Enhörningar, elefanter, bilar och snusdosor.
Astrid Stahre jobbar med att tillverka spektakulära tårtor till dop, bröllop och födelsedagskalas.
– Jag jobbar som bäst när jag får vara för mig själv, samtidigt som jag har en bra ljudbok i öronen, säger Astrid Stahre när NLT är på besök i bageriköket.
Astrid Stahre, 34, får utlopp för sin kreativitet varje dag. Hon jobbar nämligen med att göra spektakulära tårtor. När Astrid Stahre och hennes fästman Eric Andersson, 33, köpte sitt hus i Spiken 2019 byggde de om ett av rummen till ett bagerikök, för att Astrid skulle kunna satsa helhjärtat på sina speciella tårtor.
Vart intresset för att baka och dekorera tårtor kommer ifrån har Astrid svårt att svara på. Men hon tror att mycket av inspirationen kommer från hennes farmor som alltid hade sju sorters kakor i frysen och som älskade att baka.
– Jag jobbar som bäst när jag får vara för mig själv samtidigt som jag har en bra ljudbok i öronen, säger Astrid Stahre.
När NLT är på besök spritsar hon vispad vaniljpannacotta på en kunds 30-årstårta, framför sig har hon ett stort fönster med utsikt över den gröna naturen. I bageriköket tillbringar hon många timmar, ibland sent på kvällarna när barnen gått och lagt sig. Men det är något hon trivs med, friheten att styra sitt eget men också att få använda sin fantasi till varje tårta.
Som utbildad kock började Astrid, som är uppvuxen en bit utanför Gävle, sin karriär i Lidköping på Läcköstrand och därefter arbetade hon som kallskänka och konditor på Gräddhyllan i Skövde.
Drev eget kafé
Tillsammans med sin fästman drev de Brygg-kaffet i Spiken. Efter tre intensiva år valde de att sluta med kaféet på Spiken för att satsa på catering, matlådor och tårtor med sin verksamhet Bakomat.
– Vi ville testa att driva ett kaffe för skojs skull och nu har vi testat och känner oss klara med den biten.
Astrid fortsätter:
– Det jag ville göra från början hann eller orkade jag inte göra. Då började jag med matlådor via ett tips från en kund faktiskt. Sedan utvecklades det till catering och beställningar på tårtor till speciella tillställningar.
Sällan tillverkas likadana tårtor utan var och en är unik.
– Som mest att göra är under sommaren då många har sina bröllop. Men nu i höst är det fler som har dop för sina barn och sedan blir det cateringmat till nyår, så det finns att göra hela året.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste är när man får göra en tårta som jag inte har gjort innan. Man får ett tema och sedan fria händer.
De barntårtorna som man har gjort X antal gånger är ju inte lika roliga att göra som en helt ny variant, säger hon och skrattar.
Vad har du för framtidsvisioner?
– Jag ska börja med pralintillverkning och sedan så är jag väldigt sugen på att testa REKO-ring och sälja där. Det är många som är villiga att handla på det sättet, det blir lite som en marknad och ett bra sätt att synas på. Man kan börja med kakor och praliner. Det är jag sugen på att testa.