Hoppa till huvudinnehållet

Annas reaktion på Mariestads nya vision: ”Vi kan inte vänta, inte prata – måste göra något”

Publicerad:
Leif Ahnland och Anna van der Tol var tydliga med att det inte hjälper att vänta, eller prata, det som behövs är att göra något för att få visionen att bli till verklighet.
Leif Ahnland och Anna van der Tol var tydliga med att det inte hjälper att vänta, eller prata, det som behövs är att göra något för att få visionen att bli till verklighet. Foto: Birthe Wetter

”Drömläge” och ”tillsammans” är de centrala orden när Mariestads kommun pratar om visionen för 2040. Men vad betyder dessa egentligen för kulturlivet?

– Vi kan inte vänta, inte prata – vi måste göra något, sa Anna van der Tol.

Under tisdagskvällen var Anna van der Tol en av flertalet föreningsmedlemmar och nyfikna invånare som besökte Kulturallians Mariestads kulturkafé. Den gästades även av kommunens stabschef Per Garenius samt kommunikatörschefen Calle Movitz. I Rotundan presenterade duon kommunens vision för år 2040 och ställde en diskussionsfråga: ”Vilken roll ska kulturen spela i visionen?”

Som ett exempel lyfte då Anna, som är verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan, sitt samarbete med Leif Ahnland. Duon kommer till skördefesten att förverkliga kulturhuset staden inte haft, i alla fall under 48 timmar.

– Det gäller att testa.

Rätt förutsättningar

Efter diskussionerna blev det tydligt vad kulturutövarna vill ha ut av visionen.

Anders Johansson, gallerist och konstfotograf, framförde att hans grupp pratat om nyckelordet ”tillsammans”.

– Det betyder att det måste finnas minst två parter om samma idé, sa han och lyfte att han inte sett just detta fungera tidigare då Kulturallians Mariestad försökt närma sig kommunen.

Anders Johansson och Anna Karlsson var två av medlemmarna i Kulturalliansen Mariestad som diskuterade Visionen 2040 som kommunens tjänstemän Per Garenius och Calle Movitz presenterat.
Anders Johansson och Anna Karlsson var två av medlemmarna i Kulturalliansen Mariestad som diskuterade Visionen 2040 som kommunens tjänstemän Per Garenius och Calle Movitz presenterat. Foto: Birthe Wetter

– Att inte kultur- och fritidsberedningen är representerad här ikväll är synd. Tillsammans är ett viktigt ord som kräver att man gör det just så.

Fler instämde i att det är just förutsättningarna som behöver bli bättre.

– Det finns skapande aktörer men infrastrukturen runt dem är problematiska. Det måste fungera med lokaler, ljud och ljus – och ja nu talar jag för scenkonst, sa Kristin Svensson.

Ideellt arbete

Flera gånger diskuterades det som även är grunden Kulturallians Mariestad bygger på – det ideella.

– Hur ser ni på 1960- och 70-talister?, frågade Jan Johansson.

– Det är en utmaning med ideellt arbete, vi måste jobba med det, konstaterade kommunens stabschef som svar.

Osman Mehmedbegovic upprepade flera gånger vikten av att engagera dagens ungdomar i visionsarbetet och kulturen.
Osman Mehmedbegovic upprepade flera gånger vikten av att engagera dagens ungdomar i visionsarbetet och kulturen. Foto: Birthe Wetter

Ordförande i Kulturallians Mariestad hade innan presentationen lyft varför kulturens roll är viktig.

– Människors trivsel beror även på det som sker utanför arbetsdagen exempelvis konst, bibliotek och musik, sa Marianne Förars.

Efteråt var hon och andra styrelseledamöter nöjda med samtalen som blev av:

– Det är anledningen till varför Kulturallians Mariestad finns, för att den här typen av möten ska kunna bli av, sammanfattade styrelseledamoten Kristin Svensson.

– Ja, vi kan vara lite av en motor, instämde ordföranden.

Ordförande i Kulturalliansen Mariestad, Marianne Förars, beskrev dagens möte efteråt som en motor och viktig del av den ideella föreningens syfte.
Ordförande i Kulturalliansen Mariestad, Marianne Förars, beskrev dagens möte efteråt som en motor och viktig del av den ideella föreningens syfte. Foto: Birthe Wetter

Artikeltaggar

Anders JohanssonAnna KarlssonKonstKristin SvenssonKulturKulturalliansen MariestadMarianne FörarsMariestadMariestads kommunMedborgarskolanMusikNöje/KulturPer GareniusScenkonst

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.