Hoppa till huvudinnehållet

MT:s reporter om chocken på väg 202: ”Mannen försökte slänga sig mot bilen”

Publicerad:
Under lördagseftermiddagen försökte en hotfull man stoppa fordon på väg 202, en av dem som mötte mannen var MT:s reporter William Freidlitz.
Under lördagseftermiddagen försökte en hotfull man stoppa fordon på väg 202, en av dem som mötte mannen var MT:s reporter William Freidlitz. Foto: Birthe Wetter

Efter en intervju i Töreboda tog MT:s reporter bilen mot Mariestad. I höjd med busshållsplatsen vid Torstentorp stod en man mitt vägen.

– I stunden blev jag chockad och visste först inte hur att agera, säger William Freidlitz.

Vid 15.30-tiden i lördags inkom flera larm till polisen. Bilister som färdats på länsväg 202 mellan Mariestad och Töreboda mötte samma syn som MT:s sportreporter William Freidlitz.

– Det låg massa saker på vägen mitt emellan de två busshållplatserna, berättar reportern.

– Först trodde jag att det var någon som hade gått av bussen. Men så ställde sig personen mitt ut i vägen.

MT:s sportreporter William Freidlitz färdats på länsväg 202 mellan Mariestad och Töreboda när en hotfull man påverkade trafiken.
MT:s sportreporter William Freidlitz färdats på länsväg 202 mellan Mariestad och Töreboda när en hotfull man påverkade trafiken. Foto: Charlotte Ferneman

En mötande bil väjde för mannen.

– Det var då jag förstod att något inte stod rätt till, berättar William Freidlitz.

Mannen på vägen viftade med armarna och försökte på så sätt få stopp på MT:bilen.

– Jag svängde över mot vänster körfält i och med att det inte kom någon mötande bil. Där fick jag gasa på för att komma förbi mannen som försökte slänga sig mot bilen.

– Min första reaktion var ”Har jag kört på honom?”.

– Men så såg jag i backspegeln att han kastat sig på marken.

Det var på väg 202 som MT:bilen fick väja för mannen.
Det var på väg 202 som MT:bilen fick väja för mannen. Foto: Birthe Wetter

Larm tidigare samma dag

Polisen uppgav senare på dagen att mannen redan vid 14.50-tiden på lördagen hade varit orsaken till ett larm. En yngre person hade blivit hotad av mannen i 55-årsåldern. Händelsen inträffade på Kyrkogatan i centrala Mariestad och de två ska inte ha känt till varandra sedan tidigare.

När patrullen anlände skrevs en anmälan om olaga hot. Eftersom mannen var fortsatt utåtagerande togs det beslut att avlägsna mannen enligt polislag 13 – vilket görs när någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en fara för sig själv eller annan.

Patrullen lämnade av mannen utanför Mariestad.

Ingen kom till skada

Det var då mannen försökt stoppa förbipasserande fordon, bland annat MT:s reporter för att att få skjuts in till staden igen.

– Patrullen fick rycka ut igen och i höjd med Ramslåttern påträffades mannen. Vi valde att omhänderta honom, återigen enligt PL13, men den här gången togs han till polisstationen i Skövde. Han blir förmodligen kvar här i några timmar innan han släpps på fri fot igen, säger Johan Öst, stationsbefäl på Skövdepolisen.

MT:s reporter var omskakad efter händelsen.

– På ett sätt har jag dåligt samvete över att jag inte stannade. Men samtidigt tänkte jag på säkerheten. Strax efter att jag passerat mannen kom fler bilar från Mariestadshållet som också behövde passera där, säger William Freidlitz och tillägger:

– Det känns skönt att veta att ingen kom till skada.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFordonJohan ÖstMariestadOlaga hotOlyckorSkövdeTörebodaTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.