Hoppa till huvudinnehållet

Är bilar det största miljöproblemet?

Publicerad:
Foto: TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Sverige satsas nu mycket på elbilar, är det rätt? Hur stor del av våra miljöproblem utgörs av bilarna? Att producera allt som hamnar på våra soptippar verkar ointressant. Kanske hänger allt ihop.

Ska vi kunna ladda bilarna i vanliga eluttag på arbetsplatser, det tror många och får en positiv inställning. Att skatt kan betalas via GPS tänker man inte på. Nu ska batteridrivna lastbilar subventioneras, hur väl är detta genomtänkt? I dag kan lastbilarna köras många mil på en tankning som sker på några minuter. Hur blir det med batteridrift? Ska bilarna stå still långa tider? Hur ska det passa in med chaufförernas arbetstider? Ska återvinning av batterierna ske liknande det som lovades om kärnkraftsavfallet för 50 år sedan? Det kanske kommande generationer ordnar.

Vi har ju ännu inte tagit miljöproblemen på allvar. När ska vi göra det? Att rikta vår uppmärksamhet på olika syndabockar som nu är fossilfritt, det är ett sätt att komma ifrån hela miljöproblematiken. Varför satsas inte mer på järnvägarna? Kan det vara så enkelt som att det är långsiktigt och våra ledare kanske gett upp långsiktigheten för mänskligheten. Kärnkraften är ju bara en mycket liten del av vad experterna tror på i framtiden, där fusionskraft baserat på någon sorts väte ligger långt fram.

Politiker kanske ska tala mindre om det de inte förstår helt och akta sig för felaktiga beslut.

Rune Jakobsson

Artikeltaggar

Miljö