Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Kraftig höjning av VA-taxan föreslås i Gullspång: ”Känns i magen”

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En betydande höjning av taxan för vatten och avlopp är att vänta i Gullspångs kommun. Även om politiker i kommunstyrelsen nu vill reducera höjningen - till 19 procent.

Kraftiga höjningar har föreslagits på taxan för vatten och avlopp i MTG-kommunerna. För Töreboda och Mariestad har en höjning på 19 procent föreslagits, men för Gullspång har en ännu kraftigare höjning föreslagits - 22 procent.

Den föreslagna höjningen i Gullspång beräknas innebära en höjd kostnad på runt 2500 kronor per år för en villa.

En bakgrund till förslaget är att ett större underskott befaras för VA-verksamheten, till följd av ränteutveckling, kostnadsökningar på inte minst kemikalier, minskad försäljning, med flera orsaker.

Inför beslut i kommunfullmäktige har frågan behandlats i kommunstyrelsen i Gullspång, där Björn Thodenius (M) föreslog att justera höjningen till 19 procent - samma nivå som i grannkommunerna.

– Vi gjorde en politisk bedömning och lade oss på samma nivå som i Töreboda och Mariestad, säger Björn Thodenius.

Bo Hagström (C) valde att inte delta i beslutet. Övriga i kommunstyrelsen stödde ordförandens förslag till justering av höjningen till 19 procent.

– Det är inte roligt att behöva höja avgiften så kraftigt. Det känns i magen att lägga på ytterligare kostnader på hushållen. Men vi har fått en omvärldsanalys och det är många kommuner som gör höga höjningar, säger Jenni Gustrand (S), oppositionsråd.

Jenni Gustrand (S)
Jenni Gustrand (S) Foto: Per Claesson

Frågan kommer att gå vidare till kommunfullmäktige. Förslaget är att höjningen ska genomföras med start redan 1 november i år.

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBo HagströmCenterpartietGullspångJenni GustrandKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMariestadMiljöModeraternaMTGSamhälleSocialdemokraternaTörebodaVAVatten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.