Hoppa till huvudinnehållet

Lärare på kulturskolan kom inte till jobbet – fick gå med avgångsvederlag

Publicerad:
Nu pedagog som blev anställd vid Mariestads kulturskola i september förra året, fick först en uppmaning att infinna sig hos kommunen efter ogiltig frånvaro från jobbet. Sedan fick pedagogen gå, med ett avgångsvederlag på 342 000 kronor. Arkivbild.
Nu pedagog som blev anställd vid Mariestads kulturskola i september förra året, fick först en uppmaning att infinna sig hos kommunen efter ogiltig frånvaro från jobbet. Sedan fick pedagogen gå, med ett avgångsvederlag på 342 000 kronor. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Kulturskolan finansieras av skattepengar. Detta för att barn ska få lära sig att spela instrument, sjunga och andra kreativa uttryck.

Nu har i stället närmare 350 000 kronor betalats ut i ett avgångsvederlag för en tidigare varnad lärare.

Det har varit en stormig tid på Mariestad kulturskola. Inte minst efter att en ny pedagog rekryterades i slutet på september förra året. Personen fick en tillsvidareanställning med månadslön på 38 000 kronor.

I ansökan angavs en utländsk examen samt flera tidigare arbeten inom det musikaliska, varav några inte går att belägga.

– Jag har varit naiv och godtrogen, säger Kajsa Stenberg-Axelsson till MT.

Hon var den som skrev under anställningsavtalet i sin roll som musikskolechef.

Chef försvann

Att situationen på kulturskolan varit utmanande styrks av flera vittnesmål. Den nya pedagogen var inte alltid på plats. Elever fick vänta på sina lektioner. Kollegor försökte lösa situationen efter bästa förmåga.

Kajsa Stenberg-Axelsson har i ett mejl till kommunen beskrivit rekryteringen som ”det i särklass värsta och sämsta jag gjort i mitt yrkesliv.” Hon förklarar vidare att hon efter att ha insett misstaget kontaktat sin chef, Tomas Ekström.

I samma veva valde hon att avsäga sig uppdraget som chef på grund av personliga skäl.

– Jag ville återgå till min ursprungliga profession som pianopedagog, berättar Kajsa Stenberg-Axelsson som varit sjukskriven en längre tid.

Kulturskolan har alltså även varit utan chef sedan årsskiftet.

Tuff tid

I mitten på februari blev Avonova inkopplad på grund av turbulensen på kulturskolan. Den nya medarbetaren upplevde sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling av sin chef. Offerten för att ta sig an ärendet låg på över 68 000 kronor.

Kort därefter fick pianopedagogen en uppmaning att höra av sig till Mariestads kommun. Det efter att ha varit olovlig frånvarande från sitt arbete. I anmodan daterad den 14 mars 2023 slår kommunen fast att ingen fortsatt lönebetalningen kommer att ske.

I mitten på maj hade arbetsgivaren och medarbetaren sedan ett möte då avsked av pedagogen övervägdes. Några dagar senare skedde en överenskommelse mellan Mariestads kommun och pedagogen. I den representeras arbetsgivaren av Tomas Ekström, kultur- och fritidschef, och HR-konsulten Anna Brink. Det fastslogs att pedagogens anställning skulle upphöra omgående och att det nästföljande bankdag skulle utbetalas 342 000 kronor till personens konto.

Avdelningschefen om avgångsvederlaget på kulturskolan: ”Chefer bör hålla käften”

Artikeltaggar

AnställningarArbeteArbetsgivareLärareMariestadMariestads kommunMariestads kulturskolaRekryteringTomas Ekström

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.