Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: Detaljplanen för batterifabriken godkänd för antagande

Publicerad:
Den 6 september godkände kommunstyrelsens arbetsutskott detaljplanen för batterifabriken för antagande.
Den 6 september godkände kommunstyrelsens arbetsutskott detaljplanen för batterifabriken för antagande. Foto: AB Volvo

Detaljplanen för Korstorp godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott vilket innebär att nästa steg mot Volvos nya batterifabrik kan tas.

– Nu kan vi gå vidare med nästa steg, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Arbetet med detaljplanen har pågått länge och har inneburit inventeringar och geotekniska undersökningar med mera i området för att fastställa förutsättningarna för en batterifabrik.

Detaljplanen skulle ha klubbats i kommunfullmäktige redan i början av juli, men då sköts beslutet upp. Bland annat skulle skyfallsutredningen, som visar hur mycket regn området tål, kompletteras.

– Den utredningen är viktig och allt måste vara rätt. Nu är den verifierad, siffrorna är de rätta. Det hade varit dumt att lägga fram något som inte var korrekt, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

– Samtidigt är det inga problem att utöka resurserna för att ta hand om vatten. Dessutom finns det saker som ska göras i nästa steg, säger Abrahamsson.

Exploateringsavtalet, som anger vem som gör vad i området och vem som bär olika kostnader, är också klart och är en del av detaljplanen.

– Det hänger ihop med kontraktet som skrev när vi sålde marken till Volvo. Det ska inte vara några otydligheter.

Har det varit några stötestenar i det fallet?

– Tvärtom, AB Volvo lägger inga kostnader i knät på oss och vill göra rätt för sig. Det har varit lätt att jobba med dem. Samtidigt är det viktigt att det blir rätt, avtalet gäller ju över lång tid.

Detaljplanen behandlas i kommunstyrelsen den 11 september och i fullmäktige, där beslutet tas, två veckor senare.

– Det är ett viktigt steg av flera som ska tas. Nästa blir miljötillståndet, sedan är det startbesked och bygglov. Nu börjar vi kunna beta av de olika delarna, säger Johan Abrahamsson.

Planchefen Adam Johansson var nöjd med arbetet, som nu lämnas över till politiken.

– Detaljplaneprocessen är den samma, men för Mariestad är den unik på flera sätt, i omfattning och komplexitet, säger Johansson.

Ellevio drar nya ledningar – söker dialog med berörda markägare: ”Jätteviktigt”Mariestad ska bli ett drömläge – här är nya visionen för kommunens framtid

Artikeltaggar

AB VolvoAdam JohanssonBostad och byggenDetaljplanerFramtidsbyggetJohan AbrahamssonKommunstyrelsenKorstorpMariestadVolvo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.