Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Nya Lekevi IP klart tidigare än planerat: ”Vi har gasat på ordentligt”

Publicerad:
Lekevi-projektet är klart ett år i förtid till en totalt kostnad av 28 miljoner. Ett år efter kick off summerar projektledare Linus Gradén (svart jacka), IFK Mariestads Tomas ”Stisse” Nilsson (blå jacka), entreprenören Peabs Emil Fabricius (tidigare Svensson) allt som hänt kring anläggningen.
Lekevi-projektet är klart ett år i förtid till en totalt kostnad av 28 miljoner. Ett år efter kick off summerar projektledare Linus Gradén (svart jacka), IFK Mariestads Tomas ”Stisse” Nilsson (blå jacka), entreprenören Peabs Emil Fabricius (tidigare Svensson) allt som hänt kring anläggningen. Foto: Peter Gustafsson

Från byggarbetsplats till färdig produkt.

Även om regnet envisas i luften skiner det numera fräscht om Lekevi IP i Mariestad.

De som inte är på anläggningen dagligdags kan hänga med här.

– Projektet har utgått från tre års tid, men vi har blivit klara ett år tidigare. Vi har gasat på ordentligt, säger kommunens projektledare Linus Gradén.

På måndagen summerade, Linus Gradén, året tillsammans med Peabs Emil Fabricius och IFK Mariestad Tomas ”Stisse” Nilsson.

Kommunen satsar 28.6 miljoner på att rusta upp Lekevi och budgeten har inte överskridits. För nästan på dagen ett år sedan var projektet vid Lekevi IP i full gång.

Då tog MT en rundvandring tillsammans med Linus Gradén, IFK Mariestads ordförande Ulf Svensson och Malin Dahlgren från Mariestads Bois FF och Emil Fabricius.

Mycket var byggarbetsplats, men redan då hade man påbörjat arbetet med utbyggnad av parkeringen, som inneburit ytterligare 63 platser.

Cykelbana och asfaltering

I planen stod sedan renovering av konstgräsplanen, nya omklädningsrum, belysning till B-planen och 2024 en cykelbana från Leksbergsrondellen till Lekevi.

Cykelbanan ska asfalteras om några veckor. Sedan är allt klappat och klart.

Totalt 15 dörrar till olika rum fördelat på 340 kvadratmeter.
Totalt 15 dörrar till olika rum fördelat på 340 kvadratmeter. Foto: Peter Gustafsson

I juni kunde den nya omklädningsbyggnaden tas i bruk och i denna byggnad (på 340 kvadratmeter) finns 15-talet dörrar till bland annat sex omklädningsrum, två domarrum,tvättstuga, förråd och toaletter. Uppvärmning sker med luft/vatten-värmepump.

Praktiska materialrum för både IFK Mariestad och Mariestads Bois.
Praktiska materialrum för både IFK Mariestad och Mariestads Bois. Foto: Peter Gustafsson

– Samarbetet har fungerat jättebra och det har inte funnits någon anledning att vänta, säger Gradén.

Emil Fabricius tillägger:

– Föreningarna har gjort ett jobb med att spelarna fått byta om hemma och man har undvarat omklädningsrummen. Då har vi kunnat skynda på processen för att bli klara tidigare.

Sex nya omklädningsrum är några av faciliteterna i nya byggnaden. Här Bois lokal.
Sex nya omklädningsrum är några av faciliteterna i nya byggnaden. Här Bois lokal. Foto: Peter Gustafsson

Ny belysning

Under sommaren har även belysning monterats på B-planen. Tankar fanns annars en placering på A-planen.

– Det är viktigare att belysningen finns på träningstid och att fler lag kan använda planen även till matcher, säger Tomas ”Stisse” Nilsson.

Ny belysning kring B-planen gör kvällsmatcher möjligt för ungdomarna.
Ny belysning kring B-planen gör kvällsmatcher möjligt för ungdomarna. Foto: Peter Gustafsson

I anslutning till konstgräsplanen finns en ”sluss” där spelare och åskådare måste gå för att stampa av sig granulatet som fastnat i skorna.

Ett besök på Lekevi är numera en förhöjd upplevelse även för ögat.

Borta är skog och ytor som inte fyllde någon funktion. Istället har man under projektets gång planat ut massor från den nya parkeringen ner mot byggnaderna samt även en stor vall ner mot konstgräset. Det blir numera betydligt enklare att sköta gräset.

För att förenkla skötseln av gräset har man planat ut ytorna. Här A-planen och speakerbåset.
För att förenkla skötseln av gräset har man planat ut ytorna. Här A-planen och speakerbåset. Foto: Peter Gustafsson

Trion befinner sig även på Lekevi under fritiden, vilket de anser varit en fördel när man kunnat ”känna av” vad som kunnat förbättra projektet ännu mer.

På ytan, där den gamla omklädningsrumsbyggnaden stod, är det numera bara grus.

– Det är upp till oss i föreningarna att luska ut vad vi vill ha där. Just nu behöver vi landa i detta projekt först, säger en nöjd ”Stisse”.

Målsättningen från politiken är att skjuta till pengar för att bygga en helt ny konstgräsplan på Lekevi. När det sker är inte klart.

Projektledare Linus Gradén (svart jacka), IFK Mariestads Tomas ”Stisse” Nilsson (blå jacka), entreprenören Peabs Emil Fabricius (orange jacka) konstaterar att samarbetet skyndat på projektet.
Projektledare Linus Gradén (svart jacka), IFK Mariestads Tomas ”Stisse” Nilsson (blå jacka), entreprenören Peabs Emil Fabricius (orange jacka) konstaterar att samarbetet skyndat på projektet. Foto: Peter Gustafsson
Så blir ”nya” Lekevi: ”Viktigt för hela verksamheten”Förändringar på gång – men ny lag kan ställa till det för Lekevis planKLART: Mariestads kommun satsar 28,6 miljoner på Lekevi IPKlart: Lekevis konstgräsplan renoveras – kan bli byggstart i vår

Artikeltaggar

FramtidsbyggetSport

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.