Hoppa till huvudinnehållet

Företag vill bygga affärer vid Mariestads norra infart: ”Läget är intressant”

Publicerad:
Här, vid den norra infarten till Mariestad, vill ett förvaltningsbolag i en framtid öppna för handelsverksamhet.
Här, vid den norra infarten till Mariestad, vill ett förvaltningsbolag i en framtid öppna för handelsverksamhet. Foto: Alf Ehn

Företaget Artis vill skapa en handelsplats vid den norra infarten till Mariestad och har ansökt om en ändring av detaljplanen.

– Mariestad kommer att växa och läget är intressant, säger Pero Popovski, Artis Förvaltning AB.

Fastigheten, del av Brodderud 3:11 och Krontorp 1:1, ligger vid den norra infarten till Mariestad från E20. I folkmun kallas den ”hangartomten” på grund av den byggnad som tidigare fanns på platsen.

Kommunen har tidigare ägt fastigheten. Nu ägs den av en privatperson men Artis Förvaltning AB i Saltsjöbaden har ett avtal om förvärv.

– Men först, innan vi köper, vill vi ha besked från kommunen, säger Pero Popovski.

Den streckade delen av området kan bli aktuell för handelsverksamhet.
Den streckade delen av området kan bli aktuell för handelsverksamhet.

Ansökan

Därför har företaget skickat in en ansökan om planbesked till kommunen. Artis vill att den nuvarande detaljplanen ändras så att den ger tillåtelse till handel, inklusive livsmedel.

– Vi har inga direkta hyresgäster vi pratar med just nu men det rör sig om handel. Mariestad kommer att växa framöver, det finns behov av att bygga mer än bostäder. Vi jobbar med handelslokaler, främst livsmedelsbutiker och sällanköpshandel.

Kan det även bli en etablering för någon snabbmatskedja?

– Det är ett tidigt skede, vi får först se vad kommunen vill. Snabbmat och drivmedelsstationer kan komplettera på vissa ställen men vi får se vad som får plats.

Företaget driver olika handelsprojekt. Just nu byggs ett Bauhaus i Karlstad och de har även tidigare byggt Rusta i Mariestad.

Fastigheten är cirka 34 000 kvadratmeter stor och i ansökan skriver företaget att exploateringen kommer att täcka 40 procent av arealen. Resterande ytor kommer att bli parkering, körytor och mindre grönområden.

Stort intresse

Kommunens planchef Adam Johansson säger att ärendet ska beredas, men vill inte just nu kommentera frågan.

– Vi märker ett fortsatt stort intresse bland aktörer som inte haft Mariestad som sin marknad.

Artikeltaggar

Adam JohanssonBauhausBostad och byggenBostäderDetaljplanerFastigheterFramtidsbyggetHandelKarlstadMariestadRustaSaltsjöbaden

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.