid roligt att få så nära enighet. Framförallt när det gäller en vision, den ska hålla flera mandatperioder, säger Johan Abrahamsson.
Kommunfullmäktige ska i september ta beslut om kommunens nya vision för 2040. Om den antas av politikerna lär drömläge bli ett ord som förekommer i olika sammanhang.
– Vi räknar med att det blir ett begrepp som kommer att användas, säger Per Garenius.
Kommunen vill att fler ska tycka till om Mariestad – för framtidenMariestads nya vision – då ska invånarna få säga sitt: ”Vi gör det tillsammans”Mariestad siktar mot 40 000 invånareHär skapas Norrqvarn 2.0 – ska lösa framtidens utmaningar: ”Ruggigt kreativt”Forskaren om kommunens varumärkesarbete: ”Svårt att mäta effekten”