23 studerande har tagit de första stegen mot att bli produktionstekniker. I veckan startade Dacapo Mariestad sin nya YH-utbildning som det lokala näringslivet varit med och format.
– De blir en del av den spännande framtiden i Skaraborg och blir supereftertraktade, säger Hanne Gustafsson, enhetschef samt utbildningsledare.
I januari tidigare i år fick Dacapo Mariestad godkänt att starta den nya yrkeshögskoleutbildningen Produktionstekniker för framtidens automatiserade industri. I måndags inleddes den 1,5 år långa utbildningen i Mariestad med introduktion och föreläsningar.
– De fick en rivstart, säger Hanne Gustafsson, enhetschef och utbildningsledare för YH-utbildningen på Dacapo.
Platserna är fyllda, med 23 antagna till 20 platser. Detta trots att det generellt sett brukar vara svårt att få sökande till tekniska yrkesutbildningar.
De studerande kommer från Mariestad, Töreboda och andra delar av Skaraborg och har olika bakgrunder.
– Det är en bra spridning och en spännande grupp. Några är rörmokare, frisör eller undersköterska och några arbetar inom industrin.
Näringsliv delaktiga
YH-utbildningen ges i samarbete med Skövde yrkeshögskola. Huvudlärare är Klas Hedenberg från yrkeshögskolan och många gästlärare med spetskompetens kommer att medverka.
I utbildningens ledningsgrupp, som har ett övergripande ansvar, ingår representanter från Metsä tissue, Manntek, Nimoverken, DS Smith, Daloc, Papershell, Kinnex och Nimbus group. Även Mariestads kommuns näringslivsenhet, Vadsbogymnasiet, Dacapo och Skövde yrkeshögskola finns representerade.
Studeranderepresentanter till ledningsgruppen ska också utses.
Utbildningen kan snabbt ändras om efter behov som uppstår.
– YH är en flexibel utbildningsform, det är en styrka, säger Hanne Gustafsson.
Företagsbesök
Det lokala näringslivet är även delaktigt i utbildningen som gästföreläsare. På onsdagen medverkade Marcus Berg och Simon Vahlgren från DS Smith i Mariestad.
– Utbildningen kommer att bestå av olika studiebesök och gästföreläsare, säger Hanne Gustafsson.
Första kursen, Introduktion till produktionssystem, är fyra veckor lång och ger en bild av nuläget i branschen. Därefter ska de studerande ut på en första praktikperiod, som på YH-utbildningar kallas för LIA (lärande i arbete).
– Första LIA-perioden ligger snabbt inpå för att man ska få en inblick i vad man studerar till, säger Therese Isaksson, utbildningskoordinator på Dacapo Mariestad.
Ut i praktik
Därefter väntar kurser inom exempelvis ellära och digitalteknik, mätteknik och statistik, automatiseringsteknik, projektledning, CAD samt framtida produktionssystem. De studerande har även två LIA-perioder till, vilket innebär att de är ute på praktik en tredjedel av den tre terminer långa utbildningen.
– LIA har vi försökt lägga så man naturligt kan komma ut i sommarjobb och jobb, jag tror det kan bli jättebra, säger Hanne Gustafsson.
Hon konstaterar att det lokala näringslivet behöver produktionsteknikerkompetensen för att kunna utvecklas. När batterifabriken är igång blir det dessutom ännu hårdare konkurrens om arbetskraften. Därför ser Dacapo det som en fördel att de kan utbilda inom detta bristyrke.
– Vi kan skapa arbetstillfällen i staden istället för att företagen ska hitta folk utifrån, säger Therese Isaksson.