Mariestad står inför en expansiv fas.
Hur ska näringsliv och privatpersoner tackla de utmaningar och möjligheter som väntar?
– Det är ett stort lagarbete som ska till, säger David Larsson från Jättadalens fastighets AB.
Under fredagens paneldiskussion på Bomässan var David Larsson och kollegor från bygg- och fastighetsbranschen på plats för att diskutera klimatomställning och hållbar om- och nybyggnation.
Mariestads kommun representerades av bland annat av samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson och Malin Olsson Lundqvist (M).
– Vi har en spännande tid framför oss. Kommunen ska växa med fler industrier och invånare och samtidigt minska utsläppen; det är en svår, men inte omöjlig, ekvation, säger Maria Gustavsson.
Elise Grosse, hållbarhetschef på Sweco architects, gav en introduktion i ämnet cirkulära stadsdelar.
– Många tittar på Mariestad framför Stockholm och Göteborg för det arbete som pågår här. Att växa till 40 000 invånare och samtidigt bli klimatneutrala är en typisk målkonflikt.
– Greppet är att ta tillvara på resurser, dela dem på ett smartare sätt och styra på den nya valutan: koldioxid, säger Elise Grosse.
Vinst för klimat och plånbok
I sin roll som hållbarhetschef hjälper hon kommuner att, tillsammans med invånarna, hitta samverkansmodeller för en hållbar livsstil.
Att gå och cykla i stället för att ta bilen samt äta mer grönt och lokalodlat nämner Grosse som vardagsnycklar i omställningen.
Hon berättade också om hur företag kan reducera sin miljöpåverkan, och spara pengar, genom att återbruka byggmaterial vid nybyggnation.
Krav på fastighetsägare
David Larsson från Jättadalens fastighets AB menar att klimatomställningen ställer högre krav på fastighetsägare.
– Det gäller att se nya lösningar som är både lönsamma och cirkulära, som att skapa system för återvinning och använda produkter som man normalt hade slängt.
Han var också inne på att ”piskor” inte alltid räcker hela vägen fram:
– Vi behöver jobba tillsammans och sätta gemensamma mål, inte bara ställa krav.
Branschkollegan Erik Randén från Novab, kommunens tidigare mark- och exploateringschef, siade om större innovationshöjd.
– Det finns vissa begränsningar att ta hänsyn till i dag. Vi är inte den ekonomiskt starkaste regionen i Sverige och det finns en viss nivå för hyressättning.
Mariestad står inför ett unikt skede där nya stadsdelar ska växa fram – något som i förlängningen kan boosta hyresmarknaden och ge större marginaler, belyste han.
Bevara småstadskänslan
Joakim Ebbesson på XR miljöhantering vittnade om att branschen står inför helt andra krav i dag än för ett tiotal år sedan:
– I dag återvinner vi minst 60 artiklar, tolv olika sorters plast. Målet är att förbränna eller deponera så lite som möjligt.
– Vi utbildar företag och märker att det finns en jättestark vilja att bli bättre.
Malin Olsson Lundqvist (M) från kommunens arbetsutskott talade om målbilden att kombinera ”den charmiga småstadskänslan” med de tre aspekterna av hållbarhet; miljömässig, social och ekonomisk.
– Det är inte lätt att göra rätt från början, men jag har fullt förtroende för tjänstepersonerna.
”Både positivt och viss oro”
Bland åhörarna på Bomässan fanns lokala näringsidkare, privatpersoner och mer långväga gäster.
– Det som är på gång med tillväxt i Mariestad är jättespännande, säger Sara Hvass från Semrén och Månsson arkitekt i Göteborg.
Arkitektkollegan Marcus Blomquist är uppväxt i Mariestad och lämnade staden för 15 år sedan.
– Ett uppsving är välbehövligt. Mariestad har alla möjligheter att leva upp med fler invånare.
Helena Granath från Ateljé arkitekten i Skara bor i Mariestad.
Hur går dina tankar kring den utveckling som Mariestad står inför?
– Både positivt och en viss oro för att det ska gå för fort, att vi inte ska hinna ta vara på natur- och arkitekturvärden om enbart ekonomiska krafter är med och bestämmer.