Hoppa till huvudinnehållet

Möjligheter att skapa när populärt evenemang gör comeback: ”Har blivit stort”

Publicerad:
Bild från skapande aktiviteter i kommunhuset i Hova på den första konst- och kulturrundan som hölls i Gullspångs kommun år 2021. Nu ges nya chanser till skapande på årets runda.
Bild från skapande aktiviteter i kommunhuset i Hova på den första konst- och kulturrundan som hölls i Gullspångs kommun år 2021. Nu ges nya chanser till skapande på årets runda. Foto: Per Claesson

På lördag är det dags för tredje upplagan av konst- och kulturrundan i Gullspångs kommun.

– Det har blivit stort, det är jätteroligt, säger Ewa-Lena Johansson, enhetschef på kommunen.

Konst- och kulturrundan i Gullspångs kommun arrangerades för första gången 2021 under en dag. Året därefter utökades rundan till två dagar och lades senare på hösten.

I år är rundan återigen koncentrerad till en dag och ligger nu tidigare på hösten, på lördag 9 september.

Intresset har varit stort för att delta i årets runda, enligt Ewa-Lena Johansson.

– Vi kör för tredje året och nu vet man vad det handlar om. Det har också dragit mycket folk de tidigare åren, säger hon.

Skapa själv

Förutom att ta del av andras verk finns i år stora möjligheter att skapa själv på konst- och kulturrundan.

Gunilla Palmquist och Yvonne Adamsson lanserar skrivtävling på Folkets hus i Otterbäcken.
Gunilla Palmquist och Yvonne Adamsson lanserar skrivtävling på Folkets hus i Otterbäcken. Foto: Magnus Eriksson

En nyhet är en skrivtävling som arrangeras på Folkets hus i Otterbäcken.

– Vi hoppas att många är skrivsugna, säger Yvonne Adamsson, en av arrangörerna.

Deltagarna förväntas skriva sina bidrag för hand under dagen. Som inspiration och att utgå från för skribenterna finns ett större parti porslinsfigurer.

Torkskåpstillverkaren Nimo sponsrar denna skrivtävling där man i två olika klasser, barn upp till 18 år respektive vuxna, kan vinna pris på ett tusen kronor.

Efter att en jury utsett vinnarna sker prisutdelning 16 september.

Bild från utställning av verk på förra årets konst- och kulturrunda i Gullspångs kommun.
Bild från utställning av verk på förra årets konst- och kulturrunda i Gullspångs kommun. Foto: Per Claesson

På Folkets hus i Otterbäcken ges samtidigt en stor utställning med ett flertal olika deltagare som visar foto, målningar, luffarslöjd, med mera.

En stor samlingsutställning hålls även i Södra Råda kulturhus. Där visas bland annat keramik, måleri och foto och det blir även levande musik.

Skapande

På flera ställen finns möjlighet att måla och skapa bilder.

I kommunhuset i Hova får vuxna och barn prova på akvarellmålning. Det visas även keramik, målningar, med mera av ett flertal utställare.

I Gröna huset vid torget i Hova kan man också prova på att måla och där kommer även en utställning inspirerad av så kallad Vedic Art att visas.

På Familjecentralen i Hova finns möjlighet att vara med och måla en gemensam tavla. Det blir också sång- och rörelsestund.

På biblioteket i Hova kommer serietecknaren Malin Biller att, för barn i åldern 9-12 år, hålla i en ritworkshop, som man behöver föranmäla sig till.

Sagoväsen

På Högsåsen utanför Gårdsjö ges möjlighet att skapa sagoväsen av olika naturmaterial. Skapelserna ska sedan placeras ut längs en sagostig i området som sedan tidigare gjorts i ordning.

Maria Folkesson visar drejning i Lerladans keramik utanför Hova.
Maria Folkesson visar drejning i Lerladans keramik utanför Hova. Foto: Per Claesson

Vid Lerladans keramik utanför Hova kan man prova på att dreja och titta på bildhuggeri. Barnboksförfattaren Jessica Lindholm håller även i en workshop för barn om att hjälpa bin.

På Centrumbiografen i Gullspång ges en introduktion till fotografi och dessutom ställer lokala konstnärer och förskolebarn ut.

Vid Kvarntorpet Sjöhagen tre kilometer söder om Otterbäcken ställs bland annat foto, trädgårds- och trådkonst ut i lantlig miljö. Anna Thorén Persson i Fagerlid, Mokyrkan i Hova, Hova kyrka, Hova prästgård, Otterbäckens vävstuga (i Gullspång), Timmerkyrkan i Södra Råda, Briq hotell och Gullspångs bibliotek är också anhalter på rundan.

Under lördagen fortgår också dragspelsstämman vid Otterberget, som startar redan på torsdagen. På lördagskvällen ger även Gullspångs riksteaterförening föreställningen Povels naturbarn i Södra Råda bygdegård.

På lördagen är det också bakluckeloppis vid E20 i Hova. Däremot är marknaden i Hova som planerats denna dag inställd.

Jessica Lindholm, som här tecknar sin barnboksfigur Kråke, medverkar i årets konst- och kulturrunda med bland annat en workshop om att hjälpa bin.
Jessica Lindholm, som här tecknar sin barnboksfigur Kråke, medverkar i årets konst- och kulturrunda med bland annat en workshop om att hjälpa bin. Foto: Per Claesson
Tredje konst- och kulturrundan blir tidigare på hösten – och återgår till en dag

Artikeltaggar

GullspångHovaJessica LindholmKeramikKonstMalin BillerMokyrkanOtterbäckenUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.