Hoppa till huvudinnehållet

Mariestads föreningar träffades för att nå klimatneutralitet: ”Hoppas det väcker nyfikenhet”

Publicerad:
Biosfärområde Vänerskärgården träffar föreningar i Mariestad.
Biosfärområde Vänerskärgården träffar föreningar i Mariestad. Foto: Sofia Guldbrand

Under torsdagen träffade Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle flera olika föreningar i Mariestad för att informera och hjälpa dem på vägen till att bli klimatneutrala.

– Klimatfrågan är överhängande på många påtagliga sätt. Det är viktigt att vi tittar på alla olika sätt vi kan påverka, säger Sofia Guldbrand, Biosfärområdets projektledare.

Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle bjöd under torsdagen in Mariestads föreningar till en träff för att diskutera vad som kan göras för att de ska närma sig att bli klimatneutrala.

– Mariestads kommun har skrivit på ett klimatavtal där det bland annat ingår att undersöka möjligheterna för om man kan få föreningar att hoppa på tåget med att bli klimatneutrala. Denna träffen var ett steg mot det målet, säger Sofia Guldbrand, projektledare för biosfärområdet.

Varje förening som dök upp fick ha max två representanter, och trots att det först blev 16 anmälda deltagare dök det upp 27 personer som ville ta del av inspirationsdagen.

– När de sedan rapporterar tillbaka till sina föreningar är det ganska många människor vi når, så det är väldigt roligt, säger Sofia.

Sofia Guldbrand, projekt- och processledare på för Unesco biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle./Arkiv
Sofia Guldbrand, projekt- och processledare på för Unesco biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle./Arkiv Foto: Charlotte Ferneman

Klimatneutrala till 2030

Under träffen gavs det dragningar kring konceptet ”Viable Cities”, projektet där Mariestad tillsammans med 22 andra kommuner jobbar mot att bli helt klimatneutrala till år 2030.

– Vi berättade en del både om utnämningen och om de möjligheter som finns i samband med att bli klimatneutrala, säger Sofia.

Hon berättar att en del av deras arbete i biosfärområdet är att vara en neutral arena för att samla intressenter.

–Det var ett bra samtal som jag hoppas väckte nyfikenhet hos besökarna, säger hon.

Skapar nya tankesätt

Bland besökarna fanns Lockerud som under våren fattat beslut om att nå klimatneutralitet.

– De berättade att de redan märker att de tänker annorlunda och har börjat ställa frågor till leverantörer och så vidare trots att de ännu inte har någon övergripande strategi, säger Sofia.

Hon förklarar att Unescos biosfärområde finns tillgängliga för de föreningar som vill ge sig in på resan.

– Vi finns som processtöd och hjälper till där vi kan för de som vill, säger hon.

Träffen anordnades i samarbete med Mariestads kommun och Studiefrämjandet Skaraborg.

– Det finns många kunniga huvudmän som kan bidra i frågan, säger Sofia.

Under träffen fanns både föreläsningar och möjlighet till samtal.
Under träffen fanns både föreläsningar och möjlighet till samtal. Foto: Sofia Guldbrand

Klimatfrågan överhängande

Arbetet med att bli klimatneutrala i Mariestad är något som Sofia tycker är av oerhört stor vikt, inte minst när kommunen står inför en stor utvecklingsfas.

– Klimatfrågan är överhängande på många påtagliga sätt. Det är viktigt att vi tittar på alla olika möjligheter vi har för att påverka och där är också föreningarna viktiga, säger Sofia.

Hon förklarar att de genom dessa träffar och deras hjälp försöker bryta ner processen som leder till klimatneutralitet i små steg för föreningarna.

– Det är ett naturligt sätt att arbeta med föreningarna, säger hon.

För föreningar och personer som är nyfikna på de möjligheter som finns kommer Unescos biosfärområde att finnas tillgängliga på bland annat Skördefesten.

– Då är man välkommen att höra av sig, det finns fortfarande all möjlighet att haka på, säger Sofia.

Artikeltaggar

BeslutMariestadMariestads kommunMiljöStudiefrämjandetUnesco

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.