Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:

Det har varit en lugn natt utan några större nyhetshändelser i Skaraborg.

Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

Sverige

Nästan fem miljoner liter orenat avloppsvatten rann rakt ut i naturen och vidare söderut mot Skåne när reningsverket i Älmhult drabbades av maskinfel i helgen.

Det som hände var att mekanisk utrustning inne i verket gick sönder helt enkelt, säger Mathias Karlsson, VA-chef i Älmhults kommun, till P4 Kronoberg.

De förorenade vattenmassorna strömmade ut i Drivån som går söderut mot Osby i Skåne. Felet gick att avhjälpa under söndagen, men anläggningen är från 1970-talet och behöver rustas upp. Planer på detta finns sedan tidigare, uppger VA-chefen.

Reningsverket i Älmhult drabbades av maskinfel och nästan 5 000 kubikmeter orenat avloppsvatten rann ut i helgen. (TT)

En kvinna har misshandlats i Skäggetorp i norra Linköping, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt polisen tyder uppgifter på att offret blivit misshandlad med ett vasst tillhygge. Kvinnan har förts till sjukhus men polisen har inga uppgifter om hennes tillstånd.

Kvinnan och gärningspersonen är enligt myndigheten bekanta med varandra.

Målsägaren och gärningspersonen är bekanta med varandra, de känner varandra, känner till varandra och att det här är en isolerad händelse mellan dem två, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson vid polisen, till TT.

Polisen utreder händelsen som mordförsök. Vid 20-tiden uppgav polisen att den kriminaltekniska undersökningen hade genomförts och att avspärrningarna vid brottsplatsen hade hävts. Ingen har gripits. (TT)

Världen

Ett antal explosioner uppges ha hörts vid flygplatsen i staden Pskov i västra Ryssland, som ligger omkring fem mil från gränsen till Estland. Det rapporterar BBC Russia med hänvisning till ”flera ryska källor”.

Michail Vedernikov, guvernör i Pskov, uppger på meddelandetjänsten Telegram att flygplatsen i Pskov ska ha attackerats av drönare. Han hävdar också att attacken avvärjts av rysk militär. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass, som citerar räddningstjänsten, ska fyra militära transportflygplan av typen Il-76 ha skadats vid den påstådda attacken.

Luftrummet över Vnukovos internationella flygplats utanför Moskva ska också ha stängts tillfälligt, uppger Tass.

Ryssland anklagar Ukraina för drönarattacker i sex ryska regioner, inklusive Pskov, under natten mot onsdagen. De övriga drönarattackerna påstås ha skett i regionerna Bryansk, Oryol region, Ryazan, Kaluga och Moskva.

Samtidigt hävdar det ryska försvarsdepartementet under natten till onsdagen att landets militär har attackerat och tillintetgjort fyra ukrainska militärbåtar i Svarta havet med upp till 50 soldater ombord. Uppgifterna har inte kommenterats av Ukraina och har inte heller bekräftats av oberoende källor. (TT-AFP)

Ytterligare 93 omärkta barngravar kan ha hittats i närheten av en tidigare internatskola för ursprungsbefolkning i provinsen Saskatchewan i västra Kanada, enligt lokala myndigheter. Det uppges handla om gravar för 79 barn och 14 spädbarn.

Sedan 2021 har man i Kanada hittat över 1 300 omärkta gravar vid internatskolor. Flertalet skolor drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att ”assimilera” barnen.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission. (TT-AFP)

Artikeltaggar

ÄlmhultBBCDrönareFlygplatserKanadaMathias KarlssonMichail VedernikovMilitärPskovSamhälleSjukhusSveriges Radio P4Trafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.