Hoppa till huvudinnehållet

Flera brister redan åtgärdade i verksamheten: ”Här finns inget motstånd”

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
I delen där det bakades bröd i livsmedelsverksamheten konstaterades flera allvarliga brister i städningen efter en kontroll förra veckan. En hel del brister har redan åtgärdats, enligt både miljöinspektörerna och den ansvarige för verksamheten. Bilden är en genrebild.
I delen där det bakades bröd i livsmedelsverksamheten konstaterades flera allvarliga brister i städningen efter en kontroll förra veckan. En hel del brister har redan åtgärdats, enligt både miljöinspektörerna och den ansvarige för verksamheten. Bilden är en genrebild. Foto: Leif R Jansson / TT

Livsmedelsanläggningen i Mariestad där allvarliga brister konstaterades tog till åtgärder snabbt. Enligt kommunens miljöinspektörer var det skinande rent dagen därpå, när de gjorde en första uppföljande kontroll.

– Den grova grejen är att vi har missat rutinerna, säger den ansvarige för livsmedelsverksamheten.

Kontrollen gjordes i början av förra veckan, efter det stängde miljöinspektörerna livsmedelsanläggningen i Mariestad. Lokalerna och bakutrustningen var smutsiga och det fanns även flygande insekter, spår av råttor samt råttspillning i utrymmena.

Efter en ny kontroll av kommunens miljöinspektörer dagen därpå fick verksamheten tillstånd att öppna igen. Då hade lokalerna och ytorna städats upp ordentligt och de mest akuta bristerna hade åtgärdats.

– Då var det skinande blankt, säger miljöinspektören Ritva Rådefalk som gjorde kontrollen tillsammans med kollegan Rikard Andersson.

I föreläggandet finns en lista med krav på åtgärder som har 27 punkter.

– När vi gör kontroller kollar vi inte alla saker alla gånger. Nu gjorde vi en helhetskontroll, säger Ritva Rådefalk.

Erkänner fel

Den ansvarige för livsmedelsverksamheten konstaterade att de har brustit i sina egna rutiner. Först semesterstängt och sedan flera sjukskrivningar direkt efter semestern är enligt hen en förklaring till att det blev såhär.

– När inte alla kommit tillbaka blir det vissa missar. Det har påverkat verksamheten och rutinerna. Vi har gjort fel och har rättat till felen, säger den ansvarige som är tacksam över att miljöinspektörerna kom och gav dem en chans att rätta till bristerna.

Miljöinspektörerna Rikard Andersson och Ritva Rådefalk gjorde inspektionen på livsmedelsanläggningen, där en rad brister i städningen konstaterades. Då stängde de verksamheten och gav grönt ljus att öppna igen en dag senare efter de sett att lokalen hade storstädats.
Miljöinspektörerna Rikard Andersson och Ritva Rådefalk gjorde inspektionen på livsmedelsanläggningen, där en rad brister i städningen konstaterades. Då stängde de verksamheten och gav grönt ljus att öppna igen en dag senare efter de sett att lokalen hade storstädats. Foto: Alf Ehn/Arkiv

I slutet av veckan kommer miljöinspektörerna att göra en ny kontroll på livsmedelsanläggningen. Då ska de följa upp att ytterligare ett antal punkter har åtgärdats. Om en dryg månad görs en uppföljande inspektion över de sista punkterna, som gäller bland annat skadedjurssäkring, underhåll och att ta fram rengöringsrutiner.

– Eftersom det var synliga spår av skadedjur kommer vi att följa upp, säger Rikard Andersson.

Ritva Rådefalk tydliggör att bristerna i rengöring och städrutiner gällde en del av verksamheten där det bakas bröd. Vid delen där livsmedel som inte värms upp tillverkas var det städat och bra.

– Där var det jättefint och det är den känsligaste delen.

Bra bemötande

Senaste tillsynen på livsmedelsanläggningen gjordes i december 2022.

– Det var inte de brister som var nu, inte överhuvudtaget, säger Rådefalk.

I förra veckan när den senaste tillsynen gjordes såg det annorlunda ut.

– Tyvärr hade de fallerat med städningen, säger hon.

Miljöinspektörerna säger att de fick ett bra bemötande och förståelse från de ansvariga och personal, vilket inte är en självklarhet när brister påpekas.

– Det var inget de skyllde ifrån sig om och de var oerhört tacksamma efteråt. De har sett det här som bra och det är ett bra samarbete. Det inte alltid vi blir bemötta på det viset, säger Rådefalk och lägger till:

– Här finns inget motstånd, de vill göra bra ifrån sig. Nu är det ypperligt och kan bara bli bättre.

”Ska inte vara rädd”

Den ansvariga för livsmedelsanläggningen säger att de redan har åtgärdat alla brister, i de flesta fallen var det enkla insatser som krävdes.

– Vi fick mejl från livsmedelsinspektörerna att vi har gjort det med bravur, att det var bättre än bra, säger hen.

Enligt kommunens miljöinspektörer hör det dock till undantagen att de ser så många brister samtidigt som på den aktuella livsmedelsanläggningen.

– Det var ganska rejält, det är sällan vi kommer till sådana ställen, säger Ritva Rådefalk.

– Jag kan säga att det är ytterst ovanligt. Jag har jobbat här i åtta år snart och det är ingenting som jag har sett i sådan här verksamhet, instämmer Rikard Andersson.

Kan bristerna som konstaterades vid er kontroll ha drabbat någon kund?

– Nej, det har jag svårt att tänka mig. Nu låter det dramatiskt med råttspillning, men det ska inte vara någon drabbad. Man ska inte vara rädd. Vi är glada över att detta inte var i den känsliga verksamheten i företaget, utan detta är torra produkter. Men det ska ändå hållas rent och produkterna får inte bli gamla, säger Ritva Rådefalk.

Råttskit och smuts på livsmedelsanläggning – kommunen kräver åtgärder

Artikeltaggar

BristerInspektionerMariestadSamhälleÅtgärder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.