Hoppa till huvudinnehållet

Ellevio drar nya ledningar – söker dialog med berörda markägare: ”Jätteviktigt”

Publicerad:
I januari höll Ellevio samråd och öppet hus möte i Ullervad när de berättade om hur nya ledningar till batterifabriken ska dras. Nu blir ett nytt sådant möte kring nya ledningar.
I januari höll Ellevio samråd och öppet hus möte i Ullervad när de berättade om hur nya ledningar till batterifabriken ska dras. Nu blir ett nytt sådant möte kring nya ledningar. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Elanslutningen till batterifabriken kommer att klaras i tid. Det uppger Ellevio. Nätbolaget planerar nu för hur ledningen mellan Svenska kraftnäts nya stamnätsstation i Töreboda och fabriken ska dras.

– Vi kommer att ha ett samråd med markägare och andra berörda under senhösten eller vintern, säger Anders Åkesson, Ellevio.

För snart en månad sedan kom beskedet. Svenska kraftnät bygger en ny stor transformatorstation i Töreboda kommun. På så sätt ska det framtida effektbehovet vid Volvos batterifabrik i Mariestad och i hela Skaraborg klaras.

– Batterifabriken kräver mycket energi. Den behöver drygt 400 megawatt – tio gånger så mycket som hela Mariestad, förklarar Anders Åkesson, programansvarig på Ellevio.

Kapaciteten utökas

Det är häri den stora utmaningen ligger, att elledningar och anläggningar kan mata fram tillräckligt med el i den takt det behövs. Därför byggs systemet om och ut.

– Det tryggar elförsörjningen i Mariestad och Skaraborg för lång tid framåt, konstaterar Anders Åkesson.

Dessutom blir det möjligt för fler som vill producera grön el att ansluta sig till nätet.

Ellevio ser positivt på att Svenska kraftnät har valt Töreboda framför Timmersdala som plats för den nya stamnätsstationen.

– Det blir en kortare sträcka och färre markägare som berörs, säger Anders Åkesson och tillägger:

– För oss är det jätteviktigt att vi har alla närboende och fastighetsägare med oss.

Snabba ryck

Senare i år planerar Ellevio för ett samråd och öppet hus, men först behövs ett besked från Svenska kraftnät om exakt plats för stamnätsstationen.

Tidsplanen är tajt. Volvo vill starta produktionen på fabriken redan 2028, medan myndigheter och statliga verk ofta tar lång tid på sig. Ellevio försöker därför göra så mycket som möjligt i förväg.

– Det gäller att allt klaffar, säger Anders Åkesson och berättar att man förbereder för en upphandling av entreprenör till Ellevios egen transformatorstation som ska byggas söder om fabriken.

Anders Åkesson, Ellevio
Anders Åkesson, Ellevio Foto: Ellevio

Nästa sommar börjar arbetet med att få fram byggström till området. Även det blir en stor om än tillfällig anslutning.

– Effekten för byggkraftanslutningen motsvarar nästan lika mycket som hela Mariestad behöver, konstaterar Anders Åkesson, som gläds åt att få jobba med ett av Ellevios största uppdrag någonsin.

– Detta är jättekul. Jag ser att det är en satsning som möjliggör att vi kan nå våra miljömål i Sverige.

El i tre steg

Steg 1: Ellevio drar fram byggström till området där fabriken ska byggas. Det arbetet inleds sommaren 2024.

Steg 2: Ellevio bygger en transformatorstation söder om fabriksområdet. Två 145 kV-ledningar dras dit från en befintlig ledning öster om Korstorp. Byggstart: 2024.

Steg 3: 2026 påbörjar bygget av en parallell ledning mellan den nya stamnätsstationen i Töreboda och batterifabriken.

Källa: Ellevio

Ett år sedan beskedet om batterifabriken – detta har hänt: ”Finns frågetecken”Planer på storskalig solcellspark i Moholm väcker entusiasm – och oroJa till storsatsning på solcellsparker i norra Skaraborg: ”Efterlängat”Elförsörjning ses som en stor utmaning – men inget hinder för fabrikenHär är framtidens Mariestad: batterifabrik, större pappersbruk och mer plats på anstaltenNär fabriken ska få el blir deras hem omgärdat av ledningar: ”Det första vi ser”Därför vill inte Ellevio gräva ner elledningarna till batterifabrikenEllevio får grönt ljus – för transformatorstation vid KorstorpNu inventeras örnen i Mariestad – för att kunna dra kraftledningar till fabrikenDyrt att lösa batterifabrikens elförsörjning – så många miljoner kostar detHär ska jätteledningen till batterifabriken dras: ”Enorm anslutning”

Artikeltaggar

ElEllevioEnergiEntreprenörskapFramtidsbyggetMariestadSkaraborgSvenska kraftnätTeknik och vetenskapTörebodaUpphandling

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.