I mars uppmanades en pedagog på kulturskolan att ta kontakt med arbetsgivaren efter att ha varit olovlig frånvarande från sitt arbete.
Två månader senare får samma person gå på dagen och därtill 342 000 kronor.
Båda besluten är underskrivna av avdelningschefen Tomas Ekström, som inte vill kommentera ärendet.
Varför fick pedagogen över 300 000 kronor vid avskedandet?
– Jag uttalar mig inte offentligt om personmässiga uppgörelser. Generellt kan jag säga att i personalärenden, när arbetsgivaren har en uppfattning som måste lösas, då kan man hamna i en uppgörelse som innebär att det utgår en ersättning i samband med det.
Hur kommer det sig att man får så mycket pengar i avgångsvederlag, trots att den anställde inte skötte sitt arbete?
– I sådana personalärenden finns det orsaker som också går tillbaka i andra ärenden, just i det här finns det det. Men jag vill inte kommentera det.
Men det är ju du som är chef?
– Ja det är jag som är avdelningschef och jag har skrivit under uppgörelsen, det står jag för. Och den är helt i sin ordning.
– Men jag tänker inte gå in på några detaljer, säger Tomas Ekström och hänvisar till HR-avdelningen och Anna Brink.
Hon är HR-konsult på Mariestads kommun och har fått samma frågor som avdelningschefen:
Varför fick pedagogen ett avgångsvederlag på över 300 000 kronor, trots att den anställde inte skötte sitt arbete?
– Jag kan inte kommentera enskilda individärenden, speciellt inte om det finns rehab inblandat. Nu pratar jag i generella termer: rent arbetsrättsligt finns 39:e paragrafen LAS (lagen om anställningsskydd, reds. anm.). Det är ett regelverk som behandlar vad som händer när en arbetsgivare ensidigt vill avsluta en anställning utan att individen ifråga vill det.
– Där regleras det väldigt tydligt vad sånt kostar.
Så utifrån lagstödet blev det den här lösningen?
– Ja, det finns en lagreglering som både arbetsgivare och arbetstagarorganisationer förhåller sig till när man har svårt att komma överens.
I och med att det har funnits en anmodan om att pedagogen skulle infinna sig hos kommunen efter olovligt frånvaro, varför blev det då också ett avgångsvederlag?
– Jag håller mig generell; speciellt när det finns rehabilitering och sjukskrivning inblandat har vi tystnadsplikt. Den typen av anmodan är den vi generellt sett använder när vi inte får tag på någon som inte kommer till jobbet eller som är sjukskriven och inte svarar när arbetsgivaren ringer. Då finns det också ett regelverk, en praxis där vi ska ringa, mejla och skicka rekommenderade brev. Att arbetsgivaren skickar ett sådant brev behöver inte betyda att medarbetaren har begått ett allvarligt fel, det kan finnas andra förklaringar också.
”Fler som berörs”
Avdelningschefen Tomas Ekström vill inte kommentera det aktuella fallet närmare.
– Just när det gäller personalärenden uttalar jag mig inte offentligt. Chefer som gör det bör hålla käften tycker jag, för det är ju av respekt för dem som berörs av det. I det här fallet är det fler än en som berörs av den här uppgörelsen. Därför får du ingen information, mer än det jag har sagt.
Hur har elever drabbats av turbulensen på kulturskolan?
– Jag vill inte svara på det för att du närmar dig också pågående personalärenden.
– Det är din uppfattning att det har varit turbulent. Det är ditt påstående, och det bemöter jag inte. Men jag kan garantera att när man betalar för sin terminsavgift då är man garanterad ett visst antal lektioner och där har vi inte fallerat någonstans.
– Alla elever som vi har haft inne har fått de undervisningstimmar det har haft rätt till enligt vårt regelverk.
Tomas Ekström berättar vidare att det har varit svårt att rekrytera de luckor som funnits på kulturskolan.
– Det är ganska konstigt för att generellt ligger kulturskolorna risigt till kommunalekonomiskt, därför bör det vara större rörlighet på arbetsmarknaden. Men under många år har utbildningarna ändrats. Om vi söker pedagoger kan det hända att vi får väldigt duktiga musiker som aldrig någonsin undervisat. Framför allt om man inte kan erbjuda heltider då är det jättesvårt.
Enligt avdelningschefen är en av de för närvarande två vakanserna tillsatta, en på väg att tillsättas.
Vilken tjänst är vakant?
– En halvtids flöjtlärartjänst.
Tjänsten som pianopedagog är tillsatt?
– Den är inte tillsatt, vi är i ett intervjuskede.
Vem är chef för kulturskolan i nuläget?
– Jag har förhandlad om organisationen. Kultur- och fritidsavdelningen innehåller en kultur- och en fritidssida. Linda Svensson har fått ett utökat uppdrag, hon är nu enhetschef kultur vilket innebär att hon nu även har ansvaret för kulturskolan. Förut var hon enhetschef för museet och biblioteket.
– Jag även anställd en operativ verksamhetsansvarig på kulturskolan för att utveckla verksamheten och möta de specifika politiska uppdragen. Det är Jens Karlsson.