Hoppa till huvudinnehållet

Felix Herngren jagar ufon i TV4 – med hjälp av Mariestads Clas Svahn

Publicerad:
Felix Herngren på plats i Hällefors för att prata med vittnena Marina Nilsdotter Werdin och hennes kamrat AnneLie Eriksson Lindén. De fångas av fotograf Alex Lindén.
Felix Herngren på plats i Hällefors för att prata med vittnena Marina Nilsdotter Werdin och hennes kamrat AnneLie Eriksson Lindén. De fångas av fotograf Alex Lindén. Foto: Clas Svahn

Sanningen finns där ute. Det tror Felix Herngren som ska jaga ufon i en ny TV4-serie. Till sin hjälp har han Mariestadsbördige ufoexperten Clas Svahn.

Felix Herngren har länge intresserat sig för oidentifierade objekt och får nu hänge sig åt ämnet. Serien spelas in under hösten och visas efter nyår i TV4. Med på tåget, sedan några månader tillbaka, är även en Mariestadsson.

– Felix och Clara kom hem till mig ihop med producenten Jan Nordling och frågade om jag ville vara med, berättar Clas Svahn.

Han är ufoexpert och har ägnat många år av sitt liv åt oidentifierade objekt. Framöver kommer han att kunna lägga ännu mer tid på sin passion.

– Jag gjorde min sista arbetsdag på Dagens Nyheter i söndags, berättar journalisten som nu ser fram emot ett pensionärsliv fylld av föreläsningar, bokprojekt och flera filmprojekt.

Många resor

I den som nu görs för TV4 intervjuas människor som har upplevt oförklarliga saker. Felix Herngren ska också spela in i USA. Han har bland annat träffat stridspiloter som rapporterat om ufon.

– Det är otroliga historier, säger Felix Herngren som fått kontakterna via Clas Svahn.

Bilden från inspelningen vid Backsjön där ett okänt föremål störtade 1999. Mariestadssonen Clas Svahn fotograferas av Nils Byström och Alex Lindén. På bilden syns även regissören John Nordling och researcher Fred Andersson.
Bilden från inspelningen vid Backsjön där ett okänt föremål störtade 1999. Mariestadssonen Clas Svahn fotograferas av Nils Byström och Alex Lindén. På bilden syns även regissören John Nordling och researcher Fred Andersson. Foto: Felix Herngren

Ansvar

I somras hölls kongressförhör i USA sedan en visselblåsare hävdat att amerikanska myndigheter inte berättar allt de vet och dessutom har utomjordiska farkoster i sitt förvar. Uppgifterna har tillbakavisats, men det har gjort Felix Herngren extra intresserad.

– Jag tycker att man har lite ansvar som medmänniska att sätta lampan på det här och se vad det är för någonting. Ligger det något i det eller är det bara folks sagor?

Han beskriver sitt eget rymdintresse som enormt.

– Jag har ju alltid varit fascinerad av rymden sedan jag var liten. Sedan har jag gillat science fiction-filmer väldigt mycket och jag älskar teknik och tänker på vad jag kommer att missa för teknik när jag har varit död i hundra år.

Ufoexpert

Felix Herngren hoppas att komma lite närmare gåtans svar under programseriens gång, men han tycker det är viktigt att alla rapporter om ufo undersöks noga och kritiskt. Därför är även den kände ufoexperten Clas Svahn med i programmet. Mariestadsbördige ufoexperten var aktuell på vita duken redan innan jul 2022, då UFO Sweden hade biopremiär. Då syntes han i bild i några sekunder, i Felix Herngrens serie blir det betydligt mer tid i rampljuset.

– Det blir mycket mer resa och planering i detta, säger Clas Svahn som bland annat följt med Herngrens filmteam till Backsjön utanför Arvika, Hällefors och Ängleholm.

– Jag slänger mig på det med stor glädje. Däremot så tycker jag att man ska vara lite skeptisk och tänka att det ju kan vara andra förklaringar än att det skulle vara utomjordiska farkoster, säger Felix Herngren och fortsätter:

Felix Herngren ska jaga ufon i en ny TV4-serie tillsammans med Clas Svahn.
Felix Herngren ska jaga ufon i en ny TV4-serie tillsammans med Clas Svahn. Foto: Fredrik Persson/TT

– Men någonting väldigt märkligt är det ju.

Tror du sanningen finns där ute?

– Det är klart den gör! Jag är väldigt nyfiken, säger Herngren.

Skicka in dina ufoberättelser till Felix Herngren

Felix Herngren vill att tittarna ska höra av sig till honom med sina historier om att ha sett ufon. Det går att maila honom med foton och rörliga bilder på ufo@tv4.se

Artikeltaggar

BacksjönClas SvahnFelix HerngrenFotograferingHälleforsHistoriaJulTeknikTeknik och vetenskapTV4USA

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.