Hoppa till huvudinnehållet

Bygget av Metsä Tissues nya fabrik upprör boende – skapar damm: ”Allt blir skitigt”

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Arbetet vid Metsä-Tissue ska hålla på till december.
Arbetet vid Metsä-Tissue ska hålla på till december. Foto: Charlotte Ferneman

Damm från Metsä Tissues byggnation av nya fabriken i Mariestad irriterar och oroar närboende.

– Allting blir skitigt, fönster, fasader och bilar. Ibland går det inte att se igenom dammolnet som kommer från byggarbetsplatsen, säger en person i området som vill vara anonym.

Metsä Tissue har köpt in vattenkanorna för begjuta arbetsplatsen med vatten.
Metsä Tissue har köpt in vattenkanorna för begjuta arbetsplatsen med vatten. Foto: Arkivbild

När det är torrt blåser dammet in över närbebyggelsen.

– De påstår att byggarbetsplatsen vattenbombas för att binda dammet, men det verkar inte funka. Nu i takt med att vädret har blivit bättre har dammet blivit värre. Under regnvädret, samt semestern, var allt lugnt. Tyvärr har det börjat igen, säger en person i närområdet.

Länsstyrelsen: "Inga direkta hälsoeffekter"

– Ingen kommit till oss närboende och försökt göra rätt för sig i förhållande till vad de ställt till med mot oss. Det börjar handla om ganska stora pengar nu. Tvätt av bilar, fasader, fönster, utemöbler och allt vi har ute.

Kritiska röster

Personerna som MT varit i kontakt med vill vara anonyma.

– Tyvärr kan det uppfattas fel att man kommer med kritik mot nybyggnation. Jag är för att stan utvecklas och har inget emot att det byggs ut bredvid. Men det ska vara på rätt villkor och de ska sköta sig.

Och fortsätter:

– De kan inte bara komma bete sig hur som helst. I början hade jag inga ledsamheter kring detta, men i princip från start har det varit misskötsel. Blir jag utsatt för något ska det åtgärdas. Entreprenörerna är skyldiga oss den summan det kostar att anlita en extern part för rengörning.

Fotnot: Observera att videoklippet är från tidigare i sommar.

Metsä Tissue: "Det blev en kraftig lufttrycksvåg"

– På frågan angående vem som står för den kostnaden har entreprenörerna försökt gömma sig bakom kontaktpersoner på Metsä, som i sin tur inte har några svar på frågan. Att Metsä ens går med på att låta entreprenörerna gömma sig bakom Metsä som ett skyddsnät kan jag inte se på något annat sätt än pinsamt för företaget att gå med på.

Bilarna blir nedsmutsade med damm - liksom allt annat som står ute.
Bilarna blir nedsmutsade med damm - liksom allt annat som står ute. Foto: Privat
Nu skapas grunden för Metsäs nya pappersfabrik – gjuter in tidskapsel i golvet

Bilarna blir nedsmutsade med damm - liksom allt annat som står ute.

– Det är ett lager med damm på fasad, fönster och allt annat. Om de inblandade skötte sitt jobb skulle det inte vara så.

Från start har det varit misskötsel
Boende i närområdet

Några andra om att de inte längre kan sitta ut på sina uteplatser.

– Det var länge sedan, konstaterar en de som bor i området.

Det finns också en oro hos vissa vad stendammet kan föra med sig för hälsorisker.

– Ja, de minsta partiklarna kan bli kvar i lungorna. Klart man är orolig för att få stenlunga, sedan vet jag inte om man kan få det av detta damm. Men man vet ju aldrig. Däremot är det en helt annan sak om någon har sjukdomen kol, eller något liknande.

Han efterlyser åtgärder som får effekter.

– Företaget kan ju bekämpa dammet, men det kostar ju pengar att kära maskinerna långsammare och använda salt, eller lim vid byggarbetsplatsen. Jag har varit i kontakt med dem om problemet, men det har inte blivit bättre.

”Utvärderar”

Metsä Tissue skriver i ett mejlsvar och svarar på kritiken:

”Tillsammans med vår huvudentreprenör har vi vidtagit en rad åtgärder för att minska dammet från arbetsområdet. Några av dessa åtgärder handlar om bevattning av området, saltning av vägar, minskad hastighet för lastbilar på området samt att vi köpt in vattenkanoner som lägger ut dimridåer med vatten för att tynga ned dammet. Vi utvärderar kontinuerligt våra rutiner för att minska störningar för närboende. Beroende på väder och vind kan dessa störningar variera. Detta är en övergående period, risken för damm från arbetsområdet kommer att minska i takt med att markarbeten färdigställs.”

Mariestads kommuns miljöavdelning, som MT varit i kontakt med, är inte inkopplat i ärendet just nu.

– Nej, det ligger på Länsstyrelsen, säger miljöinspektör Jonas Wester.

Nya Framtidsfabriken

Tidigt 2023 beslutade Metsä Group att investera 4,2 miljarder SEK (370 MEUR) i moderniseringen och expansionen av Framtidsfabriken i Mariestad, Metsä Tissues största investering någonsin. Byggarbetena startade under våren 2023 och det moderniserade bruket planeras att tas i drift under den andra halvan av 2025: "Genom att tillämpa bästa möjliga teknik inom miljö- och driftsprestanda får vi lägre utsläpp, halverad vattenförbrukning, sänkta buller- och luktnivåer och senast 2030 ska de fossila koldioxidutsläppen vara noll."

Artikeltaggar

ArbeteDammarEntreprenörskapMariestadMariestads kommunMetsä TissueMetsä-TissueOroligheterSamhälleVästra Götalands länÅtgärder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.